Uluslararası Lehçebilim ve Jeolengüistik Kongresi Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Bölümü ev sahipliğinde devam ediyor. 14 Eylül 2015 Pazartesi  günü, Cratos Hotel’de başlayan kongreye, 15 Eylül 2015 Salı günü, saat 10:00’da, DAÜ Prof. Dr. Mehmet Tahiroğlu Salonu’nda, DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam’ın konuşması ile devam edildi.

Kongrenin ikinci gün açılış konuşmasını gerçekleştiren DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam, bir dil bilimci olarak bu konferansın DAÜ ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor olmasının kendisi için büyük bir anlamı olduğunu ifade etti. Dilin çok gizemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Osam, dili üretenin beyin olduğunu ve beyinin de çok gizemli olduğunu vurguladı. Çok ciddi çalışmaların yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Osam, katılımcılara çalışmakta oldukları alanın son derece güçlükler içeren bir alan olduğunu ifade etti. KKTC’de de dil çalışmalarının yapıldığını ancak çok dil bilimcinin olmadığını dile getiren Prof. Dr. Osam, “Dil kullanımının bireyin dünyayı algılaması ile doğru orantılı olduğuna inanıyorum.” ifadelerini kullandı. Gerçekleşen kongrenin Kıbrıs ağızına katkı koyacağını ifade eden Prof. Dr. Osam, konferansın başarılı bir şekilde tamamlanacağına inandığını da sözlerine ekledi. DAÜ hakkında bilgiler de veren Prof. Dr. Osam, DAÜ’nün KKTC’nin bilim ve eğitim merkezi olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Osam, akreditasyonların DAÜ için son derece önemli olduğunu dile getirerek, DAÜ’nün akreditasyonlar ile eğitim kalitesini dünyaya kanıtlandığını da önemle vurguladı. Prof. Dr. Osam’ın ardından katılımcı konuşmacı Prof. Dr. Nurettin Demir, “Küreselleşme, Standart Dil ve Ağızlar” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun sonrasında DAÜ Deniz Tesisleri’nde öğlen yemeğine katılan katılımcılar, saat 14:00’te DAÜ Merkezi Derslikler’de 3 ayrı salonda eş zamanlı olarak sunumlarına devam ettiler.

Üç yılda bir düzenlenen, dünyanın en büyük lehçebilim araştırmaları ve jeolengüistik kongresinin sekizincisi 5 gün sürecek ve 18 Eylül 2015 tarihinde sona erecek. Uluslararası Diyalektoloji ve Jeolengüistik Derneği’nin çatısı altında düzenlenen bu kongre daha önce sırasıyla Macaristan, Hollanda, Polonya, Letonya, Portekiz, Slovenya ve Avusturya’da gerçekleştirildi. Kongrede lehçebilim ve dil coğrafyası araştırmalarında yeni yöntem ve yaklaşımlar irdelenecek, ağızlarla kültürün, medya dilinin, çeviri bilimin ilişkilerinden bahsedilecek ve genel olarak lehçebilimle ilgili on yedi oturumda çok sayıda bildiri sunulacak.

8. Uluslararası Lehçebilim ve Jeolengüistik Kongresi’nde bu yıl tarihinde ilk defa olarak Türkçe, bildiri sunum dillerinden biri olarak kabul edilmiştir. Bu da her gün yaygınlaşan ve gelişen Türkçe’nin uluslararası alanda bilim dili olarak kabulünün göstergesidir. Avrupa dışında ilk defa yapılan kongreye on beş ülkeden katılımcı katıldı. Kongrede Prof. Dr. Eva Agnes Csato, Prof. Dr. Michael Schulte, Prof. Dr. Maria-Pilar Perea gibi alanlarında uzman dünyaca ünlü isimler de yer alıyor. Halka açık olarak devam eden kongre ile ilgili detaylı bilgiye kongrenin internet sayfasından (sidg.emu.edu.tr) ulaşılabiliyor.