Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, "Umarım görüşmelerden sonra hükümet kurulur. Hükümet de hızlı şekilde yapısal reformlara odaklanmaya başlar. Türkiye'nin uzun vadeli menfaatleri açısından önemli" dedi.

Raiser, Dünya Bankası Ankara Ofisi'nde gazetecilerle bir araya geldi. Raiser, yaptığı konuşmada orta vadede emtia fiyatlarının düşeceğini söyleyerek, krizden beri merkez bankaları mali politikaları kullandıklarını belirtti. Raiser, "Düşük petrol fiyatları, düşük emtia fiyatları, faizin yükselmesi Türkiye için de önemli. Düşük fiyatların Türkiye için uygun olduğunu Aralık ayında belirtmiştik. Ocak ayından beri petrol fiyatları toparlanmaya başladı. Petrol fiyatlarındaki düşüş, dış dengeler açısından Türkiye'ye fayda sağladı. Fakat enflasyonu düşürme açısından beklediğimizden daha az etki yarattı. Türk lirasındaki değer kaybı, gıda fiyatlarındaki artış, petrol fiyatlarına karşı ağırlık yarattı" ifadelerini kullandı.

Raiser, şunları kaydetti:

"Türkiye giderek artan oranda ekonomik kalkınma düzeyine ulaşmakta. İller Bankası ile sürdürülebilir şehirler kapsamında çalışmalar yapıyoruz. Özel-kamu sektör ortaklığı önemli. Kaynaklarımızı kaldıraç kullanarak daha verimli kullanmalıyız. Özel-kamu sektör ortaklığı sadece Türkiye'de değil, dünyada yükselen bir trend. Kaldıraç etkisi yaratabilmek bizim için de önem taşıyor. Biz bunun için tüm yükselen piyasa ekonomilerinde küresel inisiyatif başlattık."

Raiser, koalisyon görüşmelerine yönelik ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ekonomik ve yapısal reform parçası olabilir. Umuyorum ki, orta vadede yapısal reformlar parlamentonun gündeminde olur. Yapısal reformlar seçimler sebebiyle ertelendi. Umarım görüşmelerden sonra hükümet kurulur. Hükümet de hızlı şekilde yapısal reformlara odaklanmaya başlar. Türkiye'nin uzun vadeli menfaatleri açısından önemli. Yapısal reformlara konusunda Türkiye Cumhuriyeti'ni desteklemeye hazırız."

Merkez Bankası ile ilgili soruya ise Raiser, "Merkez Bankası'nın görevleri açık. Merkez Bankası kanunla bağımsız. Umuyorum ki, Merkez Bankası tüm enstrümanları elinde bulundurduğuna inanıyordur" diye cevap verdi.