Türkiye’de, gümrük muhafaza ekiplerinin, Atatürk Havalimanında 2 milyon 20 bin lira değerinde kaçak cep telefonu ele geçirdiği operasyonun bir ucunun Kuzey Kıbrıs’a dayandığı belirtildi.
Kaçakçıların dikkat çekmemek amacıyla umreden geliyormuş izlenimi vermek için tuvalette elbiselerini değiştirdikleri tespit edildi.

İki ekip halinde çalışan organize çetenin, Çin'den aldıkları telefonları Cidde üzerinden aktarmalı olarak İstanbul’a getirdikleri, diğer ekibin ise aynı zamanlarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden gelerek valizleri kendilerininmiş gibi göstererek gümrük salonundan çıkarmaya çalıştıkları bilgisine ulaşıldı.

Çete üyelerinin dikkat çekmemek amacıyla umreden geliyormuş izlenimi vermek için tuvalette elbiselerini değiştirdikleri ve bir hava yolları personelinin de bu kişileri yönlendirdiği tespit edildi.
Olay ile ilgili yakalanan 6 kişi, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi.

Sahipsiz valizler olayı ortaya çıkardı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Atatürk Havalimanında Cidde'den gelen yolcuların salonu terk etmelerine rağmen alınmayan sahipsiz valizler "X-Ray" taramasından geçirildi.
Yapılan araştırma sonucunda, bagaj sahiplerinin bir gün sonraki uçakla İstanbul'a gelecekleri bilgisine ulaşıldı ve yolcuların valizleri alması beklendi.

Valizleri alan şahıslar ve beraber hareket ettikleri anlaşılan iki kişi takibe alındı. Yolcuların, "gümrüğe tabi eşyam yoktur" anlamına gelen Yeşil Hat'tan geçmeleri üzerine, yolcular ve beraberlerindeki valizler, ekiplerce kontrol edildi.

Yapılan kontrollerde Azerbaycan ve Türk vatandaşlarının taşıdığı valizlerde, gümrüklenmiş değeri 2 milyon 20 bin lira olan toplam bin 519 kaçak cep telefonu ele geçirildi.