Gözde Süreç Sarı

“Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Oyunları-IUSAR Games 2016” , Sivil Savunma Esentepe Sosyal Tesisleri’nde bu sabah başladı.

KKTC’nin yanında Türkiye, Rusya, Polonya, Nepal, Hindistan, Endonezya, Somali, Kazakistan ve Kırgızistan olmak üzere 10 ülkeden toplam 20 üniversitenin katıldığı oyunlar, üniversitelerde öğrenim gören gençleri, arama-kurtarma konusunda bilinçlendirmeyi, afetlere hazır ve dirençli toplum yaratmayı hedefliyor.

Oyunlar, 09.00-18.00 saatleri arasında beş parkurda yapılacak ve cuma günü sabah sona erecek.

“Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Oyunları”nın bu sabahki bölümünde ekipler bina enkazından kazazade kurtarma, kaza sonucu araca sıkışan birinin kurtarılması ve ilk yardımı, vadide mahsur kalan birinin kurtarılması gibi farklı parkurlarda yarışmaya başladılar. Ekiplerin performansları, hakemler tarafından değerlendiriliyor. İlk üçe kalan ekiplere çeşitli ödüller verilecek.

KONSEYİN GENEL KURUL TOPLANTISI CUMA…

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi Genel Kurul toplantısı, 29 Nisan Cuma günü saat 16.30’da Lefkoşa Merit Otel’de yapılacak.

“Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Oyunları” kapanış kokteyli ve ödül töreni aynı gün saat 20.00’de Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Lokali’nde gerçekleştirilecek.

1461580492.jpg

ERDEM: “HEDEF; GENÇLERİ BİLİNÇLENDİRMEK”

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi (IUSARC) Başkanı Prof. Dr. Günhan Erdem, oyunların ilk gününde, basına konuyla ilgili bilgi verdi.

Erdem, Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’nin, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı himayesinde KKTC’de faaliyet gösteren üniversitelerin gayreti ile 24 Nisan 2012’de din, dil, ırk ve coğrafya ayrımı gözetmeksizin insani amaca yönelik olarak yardım etmek inancıyla kurulduğunu belirtti.

Erdem, konseye 21 ülkeden 41 üniversite ve bir ulusal kuruluşun üye olduğunu söyleyerek, amacın üniversitelerde öğrenim gören gençleri arama-kurtarma konusunda bilinçlendirme, afetlere hazır ve dirençli bir toplum yaratma olduğunu ifade etti.

1461580488.jpg

“DÜNYADA İLK”

Etkinliğin dünyada bir ilk olduğuna işaret eden Erdem, toplumları afetlere karşı hazırlamanın önemine dikkat çekti.

Konseye üye üniversitelerin öğrencilerinden oluşan 6 kişilik ekiplerin, dönüşümlü olarak beş parkurda yarışacağını söyleyen Erdem, performansların hakemler tarafından değerlendirileceğini kaydetti.

Parkurlarla ilgili de bilgi veren Erdem, parkurların; bina enkazından kazazade kurtarmak, kaza sonucu araca sıkışan birinin kurtarılması ve ilk yardımı, vadide mahsur kalan birinin kurtarılması, engel parkurlarını geçip hedef bulma ve gece boyunca iz sürmeyi içerdiğini belirtti.

Erdem, oyunların hedefinin; öğrencileri temel misyona hazırlama, bir araya gelen farklı ülkelerden öğrencilerin kaynaşmalarını, farklı kültürleri tanımalarını ve KKTC’yi tanıtmayı sağlamak olduğunu ifade etti.

Oyunların geleneksel hale gelmesini istediklerini belirten Erdem, üye sayısının artması ve daha fazla katılımın sağlanması hedefiyle çalıştıklarını kaydetti.

Oyunların Cuma günü sabah sona ereceğini dile getiren Erdem, derece almaya hak kazanan öğrencilere ödüllerinin aynı gün Lefkoşa Merit Otel’de düzenlenecek ödül töreninde verileceğini söyledi.

1461580491.jpg

1461580509.jpg

1461580510.jpg