Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler’in yaptığı yazılı açıklamaya göre 65/2005 Sayılı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yükseköğretim Yasası Tahtında Faaliyet Gösteren Yükseköğretim Kurumlarından İlişiği Kesilenlere Öğrenimlerine Devam Edebilme Hakkı Verilmesine İlişkin (Geçici Kurallar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı hazırlandı.

Bahse konu esas yasa, Türkiye Cumhuriyeti’nde çıkartılan affa paralel olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren yükseköğretim kurumlarında eğitim gören ve her ne sebeple olursa olsun yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilenlere tamamlayamadıkları öğrenimlerine devam edebilme imkânı sağlamak amacıyla hazırlanmış ve 2009 yılında yürürlüğe girmişti.

Esas yasa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yükseköğretim Yasası’na bağlı olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren yükseköğretim kurumlarının hazırlık sınıfı dahil, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisansüstü ve sanatta yeterlilik öğrenimi gören ve her ne sebeple olursa olsun yükseköğretim kurumları ile ilişiği kesilen ve/veya öğrenimlerini tamamlayamayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti ve diğer ülke yurttaşlarını kapsıyor.

Esas yasa ilk çıktığı tarihte ilişiği kesilenlere, yasada öngörülen şartlara bağlı olarak belirli bir süre hakkı verildi. Daha sonra yine 2011 yılında Esas Yasa içerisinde yapılan değişiklikle, başvuru süreleri yeniden düzenledi.

Açıklamaya göre son olarak Kasım 2014 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nde bu yönde yeniden bir düzenleme yapılmasıyla, benzer yönde bir uygulamanın KKTC’de de hayata geçirilmesi hususunda gelen talepler doğrultusunda, ilişiği kesilen öğrencilerin yeniden ilgili yükseköğretim kurumlarında öğrenimlerine devam edebilmelerini ve/veya yükseköğrenimlerinin tamamlamalarını sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖDAK işbirliğinde ilgili tasarı hazırlandı.

Yasa tasarısı ile başvuru süresi yeniden düzenlenerek, ilişiği kesilenlere bir yıllık başvuru süresi verilmesi öngörüldü.