İbrahim Diran

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), KKTC’nin tanıtımına yardımcı olmak ve Kıbrıs Türkü’ne uygulanan izolasyonlara dikkat çekmek amacıyla, uluslararası yazar ve sanatçılara yönelik futbol turnuvasına ev sahipliği yapacak.

Turnuvaya katılacak sanatçılar arasında İngiltere’nin The Guardian Gazetesi ve Almanya’nın Die Welt gazetesinin köşe yazarları da bulunuyor.

DAÜ ile Türkiye Spor Yazarları Derneği işbirliğinde organize edilen ve DAÜ’de 6-9 Mayıs tarihleri arasında yer alacak olan DAÜ Uluslararası Yazarlar Futbol Turnuvası, “Sınır Tanımayan Futbol” temasıyla düzenleniyor.

Turnuva’ya Almanya,  Macaristan, Avusturya, İngiltere, Türkiye ve KKTC’den ekipler katılacak. Türkiye’den katılacak olan Anadolu Yazarlar ve Müzisyenler Ayaktopu Takımı’nda Hayko Cepkin, Mor ve Ötesi Grubu Solisti Harun Tekin, Gripin Grubu solisti Birol Namoğlu gibi isimler yer alacak.

Maçlar, DAÜ Stadyumu ve Dr. Fazıl Küçük Stadyumu’nda yer alacak.

Turnuva esnasında bir yan etkinlik olarak söyleşi de düzenlenecek.

OSAM

DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam, Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği lokalinde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, turnuvaya katılacak olan takımların “Kendi ülkelerinde belli seviyelere gelmiş düşünür, yazar, gazeteci ve sanatçılardan” oluştuğunu söyledi.

Turnuvanın ilkinin iki yıl önce Almanya’da düzenlendiğini ve son derece büyük bir etki yarattığını anlatan Necdet Osam, şu ifadeleri kullandı:

“Bu düşünürler, yazar, sanatçılar ...sınırların nasıl ortadan kaldırılabileceğini tüm dünyaya göstereceklerdir...dünyaya mesaj veriyoruz:‘spor ile sınırları aşabilirsiniz.”

Osam, Türkiye’den futbol takımlarının KKTC ile maç yapamamasının, Kıbrıs Türkü’nü üzen bir konu olduğunu da belirtti.

1461851374.jpg

BATURALP

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Enver Baturalp ise konuşmasında, KTFF olarak uzun zamandır ambargoların delinmesi için çalışma yürüttüğünü ancak yapılan çalışmalarında her zaman tanınmamışlığın önlerine engel olarak çıktığını; bunun, uluslararası arenaya daha çok taşınması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’deki profesyonel takımların KKTC takımlarıyla maç yapamaması konusunda ise Baturalp, “Türkiye’nin takımları buraya gelemeyebilir ama alt yaş kategorilerinde gelmelerinde hiçbir sakınca olmadığını söylememize rağmen böyle bir katkı yapmıyorlar. Umarım sanatçılarla birlikte, gazetecilerle birlikte bir başlangıç olur” dedi.

KILIÇOĞLU

Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği (KTSYD) Başkanı Bülent Kılıçoğlu da, dünyadan yazarların bir araya geleceği bu etkinliği “çok özel bir turnuva” olarak değerlendirdi.

Kılıçoğlu, dünyaya açılamamadan dolayı sporcuların motivasyon sorunu yaşadığına vurgu yaptı.

Bülent Kılıçoğlu ayrıca KTSYD’nin, Kıbrıs Rum Spor Yazarları Birliği, Türk Spor Yazarları Derneği ve Avrupa Birliği işbirliğinde 2 Temmuz’da ara bölgede bir organizasyon planladığını açıkladı.