Çiğdem Aydın

Ulusal Birlik Partisi (UBP) saflarında 10 yıl süreyle siyaset yapan Şerife Ünverdi, milletvekilliği ve bakanlık döneminden sonra siyasete ara vermişti. Halen diş kliniğinde çalışmaya devam eden Ünverdi, siyasete geri dönmesi yönünde teşviklerin geldiğini belirterek, bunu değerlendireceğini söyledi.

KKTC’nin önde gelen sorunlarından birinin su sorunu olduğunu belirten Ünverdi “Bu sorun artık ortadan kalkmalı”dedi.

Soru: Siyasete ne zaman başladınız ne zaman ara verdiniz?..

Yanıt: 1980 yılında başladım siyasete. Eğitimimi tamamladıktan sonra UBP’ye üye oldum. 1994 yılında Lefkoşa Türk Belediyesi meclis üyeliği yapmaya başladım ve 1998 yılına kadar devam ettim. Daha sonra Parti Meclisi üyeliği yaptım. Ve Ulusal Birlik Partisi’nde çeşitli görevlerde bulundum. 2003 yılında UBP’nin parti kontenjanından seçimlere girdim ve kazandım. 10 yıl milletvekilliği yaptım. Bu 10 yıl içerisinde iki buçuk yıl da Bakanlık yaptım. Daha sonra 2013 seçimlerine girdim ve kaybettim.

Soru: Siyaset öncesinde ne iş yapıyordunuz, şimdi ne yapıyorsunuz?..

Yanıt: Kendi kliniğimde diş hekimi olarak çalışıyordum. Tıp alanındaki ve kendi alanımdaki tıbbi gelişmeleri de yakından takip ediyordum. Yoğun bir iş tempom vardı, şu anda da aynı şekilde Diş Hekimliğine devam ediyorum. Seçimi kazanmayışım ilk önce herkesi üzmüştü ama daha sonra insanlar daha mutlu oldu kliniğimde ve kendi işime, dostlarıma daha fazla vakit ayırmaya başladım. Önemli olan halka hizmet vermektir, bu mecliste de olur kendi mesleklerimizde de olur. Şimdi ben de hekim olarak halka hizmet vermeye devam ediyorum. Bunun dışında partimle de alakamı kesmiş değilim. Aktif olmasa da yine partim için çalışmaya devam edeceğim.

Dostların sayısı arttı

Soru:Siyasetten ayrıldıktan sonra dostlarınızın size karşı ilgisi değişti mi?.. Arayıp, soran oluyor mu?..

Yanıt: Aksine benim dostlarımda artış oldu. Gerek mesleğimden ötürü gerek mecliste olduğumda gerekse meclisten ayrıldıktan sonra hiç dostlarımda değişiklik olmadı. Toplumdan kopuk bir yapım yoktur benim belki de bu nedenledir. Her daim insanlarla iletişim içerisindeyim. 

Soru:Kıbrıs sorununun çözümü konusunda ne düşünüyorsunuz?..

Yanıt: Elbette ki çözümün olmasını isterim. Yaklaşık yarım asırdır süren bir sorundur. Fakat bu sorun çözülürken Kıbrıs Türk halkı da kazanılmış haklarından geriye gitmemelidir. Sırf çözüm uğruna çözüm olmamalı kanısındayım. Kıbrıslı Türkler bir daha toplu göçlere maruz kalmayacağı bir çözüm şekli olmalıdır diye düşünüyorum. Süreç devam ediyor izleyip göreceğiz.  

Soru:Kıbrıs Türk tarafı çözüme hazır mı?.. Değilse ne yapmalı?..

Yanıt: Toplumda bir istenç vardır. Fakat aynı zamanda tedirginlik de vardır. İki kesimliliğin sulandırılmadan ve Türkiye’nin garantörlüğü kesinlik kazanılması önemlidir. Türk askerinin bizlerin güvenliğini sağlaması önemlidir ve bana göre Türk tarafının kırmızı çizgisi bu olmalıdır. Bu endişeler giderildiği takdirde eminim ki daha da bir hazır olacağız. 

Soru: Müzakerelerde en önemli sorun ne olacak? Ve bu nasıl çözülebilir?..

Yanıt: Toprak en önemli sorundur ve egemenlik de. Tabi bunun yanı sıra mülk de önemli sorunlarımızdan biri olacak gibi görünüyor. Sorun eski bir sorundur dolayısıyla her iki tarafı da tatmin edecek bir mülk politikası üretebilmek bana göre zordur. En kötü ihtimal Annan Planı çercevesindeki bir çözüme evet diyeceğiz.

Henüz karar vermedi

Soru: Siyasette ne kadar zaman bulundunuz? Bundan sonraki süreçte siyasette bulunacak mınız? 

Yanıt: 10 yıl siyaset yaptım. Şu anda da halktan geri siyasete dönmem için yoğun talep alıyorum. Eksikliğimin hissedildiğini belirtiyorlar ancak ben henüz karar vermiş değilim.

Soru: Size göre KKTC’nin en önemli sorunları nelerdir? 

Yanıt: Ülkede en büyük sorunu su ve ekonomi olarak görüyorum. Türkiye’den gelen su bir an önce tüm bölgelerle buluşmalı. Bizim kendi sularımız sağlık yönünden tehlike arz ediyor, bu bir an önce giderilmeli. Aynı zamanda ekonomik konularda da gerekli adımlar atılıp, ekonominin önü açılmalı. UBP hükümetinin de bunu en kısa zamanda sağlayacağına inanıyorum.