Eniz Orakcıoğlu

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği (KKNÜB) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Akçın, üreticinin  geçtiğimiz yıldan kalan  doğrudan gelir desteği parasını ve Cypfruvex’teki alacağının hala ödenmediğini belirtti. Akçın, Cypfruvex’in geçmiş yıllarda  300 TL’den ödeme yaparken, maliyetlerin yükselmesi ve  iyi bir Pazar yakalanmasına rağmen fiyatları aşağıya çekerek  250 TL’den ödeme yaptığını söyledi.
 
 “Devlet 2016’dan kalan borcunu üreticiye ödemedi”

 Akçın, üreticinin hala geçtiğimiz yıldan alacağı olan doğrudan gelir desteğini alamadığını vurgulayarak, “Geçtiğimiz yılın 2’inci yarısı için alacağımız olan dönüm başına  125 TL devlet tarafından henüz ödenmemiştir” dedi.
 
“Yeni pazardan yüksek kazanç sağlandı”

Cypfruvex geçen yıl üreticiye  250 TL avans  çıkardığını ve üstünü de tamamlayacağını açıkladığını, ancak  o paranın da üzerine yatıldığının altını çizen Akçın, “Bunun yanında geçtiğimiz yıl dövizin de yükselmesi ve Avrupa’da yeni bir pazarın bulunmasıyla konsantre satışından 1 buçuk Milyon TL’nin üzerinde kar elde edilmiştir. Buna rağmen üreticinin Cypfruex’ten geçtiğimiz yıldan alacağı var. Yeni pazardan öncesinde Türkiye’ye verilen konsantrenin tonu Bin 300 ile Bin 500 dolar arasında satılmaktaydı. Sonrasında da Avrupa ülkelerinden pazar bulunarak 2 bin dolar civarında bir fiyata tonunu sattılar. Büyük paralar kazanılmasına rağmen Cypfruvex’in geçmiş senelerden borcu olmasından dolayı üretici yine ödenmedi ve mağdur edildi. Kaldı ki Cypfruex’in borcunun üreticiyi bağlamaması gerekiyor. Varsın Cypfruex’in borcu 1 senede kapanmasında 2-3 senede kapansın üreticide mağdur edilmesin. Diğer bir sorun ise 2014-2015 yıllarında 300 TL’den ödenen ürün 2015-2016 yılından 250 TL’den ödenmesiydi” dedi.

“Cypfruex üreticiyi mağdur ediyor”

Fiyatların bu şekilde aşağıya çekilmesinin hiçbir akla sığmadığını anlatan Akçın, “2014-2015 yıllarında 300 TL’den ödenen ürün 2015-2016 yılları için 250 TL’den ödeneceği söyleniyor. Ama bugün narenciye üreticisinin geçmiş yıllara oranla girdi maliyetleri oldukça yükselmiş durumdadır. Üstelik bu yıl iyi bir pazar bulunarak konsantre fiyatı da yükseldi” diye konuştu.
 
“Bölgesel bir eylem düşünebiliriz”

Üreticinin alamadığı  doğrudan gelir desteği ve Cypfruexten alacakları için bazı girişimleri olduğunu belirten Akçın, “Bu girişimlerin sonucu alacağımız sonuç olur henüz bilemiyoruz. Sayın bakana da sıkıntılarımızdan bahsettik. Bakan da biz Cypfruex Yönetim kurulu ödemeyi tam olarak yapma kararı verirse benim itirazım olmaz dedi. Neticede alacaklarımızı alamazsak günü geldiğinde üyelerimize de danışarak hareket edeceğiz. İcap ederse de bölgesel bir eylem yapabiliriz” dedi.