Nupelda Karabuğday

Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programının konuğu olan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, sektörün durumunu anlattı. Bayram öncesinde hayvancıların hala süt bedellerini alamadığını söyleyen Naimoğulları ilgili bakanlık ve bürokratlarını da istifaya çağırdı. Hayvancıların bayram yapamadıklarını ifade eden Naimoğulları, süt bedellerinin hala ödenmediğini söyledi. Naimoğulları, “15’inde imalatçıların toplamış olduğu para olmasına rağmen, bayram öncesi üretiyice ödemesi gerekirken, hala ödenmedi. Üreticiyi bayramda aç bırakıyorlar. Süt bedellerini dahi ödeyemiyorlar. Ödeme becerisinde bulunamıyorlar. 7 milyon TL orada mevcutsa ve eğer siz ödeyemiyorsanız alınan maaşlar boşunadır. Hedeflerinin üreticinin memnuniyeti olmalıdır” dedi. 

İSTİFA ÇAĞRISI 

Sektörün en büyük sorununun başarısız bakan ve bürokratları olduğunu belirten Naimoğulları, “Bayramda bayram yapamayan bir hayvancı kesimi bayramda dahi çiftliğinden çıkamayan bir hayvancı kesimi, her gün hayvanına bakmak zorunda kalan hayvancı, bayramda dahi alacağı bedellerini alamıyorlarsa, onurları gururları varsa, toplumun içine çıktıklarında saygı görmek istiyorlarsa istifa etsinler“ şeklinde konuştu. 

KOOP-SÜT’ÜN DEVRALINMASI 

Girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve alımın ucuzlatılmasıyla halkın refah düzeyinin artırılması gerektiğine dikkat çeken Naimoğulları, hükümet politikasının sadece zam yapmak üzerine kurulu olduğunu belirtti. Siyasetin elinin içerisinde olduğu kurumların batmış bir halde olduğunu belirten Naimoğulları, KOOP-SÜT’ü devralmalarının ardından yaşadıkları süreci hatırlattı. Naimoğulları, “Koop-Süt batırıldı, daha sonra kooperatiflere teslim edildi. Önce onurunu kazandık, sonra pazarlama alanı kurduk, daha sonra altyapıda yatırım yaparak birçok yatırıma gittik, ürün çeşidini artırdık, öncelikle borcu ödemek için gayret sarfettik yarı yarıya azalttık. 2 buçuk yılda yaptık bunları. Bunu özveri ile maaş almadan yaptık. Çünkü bugün yönetim kurulunda bulunan arkadaşlarımızın hepsi elini taşın altına koyarak hepsi bu kurumu nasıl iyi bir yere taşıyabiliriz şeklinde düşündü” dedi. 

ORGANİZE HAYVANCILIK 

Hayvancılık sektörü için en büyük sorunlardan birinin de organize hayvancılık bölgeleri olduğunu söyleyen Naimoğulları, bu uygulamadan acilen vazgeçilmesi gerektiğini anlattı. Naimoğulları, “Yıllardır söylüyorum organize hayvancılık bölgelerinden vazgeçsinler, bir iki dönüm arazi vermekle bu iş olmaz. Dünyada, Avrupa’da, Türkiye’de, Güney Kıbrıs’ta görüyoruz organize hayvancılık bölgesi hastalığın merkezidir, işkencedir. Bunları yıllardır söylüyoruz” açıklamalarını kaydetti. 

BRUCELLA VAKALARI 

Ülkemizdeki 180 çiftliğin 58’inde yine Brucella vakası görüldüğünü, Avrupa Birliği ile bu hayvanların itlaf edilmesi için bir çalışma yaptıklarını belirten Naimoğulları, sona gelen bu çalışmayı da anlatarak sözlerini şöyle tamamladı, “Sadece AB ile şu anda bir sistem kurmaya çalışıyoruz. Özellikle bazı bölgelerde toplama merkezleri kurarak ve bazı merkezlerde toplama araçlarıyla özellikle bir telefon hattı kurarak hayvancıları bilgilendirecek bir sistem kurmaya çalışıyoruz. Toplama merkezlerinden hayvanları toplayıp araçlarla yatma yerlerine getirmeyi planlıyoruz, doğru bir şekilde mücadele ediyoruz, ciddi bir çalışma içindeyiz”