USAM ve Kıbrıs Yeşilay Başkanı Ayşe Gökyiğit yaptığı açıklamada, 2014 yılına kadar ülkemizde otopsilerle teşhis edilemeyen uyuşturucunun, gerekli cihazların temin edilmesiyle teşhis edilmeye başlandığını ve 2015 yılı içerisinde maddeye bağlı 4 ölüm vakası tespit edildiğini söyledi.

Üstelik vaka yaşlarının yirmili yaşlarda seyretmesinin gerçekten üzerinde durulması gereken bir konu olduğuna işaret eden Gökyiğit, “Yakın zamana kadar özellikle gençler tarafından ‘zararsızdır, bana birşey olmaz, bir defadan birşey olmaz’ diye düşünülen sentetik cannabinoidlerin ne kadar zararlı oldukları gün gibi ortada” dedi.

Kimyasal yolla imal edildikleri için doğal uyuşturuculara oranla çok daha tehlikeli olan sentetiklerin, hem kısa sürede hem de şiddetli etki gösterdiğini kaydeden Gökyiğit, doza, kullanım yoluna ve kullanım süresine bağlı olarak da geri dönüşü imkansız hasarlara, hatta ölüme sebebiyet verdiğini belirtti.

Gökyiğit, özellikle “merak” nedeniyle başlayan denemenin hiç yaşanmaması, kişinin maddeye “hayır” diyebilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, bunun için de eğitim müfredatının yenilenmesi, gençlerin, ailelerin, öğretmenlerin bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yaz aylarında okulların tatil olduğu da dikkate alınarak, gençlerin boş zamanlarını değerlendirecekleri uğraşlar edinmesi ve kaliteli zaman geçirmesinin de önemli olduğunu belirten Gökyiğit, spor-sanat-kültüre yönelik aktiviteler için zemin hazırlanması ve gençlerin bu bağlamda yönlendirmek, teşvik etmek gerektiğini ifade etti.

Gökyiğit, USAM ve Kıbrıs Yeşilay olarak bu bağlamda ilgili paydaşlarla işbirliğine,  özellikle de eğitim çalışmaları konusunda katkı koymaya hazır olduklarını belirtti.