“Göç Yasasından Etkilenen Hekimler İnisiyatifi” bugün, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı.

Eylemde, Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ) Başkanı Dr. Sıla Usar ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Filiz Besim birer konuşma yaparken, “Göç Yasası’ndan Etkilenen Hekimler İnisiyatifi”nden Dr. Ayşe Zeki basın açıklamasını okudu.

Konuşmalarda, “Göç Yasası”ndan kaynaklanan mağduriyetlere dikkat çekilerek, yasanın tüm kamu kurumlarında olduğu gibi sağlık alanında da çalışanların haklarının budanmasına, çalışma barışının zarar görmesine neden olduğu kaydedildi.

USAR: “ÇALIŞANLARIN HAKLARI BUDANDI, ÇALIŞMA BARIŞI BOZULDU”

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ) Başkanı Sıla Usar, 47/2010 sayılı Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’na değinerek, “Bu yasaya Göç Yasası, bomba diyoruz çünkü bu yasa ülke insanlarına yapılmış bir saldırı, atılmış bir bombadır” dedi.

Yasa ile kamuda çalışanların haklarının budandığını söyleyen Usar, hekimlerin de çalışma barışının bozulduğunu, haklarının budandığını, yurtdışında olanların adaya gelmek istemediklerini belirtti.

Yasanın Anayasa’nın “eşit işe eşit ücret” kuralını da ihlal ettiğini söyleyen Usar, hastanelerde beş kategoride hekim çalıştığını, sözleşmeli hekimler ve “mecburi hizmetçi” hekimlerin sayılarının hiçbir kurumda olmadığı kadar fazla olduğunu söyledi.

Usar, “Bu hükümet mecburi hizmetçi hekimleri özlük haklarından ve gelecekten yoksun olarak çalışmaya zorlamaktadır”dedi.

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası olarak “Göç Yasası’ndan Etkilenen Hekimler İnisiyatifi”ni kurarak, bu konudaki mücadeleyi yükseltme kararı aldıklarını söyleyen Usar, bugünden itibaren Sağlık Bakanlığı’nın herhangi bir mecburi hizmetlinin, mecburi hizmet süresini uzatma yoluna gitmesi halinde sendikal eylemlerin başlatılacağını kaydetti.

1458645551.jpg

ZEKİ: “ÇALIŞMA BARIŞI AÇISINDAN RİSKLİ BİR ANLAYIŞ GELİŞTİRİLDİ”

“Göç Yasası’ndan Etkilenen Hekimler İnisiyatifi” adına Ayşe Zeki, basın açıklamasını okudu. Kamuda çalışan hekimlerin ciddi sorunlarla boğuştuğunu söyleyen Zeki, teşkilat yasasında tanımlanmamış uzmanlık dalları bulunduğunu, kadroların yetersiz ve çağa göre güncelliğini yitirmiş durumda bulunduğunu belirtti.

Aynı işi yapan ancak farklı çalışma statülerinde farklı ücretlendirilen uzman doktor grupları yaratıldığını dile getiren Zeki, çalışma barışı açısından riskli, takım ruhunu baltalayan bir anlayışın geliştirildiğini kaydetti.

“ÜLKEYİ TERK ETME DURUMUNA GETİRİLİYORUZ”

Zeki, “Ülkesine hizmet vermek için dönen biz genç hekimler, gerek yasalar gerekse bakanlık nezdinde sosyal haklar budanarak, her gün biraz daha umudumuzu kaybediyor, neredeyse ülkemizi terk etme durumuna getiriliyoruz” dedi.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yaşanan sorunlara yönelik günü kurtarmak için ‘Göç Yasası mağduru hekimler üzerinden gayri yasal ve kısa vadeli çözümler üretildiğini’ savunan Zeki, kalıcı ve uzun vadeli çözümler yerine bakanlığın çözümü ithal hekimlerden beklediğini ileri sürdü.

Sağlık konusundaki yasaların yıllardır Meclis’te beklediğini belirten Zeki, bunun gerekçelerinin açıklanmasını talep etti.

Zeki, “Meclis denilen yasama organı insan sağlığından daha önemli olan hangi yasaları görüşmektedir?” diye sordu.

Zeki, taleplerini dile getirmek adına meslek örgütleri olan KTTB’nin de desteği ile TIP-İŞ altında “Göç Yasası’ndan Etkilenen Hekimler İnisiyatifi” kurmaya karar verdiklerini belirtti.

1458645552.jpg

BESİM: “EL ELE VERİP YASALARI ÇIKARMALIYIZ”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Filiz Besim de ülkede sağlık konusunda yaşanan çok sayıda sorun olduğunu, insan kaynaklarının “çarçur edildiğini” söyledi.

Doktorların ülkeye gelmek istemediklerini çünkü sağlığın “çok kötü durumda” olduğunu belirten Besim, maaş ve özlük haklarının budandığını, çalışma barışının bozulduğunu kaydetti.

Besim, “Sağlığı yürütenlere bu sese kulak verin diyorum, el ele verip yasaları çıkarmalıyız” dedi.

Bir yerden başlamak gerektiğine işaret eden Besim, bugün Sağlık Bakanı Salih İzbul ile bu konuları görüşecekleri bir toplantı yapacaklarını belirtti.