Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, bakanlığa bağlı Meteoroloji Dairesi’ni ziyaret ederek, kurulumu tamamlanan üst atmosfer gözlem sistemi deneme uçuşu hakkında bilgi aldı.

Turizm ve Çevre Bakanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Ataoğlu ziyarette, Meteoroloji Dairesi Müdürü Rauf İlker Buran’dan sistem hakkında bilgi aldı.

Meteoroloji Dairesi Müdürü Rauf İlker Buran, TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile KKTC Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü arasında imzalanan müşterek çalışma protokolü çerçevesinde yenilenen üst atmosfer gözlemleri yer alıcı sisteminin kurulumunun ardından personele hizmet içi eğitim verilmeye başlandığını ve deneme uçuşlarına başlandığını kaydetti.

Buran, üst atmosfer gözlem sisteminin, hidrojen gazı ile doldurulmuş bir balon ucuna bağlanan; “radiosonde” cihazı vasıtası ile yerden atmosferin üst katmanlarına kadar tüm meteorolojik parametrelerin dikey analizine olanak sağlayan bir sistem olduğunu ifade etti.

Buran, tüm dünyada 00.00 ve 12.00 GMT saatlerinde günde 2 kez dikey atmosfer şartlarının incelendiğini söyledi.

“Tüm dünyada 00.00 ve 12.00 GMT saatlerinde günde 2 kez dikey atmosfer şartları incelenerek meteorolojik şartlar belirlenmekte, analizi yapılmakta ve bu bilgiler hava tahminlerinde, hava sahası güvenliğinin sağlanmasında, savunma sektörlerinde kullanılmaktadır” diyen Buran, uygulamanın her gün saat 00.00’da Meteoroloji Dairesi tarafından yapılacağını aktardı.

1463743747.jpg

1463743749.jpg

1463743751.jpg