Üstel yaptığı yazılı açıklamada, “Sadece kurultay ve koltuk derdinde olanlar o makamlardan  gidecek, yerlerine memleket sevdalıları getirilerek bu kötü gidişatın ülkenin kaderi olmadığı ve Kıbrıs Türkü’nün nasıl doğru projelere imza atabileceği gerçeği de ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

Üstel, “kaybedeceğini anlayan Genel Başkan’ın panik havası yaşadığını, parti örgütlerine ve üyelere baskı ve şantajın dozunun artırıldığını” ileri sürerek, yarınki  kurultaydan sonra parti içindeki korku ve tehdit düzeninin biteceğini ve partide tamamen demokrasinin hakim olacağını söyledi. Üstel açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kurultay tarihine çok az bir süre kala ülkenin hemen her bölgesinden tehdit şikayetleri almaktayız. Partilimiz kurultayda kendilerine oy verilmemesi halinde partiden dışlanacağı yönünde tehdit ve şantaj telefonları almaktadır. Bir kısım partiliye kazanmaları halinde iş vaatleri yapılırken bir kısım partilimize de baskı uygulayıp kurultaydan sonra hesaplaşacaklarını iddia ederek şu anki koltuklarını kötüye kullanarak demokrasiyi ayaklar altına almaktadırlar. Ancak biz inanıyoruz ki sağduyulu partilimiz gelen tehdit ve gerçek olmayan vaatlere kanmayarak demokrasinin kazanması için oylarını kullanacak ve UBP’nin kötü kaderine dur diyeceklerdir”

“Partinin kötü gidişatı ve son üç seçimde alınan başarısız sonuçlar nedeniyle parti tabanından gelen yoğun istekler nedeniyle ‘ağabeylik’ yapmam istendi ve ben de genel başkan adayı oldum” diyen Üstel, ağabeylik görevini yeni ve reformcu ekibiyle birlikte başarıyla sürdüreceğini kaydetti.

KKTC insanının son yıllarda layık olmadığı bir dönem yaşamakta olduğunu ve  ülkedeki ekonomik sorunlara hiçbir çare üretilemediğini ileri süren Üstel, hükümet ortaklarının parti içi dengeler ve kurultay derdine düşmüş bir tablo çizerek halka güven vermediklerini iddia etti.

Üstel, UBP’nin yeni döneminde kurulacak olan uzman ekipler ile KKTC ekonomisini masaya yatırarak refah düzeyinin arttırılması için kısa, orta ve uzun vadede projeler üretilip Kıbrıs Türkü’ne layık olan bir yaşam tarzının hayata geçirileceğini  ve siyasetçiler ile devlete olan güven duygusunun  geri getirileceğini ifade etti.

“Suyu kimin yöneteceği tartışmaları bu aşamada gereksizdir suyun hangi projelerde kullanılacağı ve ülke ekonomisine yapacağı olumlu katkıları UBP’nin yeni döneminde boynumuzun borcudur” diyen üstel, uzman ekiplerle ve Türkiye’den de alınacak teknik destekle kısa bir süre içinde gelen kaliteli suyun doğru projelerle ekonomiye katkısı için irade ortaya koyulacağını belirtti.