Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, Mutlu Barış Harekatı’nın, Kıbrıs Türk halkını yok olmaktan kurtarıp, kendi devlet çatısı altında egemen bir yaşama kavuşturduğuna  işaret ederek “20 Temmuz 1974, halkın yıllarca Anavatan Türkiye’yle beraber, inanç, uyum ve işbirliği içinde yürüttüğü direnişin, geleceği aydınlatan bir zaferidir” dedi.

Üstel, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Mutlu Barış Harekâtı’nın 41. yıldönümünü idrak etmenin coşku ve gururu içinde olduklarını ifade etti.

Üstel, mesajında şunları kaydetti:

“20 Temmuz 1974, halkın yıllarca Anavatan Türkiye’yle beraber, inanç, uyum ve işbirliği içinde yürüttüğü direnişin, geleceği aydınlatan bir zaferdir. Kıbrıs Türk halkını yok olmaktan kurtarıp, kendi devlet çatısı altında egemen bir yaşama kavuşturan 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekâtı’nın 41. yıldönümünü idrak etmenin büyük coşku ve gururu içindeyiz.

15 Temmuz 1974’te gerçekleştirilen Rum-Yunan askeri darbesiyle Kıbrıs adım adım Yunanlaştırılmaya götürülmek; adanın Yunanistan’ın tam tahakkümü altına sokularak Megalo İdea’nın gerçekleştirilmesi istenmişti ama bunu başaramadılar. Kıbrıs’taki EOKA-B Örgütü, Yunan Cuntası ile birlikte 21 Aralık 1963’te yapılamayanı başarmak ve Kıbrıs’ı Yunan egemenliği altına sokmakta ısrarlı idi. Ama bu kez karşılarında Rum-Yunan ikilisine boyun eğmemekte kararlı, hazırlığını geçmişten de dersler çıkararak yapmış bir Anavatan Türkiye vardı. Ve Anavatan Türkiye, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Hükümeti, milletin sesine kulak vererek tam bir beraberlik içinde Kıbrıs Barış Harekatı için karar aldı. Bu, Kurtuluş Savaşı sonrası Türk tarihinin en onurlu, en doğru kararlarından biridir. Anavatan Türkiye’yi bu acımasız saldırılara karşı tedbir almaya zorlamış ve çok zor şartlar altında onurlu bir direniş mücadelesi veren Kıbrıs Türk Halkını baskı ve mezalimden kurtaran, yeniden can, mal ve en önemlisi gelecek güvenliği sağlayan 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı gerçekleştirilmiştir.

Ne mutlu ki özgürüz, güvendeyiz, kendi Devlet çatımız altında geleceğe umutla bakıyoruz. Ne mutlu ki Anavatan Türkiye ile birlikte yarınlara doğru emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. 20 Temmuz sabahı doğan güneşle birlikte aydınlığa, güvenliğe kavuştuk.”