Üstal müzakereleri değerlendirdiği yazılı açıklamasında, Rum yetkililerin açıklamalarını “ibretle” izlediğini kaydetti ve şöyle devam etti:

“2004 yılında referanduma sunulan Annan Planı’na Kıbrıslı Türklerin yüzde 65 evet dediler ama Rum kesiminin yüzde 76’sı hayır oyu kullanarak bu planı reddetmişlerdi işte bu yüzden iyileştirme dedikleri aslında Rum kesimini memnun etmekten başka bir şey değildir, bu kritik süreç tüm toplumumuz tarafından hassasiyetle takip edilmelidir.”

Kıbrıslı Rumların olası bir anlaşmada iki kesimliliği kabul etmediğini öğrendiğini ifade eden Üstel, iki kesimlilik, Türkiye’nin garantörlüğü ve dönüşümlü başkanlık konusunda geri adım atılmamasını istedi.

Müzakerelerde Cumhurbaşkanı Akıncı’nın köşeye sıkıştırılmak istendiğini de dile getiren Üstel, perde gerisinde görüşülen tüm konuların kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.

Yaptığı köy gezilerinde vatandaşın gelişmelerden rahatsızlık duyduğunu gözlemlediğini de söyleyen Üstel, “Halkımız artık göç etmek istemiyor” şeklinde konuştu.

“UBP YÖNETİMİ SINIFTA KALMIŞTIR”

UBP yönetimine de çeşitli eleştirilerde bulunan Ünal Üstel, hükümetin “reform hükümeti olmadığını” ve “tamamen kurultaya yönelik çalışma yürüttüğünü” savundu.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün su konusunda, hükümet olmadan önce ve sonra farklı açıklamalar yaptığını savunan Üstel,  “31 Ekim tarihinden sonra hem partimizin hem de ülkenin kaderi değişecek, yeni temiz bir sayfa açılacak” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN SUYU BARIŞA BÜYÜK KATKI KOYACAK”

Mesarya köylerinde yaptığı ziyaretlerde çiftçi ve hayvancının en büyük sorunlarından birisin susuzluk olduğunu gözlemlediğini de söyleyen Üstel, “Türkiye’den gelen su ülkemizin iklimini ve rengini değiştirecek, böylelikle bereketli topraklara sahip olmamızı sağlayacaktır, bu yüzden suyun yönetimini tartışmaktan daha öte bu kaliteli suyu hangi alanlarda kullanacağımızın planlarını yapmalıyız. Çünkü vatandaşımızın buna çok ihtiyacı var” dedi.

Üstel, Türkiye’den gelen suyun sadece Kuzey’e değil adanın her yerine bereket getireceğini ve böylelikle çözüme büyük katkı olacağını da sözlerine ekledi.