Haluk Doğandor

Eski Girne Limanı ve Çevresini Koruma Derneği Başkanı İsmail Sabbar, limana yaklaşık iki yıldır hiç el değmediğini, mevcut hükümetin sadece seyrettiğini ifade etti. Mendirek üzerinde yapılan çalışmaların yetkisiz olarak Turizm Bakanlığı tarafından başlatıldığını söyleyen Sabbar, “O bölge Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı uhdesindedir” diye konuştu. Ulusal Birlik Partisi Girne Milletvekili Ünal Üstel de, tarihi Girne Limanı’nın içine düştüğü bu durum karşısında çok üzüldüğünü ve başlattıkları revizyon projesini mevcut hükümetin devam ettirmediğini savundu.

“Limanı Turizm Bakanlığı bünyesine aldık”

Girne Limanı’nda incelemelerde bulunan Ünal Üstel Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

“Biz Kuzey Kıbrıs’ı dış ülkelerde ve fuarlarda tanıtırken Girne Antik Limanı ve onunla bir bütün teşkil eden Girne Kalesi’ni hep ön plana çıkardık. Girne Limanı restoranlar bölümü 2012 yılından önce Girne Belediyesi’nin kontrolünde hizmet vermekteydi. Biz de hükümet olarak o dönemde belediyenin liman için yeterli bütçe ayıramamasından dolayı, limanın o bölümünü Turizm Bakanlığı’nın uhdesine aldık. O dönemde geleceğe dönük olarak ‘biz bu limanı nasıl düzeltebiliriz veya turizme kazandırabiliriz’ diyerek bir çalışma başlattık” diyen Ünal Üstel şunları ekledi:

“Bir yıl içinde bazı iyileştirmeleri hayata geçirmemize rağmen bununla da yetinmeyip, bazı projeler yaptık. Yaptığımız bu projelerin içine özel sektörü de kattık ve onların da katkısıyla çok güzel bir çalışma gerçekleşti.”

“Mendirek savaştan çıkmış gibi…”

Üstel, iktidardan ayrılırlarken Girne Limanı mendireğinin ışıklarının çalıştığını, özel sektör desteği ile yapılan bankların hizmet verdiğini, şu anda harap olan mendirek yollarının yürünebilir durumda olduğunu ifade etti. KKTC’ye gelen turistlerin ilk ziyaret yeri olan Girne Limanı’nın iyi bir intiba bırakmak için güzel bir ölçü olduğuna değinen Ünal Üstel, şu andaki manzaranın “savaştan farksız” olduğuna dikkat çekti.

“Kötü bir imaj yaratıyoruz”

Özellikle mendirek bölümünün çok kötü durumda olduğunu söyleyen Üstel, hükümete çağrı yaparak, tarihi miras olarak adlandırılan limana bu kadar duyarsız kalınmamasını tavsiye etti. “Bugün bu görülen manzara, tablo ne yazık ki içler acısı” diyerek sitem eden Üstel, “Bugün onarıma başlansa iki ayda bitmez. Oysa turizm sezonu başladı ve kötü bir imaj yaratıyoruz” dedi.

“Hükümet sadece seyretti”

Eski Girne Limanı ve Çevresini Koruma Derneği Başkanı İsmail Sabbar ise limana yaklaşık iki yıldır hiç el değmediğini, mevcut hükümetin sadece seyrettiğini ifade etti. Mendirek üzerinde yapılan çalışmaların yetkisiz olarak Turizm Bakanlığı tarafından başlatıldığını söyleyen Sabbar, “O bölge Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı uhdesindedir. Bu sebepten oraya müdahale kanunsuzdur ve mendireğin bu hale gelmesinin sebebi, oraya çalışma başlatma emrini verenlerdir” şeklinde konuştu.

img_1568.jpg

“Yapılan kazılar yasadışıdır”

Mendirek üzerinde yapılan kazının teknelere su ve elektrik çekmek için gerçekleştirildiğini söyleyen Sabbar, “Bu bile yasadışıdır” dedi. Mendirek bölümüne tekne bağlamanın liman girişini daralttığını ve tehlike yarattığını ifade eden Sabbar, “Sırf gelir elde etmek için buna izin verdiler” diye konuştu. Sabbar, yapılan kazıların para bittiği için yarım bırakıldığını, denizden gelen dalgaların da bu taşları alttan oyarak tahrip ettiğini belirtti.

Turizm sezonuna girildiğini ve turistlerin gelmeye başladığını ifade eden Sabbar, “Zararın neresinden dönülürse kârdır. Hiç vakit kaybetmeden hemen gerekli çalışmalar yapılarak limanı turizme kazandırmanın çalışmalarına başlamalı” yorumunu yaptı.

“Kanunsuz olduğunu söyledim”

Sabbar ayrıca 14 Mayıs 2014 tarihinde, Eski Girne Limanı ve Çevresini Koruma Derneği başkanı sıfatıyla Hukuk Dairesi’ne konuyla ilgili bir başvuru yaptığını ve mendirek üzerinde yapılan kazıların kanunsuz olduğunu belirttiğini söyledi.