Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, Kıbrıs Vakıflar Bankası’na personel ihtiyacı bulunmamasına rağmen münhalsız istihdam yapılmasını eleştirdi ve “usulsüz istihdam edilen personeli üye yazmayacağız” dedi.

Vakıflar Bankası yönetimini kınayan Kaptan, Başbakan ve Başbakan Yardımcısını “söz konusu yasa dışılığı engellemesi için” göreve çağırdı.

Başbakanlığa bağlı Kıbrıs Vakıflar Bankası Ltd.’in kamu bankası olmasının yanı sıra göstermiş olduğu başarı ile bankacılık sektöründe hızlı büyümesi ile kendini sağlam temeller üzerine inşa ettiğini kaydetti.

Her geçen gün kârlılık oranını daha yukarılara taşırken personelinin de bu aşamada göstermiş olduğu özverinin takdir edilir olduğunu belirten Kaptan, personelin bankası için yeri geldiğinde toplu iş sözleşmesinde bulunan maddi haklarından feragat ettiğini ifade etti.

Kaptan, tüm bunlar yaşanırken “Ulusal Birlik Partisi (UBP) - Demokrat Parti (DP) hükümetinin atamış olduğu yönetim kurulu üyelerinin yine yasa tanımaz şekilde banka personel yönetmeliğinin hilafında ve hiç bir personel ihtiyacı bulunmamasına rağmen 21 Temmuz’da münhalsız olarak Kıbrıs Vakıflar Bankası’na 19 kişi istihdam ettiğini” savundu.

2012 yılında  UBP iktidarı döneminde yine banka personel yönetmeliği hilafında istihdamlar yapıldığını ileri süren Kaptan, 2013 yılında iktidara gelen CTP ve DP hükümeti tarafından atanan yönetim kurulunun personel yönetmeliğine aykırı bir şekilde istihdam edilenleri işten durdurduğunu belirtti.

Kaptan, 2013 yılında işten durdurmalara onay veren Demokrat Parti’nin bu istihdamlara şimdi evet diyerek suça ortak olmasının siyasi partilerin nasıl bir siyasi erozyon yaşadığının göstergesi olduğunu da belirtti.

Kaptan şöyle devam etti:

“Gelinen bu aşamada Vakıflar Bankası personel yönetmeliğinin hilafında istihdam edilen bu çalışanları şu an için üye yazmama kararı aldığımızı duyururuz.

İstihdam edilen gençlerin gelecekleri ile oyun oynayan, yasa tanımaksızın Vakıflar Bankası personel yönetmeliğine aykırı hareket eden ve 2013 yılında yaşanan işten durdurmalar önlerinde durmasına rağmen hâlâ daha aynı kural tanımaz tutumu sergileyen başta Vakıflar Bankası yönetimini kınar, Başbakan ve Başbakan Yardımcısı'nı bu yasa dışılığı engellemesi için göreve çağırırız.”