Manastırın muhtarlık bünyesine verilmesi ve bakımının yapılması için türlü girişimlerde bulunduğunu belirten Taşkent Köy Muhtarı Durmuş Aşandır, “Turistlerin buraya gelip, tarihi manastırı bu haliyle ziyaret etmesinden utanç duyuyorum” dedi.

Ömer KADİROĞLU

Aşağı Taşkent, eski ismi ile Sihari köyünün yaklaşık iki kilometre kuzeyinde yer alan tarihi Apsinthiotissa Latin Manastırı tahrip edilmiş, etrafı ise çöplüğe dönüşmüş durumda. M.S. 1100 yılında inşa edilmiş olduğu tahmin  edilen ve Ortaçağ’dan günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış olan manastırın, 1974’e kadar korunarak hem ibadet yeri, hem de kültürel ve sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yaptığı bilinirken, bu tarihi eser 40 yıldır bakım ve ilgiden uzak, atıl bir vaziyette duruyor. Tarihi dokusu da biri veya birileri tarafından değiştirildiği gözlemlenen manastırın kapı ve pencerelerine bilinçsizce taş duvarlar örüldüğü dikkatlerden kaçmazken, manastır hakkında bilgi almak adına görüştüğümüz Taşkent Muhtarı Durmuş Aşandır ise manastırı muhtarlık adına alabilmek ve bakımını yaptırabilmek için defalarca müracaatlar yaptığını, ancak bir sonuç alamadığını kaydetti.

“Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya”

Taşkent Köy Muhtarı Durmuş Aşandır, mutfak, konferans salonu, misafir konaklama odaları ve kilise kısımları bulunan manastırın, bu bölümlerinin bazılarının tamamen yok olduğunu, bazılarının da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu belirtti. Önceki hükümet döneminde manastırın bakımını üstlenebilmek ve burayı turistlerin ziyaret edebileceği bir ortam haline getirebilmek için girişimler yaptıklarını ifade eden Aşandır, manastırın Taşkent Muhtarlığına devredilmesini istediklerini, ancak ilginç bir yanıtla karşı karşıya kaldıklarını anlattı.

“Utanç duyuyorum”

Aşandır, ilgili kişiden “Hep bitti de kiliseyi mi restore edeceğiz? Sanki Rumlar bizim camilerimizi restore ediyor. Boş verin” şeklinde bir cevapla karşı karşıya kaldığını söyledi. Buranın bakımının yapılarak turistlerin ziyarete açılmasının hem köy, hem de manastır için iyi olacağına dikkat çeken Aşandır, “Bu hali ile turistlerin buraya gelip tarihi manastırı ziyaret etmesinden utanç duyuyorum” diyerek tepkisini ortaya koydu.

Taşkent köyüne bir şehitlik yapıldığına da dikkat çeken Aşandır, bu şehitliği turistlerin ziyaret edebilmesi için Rehberler Birliği’ne kaydını yaptıracaklarını, ancak bu durumun manastır için söz konusu olamayacağını ekledi. Aşandır, daha fazla geç kalınmadan ilgili kişilerin manastırın akıbeti hakkında bir önlem alması ve bir karar vermesi gerektiğini ifade etti.