Nadire Bahadi

İskele ve Mağusa bölgelerinden çeşitli suçlar nedeni ile Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmayı bekleyen 66 sanık bulunuyor. Bölgelerde uyuşturucu suçları başı çekerken, insan kaçırma ve cinsel tecavüz suçlarından yargılanmayı bekleyen sanık sayısı da azımsanamaz durumda. Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen davalara göre uyuşturucu, cinayet, cinsel tecavüz, insan kaçırma, ölümlü trafik kazası gibi bölgelerde tedirginlik yaratan suçlarda geçmiş yıllara oranla artış meydana geldiği gözlemleniyor. Mahkeme gündeminde görüşülen 2 uyuşturucu davasından biri karara kalıp birinin ise duruşması devam ederken, çeşitli gerekçelerle davalarının ertelenmesi nedeni ile 66 sanığın yargı süreci henüz başlamadı.

Uyuşturucu 1’inci sırada

Hemen tüm bölgelerde olduğu gibi Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi gündemini de en çok uyuşturucu suçları meşgul ediyor. Son dönemlerde oldukça artış gösterdiği gözlemlenen uyuşturucu suçlarından 16 davadan toplam 23 sanık yargılanmayı bekliyor. Bu sanıklardan bir kısmı tutuksuz yargılanırken, büyük bir kısmı ise Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu olarak yargı sürecinin başlamasını ve karar gününü bekliyor. Bazı dosyalarda birden fazla sanık yer alırken, sanıkların bazılarının birden fazla suça karışması nedeniyle dosya sayısı 16. Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi heyeti huzurunda görüşülen 2 uyuşturucu davasından biri karar aşamasına geldi. Bir uyuşturucu davası ise duruşma olarak hala görüşülmeye devam ediyor.

Karı koca cinsel tecavüz suçundan yargılanacak

Ülke genelinde olduğu gibi Mağusa ve İskele bölgelerinde de son 1 yılda “Cinsel tecavüz” suçları ciddi boyutlara ulaştı. Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmayı bekleyen 66 sanığın 5’i cinsel suçlardan yargı karşısına çıkacak. Mahkeme huzurunda görüşülmeye hazır beklenen 3 cinsel tecavüz dosyasından 5 sanığın ikisi ise karı koca. Güvercinlik köyünde kilise yakınlarında işlenen suç sonrasında “Pensacılar dosyası” olarak bilinen çiftin davaları önümüzdeki günlerde görüşülmeye başlanacak.

Görüşülmeyi bekleyen 2 cinayet davası var

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülmesi beklenen 2 önemli cinayet davası bulunuyor. Üniversite kampusu içerisinde oda arkadaşı tarafından hunharca öldürülen Tefvik Uzunoluk cinayeti sanığı ile Gülseren bölgesinde balkondan atılarak öldürülen Nijeryalı üniversite öğrencisi cinayetinden ise 4 sanık Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Ceza Mahkemesi’nde görüşülen ilk tahkikat duruşmalarının ardından Ağır Ceza Mahkemesi’ne havale edilen sanıkların dosyaları çeşitli sebeplerden dolayı sürekli ertelenirken, her iki cinayet davasından toplam 5 sanık Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu olarak yargılanmayı bekliyor.

Dava ve sanık sayıları azımsanamaz durumda

Bölgelerde infial ve tedirginlik yaratan suçların yanında kamu düzenini bozan ve ciddi suçlar arsında yer alan çok sayıda suç dosyası Ağır Ceza Mahkemesi gündeminde görüşülmeyi bekliyor. Bu suçlarda da sanık sayısı oldukça fazla. Evrak sahteleme, resmi evrak sahteleme, kamu görevlisi tarafından yolsuzluk, zimmetine para geçirme, sahtelenmiş resmi evrakı tedavüle sürme suçlarından toplam 6 sanık yargılanmayı beklerken, sadece 1 sanığın bu tür suçlardan toplam 15 dosyası bulunuyor. Ölümlü trafik kazaları, dikkatsizlik ve ihmalkarlık sonucu başkasının ölümüne sebebiyet verme suçlarından 4 davası bulunan 4 sanık Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Mağusa bölgesinde meydana gelen insan kaçırma suçundan 8 sanık, çek sahteleme ve tedavüle sürme suçlarından 2 sanık, kanunsuz dedektör tasarrufu suçundan 4 sanık yargılanmayı beklerken, kanunsuz ateşli silah tasarruf ve taşıma suçundan 1 sanık toplam 22 dosyadan yargılanmayı bekliyor. Gümrük ve istissal yasasına aykırı davranma suçundan 3 sanık Ağır Ceza Mahkemesi heyeti huzuruna çıkmayı beklerken, tasarrufunda sahte banknot bulundurma suçlarından 4 dosyası bulunan 1 sanığın da henüz yargı süreci başlamadı.

Ceza Mahkemesinden 19 yeni dosya gelecek

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülecek davalara ek olarak Ceza Mahkemesi’nden Ağır Ceza Mahkemesi’ne havale edilmesi beklenen 19 dava mevcut. Bunların 9’u çek sahteleme suçlarından sadece tek bir sanığa aitken, diğer davalar ise hırsızlık suçlarından oluşuyor.

22 dava sonuca bağlandı

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeni adli yılda atanan yeni heyet bir ayda 22 davayı karara bağladı. Karara bağlanan davaların da büyük çoğunluğu yine uyuşturucu suçları. Bunlardan bazıları Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanırken, bazıları ise hapislik cezasına mahkum edildi.