Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu heyetinin “işbirliği olanaklarını geliştirme ve uyuşturucu ile mücadele acil eylem planı hazırlanmasına yönelik Ankara’ya  düzenlediği çalışma ziyaretinin tamamlandığı bildirildi.

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, temaslarına Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı’nı ziyaret ederek  başlayan Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele  Komisyonu heyeti,  temaslarının  ikinci ve üçüncü gününde de yoğun görüşmeler gerçekleştirdi.

KAVUNCU

Hasan Karaokçu Başkanlığında, Prof. Dr. Biran Mertan, Halil Mısırlı, Serap Safer ve Ayça Kurnaz’dan oluşan heyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Vural Kavuncu’yu da ziyaret etti.

KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu heyetini TBMM çatısı altında  görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vural Kavuncu, uyuşturucu ile mücadelede hükümetlerin yüksek iradesinin ve kararlılığının önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’de 2014 yılı sonunda gerçekleştirilen Uyuşturucu Şurası ile bu iradenin gerçek anlamda ortaya konulduğunu ve bugüne kadar  birçok çalışmalara  imza atıldığını, kendilerinin de TBMM Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu  olarak bu çalışmalara katkı sağladıklarını kaydeden Kavuncu, yeni bir şura  düzenlenmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Kavuncu, Komisyon olarak yasal düzenlemeler konusunda bir çok çalışma yürüttüklerini ve bunların sonucunda önleme ve eğitim faaliyetleri,  Denetimli Serbestlik Yasası ve Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) konusunda başarılı adımlar atıldığını vurguladı.

Uyuşturucu ile Mücadelede şu an için en eksik yönlerinin rehabilitasyon merkezi olduğunu kaydeden TBMM  Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Vural Kavuncu,  bu yönde de gerekli adımların atılması için çalışmaların başladığını belirtti.

Vural Kavuncu,  Komisyon olarak bilgi ve deneyimlerini en geniş şekilde KKTC ile paylaşmaya hazır olduklarını, hata ortak eylem planlarının geliştirilmesinin bile düşünülebileceğini sözlerine  ekledi.

1458042722.jpg

ALTUNEL

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu heyeti, Milli Eğitim Bakanlığı  Hayat Boyu  Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel’i  de ziyaret etti.

Heyete bilgi veren Genel Müdür Altunel, Hayat Boyu Eğitim Projesi’nin Bakanlık olarak en büyük projelerinden biri olduğunu söyledi.

81 ilde kurulan Halk Eğitim Merkezi ile çalışmalarını yürüttüklerini belirten Altunel, aile eğitimlerinin öncelikleri arasında olduğunu, bunun yanından evlilik eğitimi, şiddete karşı eğitim olmak üzere  2 bin 800  eğitim modülleri bulunduğuna dikkat çekti.

Uyuşturucu, sigara ve alkolün  insanlığı içten içe kemiren bir kurt gibi ilerlediğini kaydeden Altunel,  “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde atılacak adımlara tereddüt etmeden yardım yapmaya hazırız” dedi.

TADOC’U ZİYARET

Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi’ni (TADOC) ziyaret eden heyet, burada yetkililerden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

TADOC Şube Müdürü Mustafa Aral, 16 yıllık bir tecrübe ve vizyona sahip TADOC’un bugüne kadar 90 ülkeden 11 bine yakın kanun uygulayıcısına eğitim verdiğini söyledi.

Aral, sadece polislere değil, jandarma, sahil güvenlik personeline de eğitimler verdiklerini, KKTC Polis Genel Müdürlüğü personelinin de eğitimlerine katıldığını anlattı.

1458042724.jpg

ŞENCAN

Komisyon üyeleri, Türkiye Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkanı  İrfan Şencan’ı da ziyaret etti.

Şencan, Halk Sağlığı Kurumu olarak  tedaviye erişimi kolaylaştırma; önleme çalışmaları ve bağımlılıktan kurtulma;  bireylerin erken bilgi sahibi olması ve erken müdahale konularında çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Bağımlı kişileri  savcı ve  adalet yerine  hastaneye sevk etme ve bu kişilerin korkmadan tedavi merkezlerine başvurmalarını sağlayacak bir çalışma içerisinde olduklarını,  bunun etkili olacağına inandıklarını anlatan Şencan, madde bağımlılığından kurtulmanın zor olduğunu, bu nedenle tedavi sonrası takibin de sürekli olması anlayışı ile hareket ettiklerini vurguladı.

Aile hekimlerinin sayısını ve kapasitesini artırdıklarını,  kurumlararası işbirliğini güçlendirecek bir  yapı kurduklarını belirten Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan,  hedeflerinin ileri düzeyde halk sağlığı hizmeti vermek olduğunu vurguladı.

ÇELİK

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu heyeti son olarak, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Uyuşturucu ile Mücadele Kurulu Üyesi Hüseyin Çelik’i ziyaret etti.

2014 yılında Başbakan Ahmet Davutoğlu Başkanlığında gerçekleştirilen Uyuşturucu ile Mücadele Şurası sonrası hazırlanan Acil Eylem Planı çerçevesinde yapılan çalışmalar hakkında Komisyon üyelerine bilgi veren Hüseyin Çelik,  emniyet görevlilerinin sokaktaki görünürlülüğünü artırmak ve sokak satıcılarını engellemek için  28 ilde  Narkotim’leri devreye koyduklarını, bu 28 ilin toplam nüfusun yüzde 75’ini kapsadığını söyledi.

Narkotimlerin çok başarılı operasyonlara imza attığını, bunun yanında sınır kapılarındaki xray cihazlarının güçlendirildiğini,  cezaevlerine yönelik olarak Adalet Bakanlığı ile çalışmalar yürüttüklerini,  okul güvenliğine yönelik adımlar attıklarını anlatan Çelik, 10 yeni AMATEM kurulacağını da kaydetti.

Bağımlılıkla ilgili eğitimlerin kişilere bırakılmaması amacıyla Yeşilay’la birlikte Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Projesini geliştirdiklerini belirten Çelik, bu çerçevede Yeşilay tarafından bugüne kadar yürütülen eğitim çalışmalarında  5 milyon öğrenci ile  3.5 milyon aileye ulaşıldığına işaret etti ve mücadelenin toplum dinamikleriyle birlikte yürütülmesinin önemine dikkat çekti.

Ortak bir dil oluşturulması için iletişim konusunda da çalışmalar yürütmekte olduklarını, Anayasa ve uluslararası sözleşmeler dahil ciddi bir mevzuat  tarama çalışması yürütmekte olduklarının altını çizen Çelik, bunun bir rapor haline getirileceğini söyledi.

2016-2018 dönemi uyuşturucu ile mücadele eylem planının her yıl güncellenecek şekilde yapılacağını belirten Çelik, 3 yıl sonuna bırakıldığında motivasyon azalmasının söz konusu olabileceğini belirtti.

Çelik, “Sizden sonra gelecek olanların kayıtsız kalmaması için yaptığınız her şeyi topluma mal etmelisiniz” diyerek sözlerini tamamladı.

1458042725.jpg

ALO 191

Heyetin Ankara’daki temaslarının son durağı  Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı kapsamında hayata geçirilen ''Alo 191'' Uyuşturucu ile Mücadele Danışma Destek Hattı" Merkezi oldu.

Burada KKTC’de kurulması hedeflenen  Alo Danışmanlık Hattı’nın nasıl bir sistemde çalışabileceği üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. 

1458042723.jpg