Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) işbirliği ile hazırlanan “Kuzey Kıbrıs’ta Uyuşturucu Madde Çalışmaları Raporu”nun kamuoyuna sunulacağı Tanıtım Toplantısı, 5 Mayıs 2015 Salı günü, saat 10:00’da, Lefkoşa Golden Tulip Hotel’de gerçekleştirilecek.

Kuzey Kıbrıs’ın ilk ve tek devlet üniversitesi konumunda olan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) de, Başbakanlık çatısı altında Y(K-I) 1670-2014 sayılı KKTC Bakanlar Kurulu kararı ile 3 Eylül 2014 tarihinde kurulan Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nda (UMK) diğer paydaşlarla birlikte yer almıştır. Yapılan görev paylaşımında şu ana kadar uyuşturucu madde ve kullanımı ile ilgili var olan her türlü bilginin kayıt altına alınması ve bir arşiv oluşturulması görevi komisyonda DAÜ Rektörlüğü adına görevlendirilmiş olan DAÜ Psikolojik Danışmanlık, Rehberlik ve Araştırma Merkezi (PDRAM) Başkanı Prof. Dr. Biran Mertan’a verilmiştir.

Prof. Dr. Mertan bu çalışmanın amacını, “Kuzey Kıbrıs’ta sigara, alkol ve diğer psikoaktif maddeler ile ilgili geçmiş yılların verilerinden bir arşiv oluşturup, sistematik bilgi arşivlemenin önemini vurgulamak ve gelecekte bu konularda yapılacak topluma yönelik/ akademik çalışmalara bir zemin oluşturmak” olarak açıklamıştır. Bu çalışma UMK’nun, Kuzey Kıbrıs’taki gençliği, ailelerini ve üniversitelerdeki öğrencileri koruma, uyuşturucu kaçakçılığını önleme ve bağımlılıkla mücadele çalışmalarına ivme kazandırma olarak belirlenmiş olan amaçlarına önemli bir katkı olarak değerlendirilmektedir. ‘Uyuşturucu Madde Çalışmaları Raporu’ Prof. Dr. Biran Mertan ve ekibinin zahmetli bir bilgi/belge tarama, derleme, sistematik bir şekilde kayıt altına alma sürecinin ürünü olarak ortaya çıkmıştır.

Söz konusu Tanıtım Toplantısı’na KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Gülle, DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam, DAÜ-PDRAM Başkanı Prof. Dr. Biran Mertan ve PDRAM üyeleri, KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu ve Komisyon üyeleri ile çeşitli Bakanlıklardan ve dairelerden temsilciler katılacak.