Devrim Demir

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi, Şubat ayında Lefkoşa’da Orhan Şekerci (Arap) lakaplı kişiden aldıkları 27 gram 812 miligram bonzai türü uyuşturucu madde ile suçüstü yakalanan ve benzer suçtan 21 gramla yargılanan  İbrahim Erkoç, Sedat Ayaz ve Atilla Kakşi hakkındaki kararını dün açıkladı.

Mahkeme “Uyuşturucu alma ve tasarruf” suçundan 4 aydır Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu olarak bulunan İbrahim Erkoç, Sedat Ayaz ve Atilla Kakşi’yi 2’şer yıl hapislik cezasına mahkûm etti.

Ömer Güran başkanlığında, Yargıç Rauf Kürşat ve Yargıç Vedia B. Barkından oluşan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararını Mahkeme Başkanı Ömer Güran okudu.

Ömer Güran uyuşturucu suçlarının artışına dikkat çekti

Kararı okuyan mahkeme başkanı Ömer Güran, son yıllarda uyuşturucu suçunun ülkede yaygınlaşarak önüne geçilemediğini ve ülkede mahkeme gündemini bu tür davaların işgal etmekte olduğunu şu şekilde açıkladı:

“Uyuşturucu ve uyarıcı etkisi bulunan maddeler, imalinden, dağıtımına, kullanımı sağlık açısından yasaklanmıştır. 1984 yılında Birleşmiş Milletler, uyuşturucu trafiğini insanlar arası tehlike olarak açıkladı ve suç olduğunu ortaya koydu. Uyuşturucu madde kaçakçılığı, ticaret ve tasarrufu kamu sağlığına karşı işlenmiş suçlardır. Uyuşturucu suçunun yasa koyucuda 18 yıla kadar hapisliği öngörülmektedir. Küçücük ülkemizde hızla yaygınlaşmaya devam eden bu tür suçları önlemek için mahkemelere büyük görevler düşmektedir.”

Askıdaki uyuşturucu dosyaları da dikkate alındı

Mahkeme başkanı Ömer Güran, dün okuduğu kararda sanıkların Lefkoşa Kaza Mahkemesinde benzer bir dosyaları daha olduğunu ve miktarın 21 gram olduğunu anımsattı. Güran okunan kararda askıda olan dosyanın da dikkate alındığını ve sanıkların toplam 49 gram bonzai “alma ve tasarruf” suçlarından yargılandıklarını kaydetti.

Karar da uyuşturucu miktarı dikkate alındı

İbrahim Erkoç, Sedat Ayaz ve Atilla Kakşi’nin tasarruflarında bulundurdukları 49 gram uyuşturucu maddenin abartılı biçimde dikkat çekici olduğuna vurgu yapan Güran, sanıklara ceza takdir ederken, uyuşturucu miktarının hesaba katıldığında mülayim bir ceza verilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Ömer Güran, tarafından okunan kararda sanıkların yeniden topluma kazandırılması için en adil ve en uygun olanının hürriyetini bağlayıcı ceza olduğunu söyledi. Güran, mahkeme heyeti İbrahim Erkoç, Sedat Ayaz ve Atilla Kakşi’yi 2’şer yıl hapis cezasına mahkûm ettiğini duyurdu.

Ayaz Ağustos’ta ihraç edilecek

Uyuşturucu “Alma ve tasarruf” suçlarından 29 Şubat tarihinden bu yana Merkezi Cezaevinde hükümsüz tutuklu olarak yargılanan Sedat Ayaz Hepatit hasatlığı nedeniyle, aleyhinde ihraç kararı olduğu için Ağustos ayında ihraç edileceği öğrenildi.