SUÇ İŞLENİYOR: Uyuşturucu bataklığına sürüklenen ve bağımlı haline gelen bir çok genç, “gasp ve hırsızlık” suçu ile yargının önüne çıkıyor. Bu oran son zamanlarda dikkat çekerken, uzmanlar da, “Bağımlılar, uyuşturucu parası bulabilmek için suça yöneliyor” görüşünde.

KOLAY PARA: Uzman Psikolog Sevil Hançerli madde bağımlıların farklı suçlara yönelmesinin altına yatan nedeninin “kolay paraya ulaşma güdüsü” olduğunu söyledi. Madde içiciliğinden, satıcılığına çok kolay geçilebileceğini söyleyen Hançerli,  bağımlıların bir suç döngüsü içinde olduğunu söyledi

Devrim DEMİR

Uyuşturucu ve madde bağımlılığının ürkütücü boyutta ulaştığı KKTC’de, bağımlıların son 2 ayda uyuşturucu temin etmek için işlediği hırsızlık ve gasp suçları dikkat çekici boyuta ulaştı.

Kurumlar toplumun kangrenleşen sorunu haline gelen uyuşturucu suçu karşısında sessiz kalırken, bu alanda yapılan projeler ise yaşam bulmuyor, sadece kâğıt üzerinde kalıyor.

Uyuşturucu bataklığına sürüklenen ve bağımlı haline gelen birçok genç, “gasp ve hırsızlık” suçu ile yargının önüne çıkıyor. Bu oran son zamanlarda dikkat çekerken, uzmanlar da, “Bağımlılar, uyuşturucu parası bulabilmek için suça yöneliyor” görüşünde.

Uyuşturucu suçundan defalarca hüküm giymiş bağımlıların Ağustos ve Eylül ayında darp girişimi ve hırsızlığa başvurmaları dikkat çekti.

Girne’de büyük korku yaşattılar…

Ağustos ayında Girne’de Zehra Özay’ın bankaya yatırmak için içerisinde 118 Bin 645 TL, 130 STG, 530 USD ve 265 EURO nakit paranın bulunduğu çantayı bıçak zoru ile çalmak isteyen 3 kişi KKTC’de büyük korkuya neden olmuştu. Özay’ı yerde sürükleyerek çantayı çalmaya çalışan zanlılar, çevre sakinlerinin müdahalesi ile eylemlerini gerçekleştirmeden polis tarafından kıskıvrak yakalandı.

Olayın faili ise, daha önce eroin ve bonzai suçlarından tutuklanarak Merkezi cezaevine gönderilen Hasan Yüksel Soyder, Nebi Kansu ve Orçun Coşkunsu oldu.

İsimlerini uyuşturucu suçundan tanıtan Hasan Yüksel Soyder, Nebi Kansu ve Orçun Coşkunsu 28 Ağustos tarihinde ileride yargılanmak üzere 2 ayı geçmeyecek şekilde Merkezi Cezaevine gönderildi.

Bağımlı olduğu için suçu işlediğini itiraf etmişti

Girne’de10 gün arayla ikinci kapkaç olayı ise yine bir bağımlı tarafından gerçekleştirildi. Cihangir Tip 15 Eylül tarihinde Canbulat Caddesi üzerinde yolda yürüyen Harun Çınar’ı ciddi şekilde darp ettikten sonra cebindeki üç Bin 10 ABD Dolarını çalarak kayıplara karıştı. Tip aynı gece Girne’de polis tarafından tutuklandı.
Girne’de mahkemeye çıkarılan zanlı bağımlı olduğunu itiraf ederek, ilaçlarını almak için talepte bulunmuştu. Tip yapılan soruşturmanın ardından ileride yargılanmak üzere Merkezi Cezaevine gönderildi.

Silah ve altınları çaldılar

Uyuşturucu “alma” , “verme” ve “tasarruf” suçlarından defalarca ceza alan ve bağımlı oldukları gerekçesi ile Barış ve Ruh Hastanesinde uyuşturucu tedavisi gören İbrahim Özyüksel ve Sabahattin Kuşçu Eylül ayında Lefkoşa’da hırsızlık suçlaması ile tutuklandı.
Özyüksel ve Kuşçu Halil Değirmencioğlu’na ait girdikleri evde yatak odası dolabı içerisinde bulunan çelik kasayı çaldılar.  Kasa içerisinde 1 adet 7.65 marka silah, toplam değeri 20 Bin TL altın ziynet eşyaları ve Bin 300 TL parayı çalıp kaçtılar. Zanlılar çaldıkları kasayı Kalkanlı’da ormanlık bir alana gömdü. Yapılan polis soruşturmasında tespit edilerek tutuklanan zanlılar, Lefkoşa’da mahkemeye çıkarılarak ileride yargılanmak üzere teminata bağlandı.    

***
“Kolay para cazip geliyor”

Uzman Psikolog Sevil Hançerli madde bağımlıların farklı suçlara yönelmesini Havadis’e değerlendirdi. Madde içiciliğinden, satıcılığına çok kolay geçilebileceğini söyleyen Hançerli,  bağımlıların bir suç döngüsü içinde sürekli döndüklerini ifade etti. Sevil Hançerli, sözlerine şöyle devam etti: “Madde satıcılığında çok büyük paralar dönmekte. Kolay para kazanmak her zaman bağımlıları cezbediyor, iş yükü olmadan kazanılan para bağımlıları suç işlemeye her zaman iter. Maddeye alışıp artık hayatının vazgeçilmezi yapan bağımlılar, bir süre sonra para temin etmek için çeşitli yollar arar. Kullanıcı satıcı bölümüne atlar, çok rahat farklı suçlara bulaşır. Çünkü amacı parayı sağlayabilmektir. ”

Hançerli: Devlet bu konuda yetersiz

Madde bağımlıların Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde görmekte oldukları tedavinin yeterli olmadığını dile getiren Uzman Psikolog Sevil Hançerli, “Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları bölümünde aynı anda hem akıl hastalarının hem de madde bağımlılarının tedavisi mümkün değildir. Devletin bu konudaki yetersizliği gözler önünde. 8 yıldır Merkezi Cezaevinde tek Uzman Psikolog olarak görev yapmaktayım. Ayda bir Psikiyatri gelir, burada bulunan ve sıkıntıları olan mahkûmlara destek amaçlı. Burada farklı suçlardan mahkûmiyet alan suçlulara dışarıda hiçbir imkân sunulmuyor. Bir yerde suçlu damgası alan mahkûmlar dışarı çıkınca toplumdan itilince yeniden suç işlemeye meyilli.