Pelin Yükselay

Tüm ülkenin kanayan yarası haline gelen ve neredeyse her köşe başında uyuşturucu madde kullanımına dair bir ize rastladığımız ülkemizde, Barolar Birliği Başkanı Avukat Ünver Bedevi de endişeli. 

Diyalog’a konuşan Bedevi, ülkemizde uyuşturucu madde kullanımı ve satımı konusunda ürkütücü boyutlara gelindiğine vurgu yaparak, bu durumun herkesin tahminlerini ve korkularını aşmış vaziyette olduğunu savundu.

Son 2-3 aydaki olayların incelendiği zaman durumun vahametinin daha iyi anlaşıldığını belirten Bedevi, “Durumun kötü olduğunu biliyorduk ama bu kadar yayılmış olduğunu, kullanımın bu kadar küçük yaşlara inmiş olduğunu, bu işin bu kadar büyük bir sorun haline geldiğini gerek hükümetler gerekse toplum olarak tam kavramamıştık” dedi.

“Uyuşturucu bağımlılığı ürkütücü boyutlarda”

Durumun ürkütücü boyutları da aşmak üzere olduğuna vurgu yapan Bedevi, sözlerine şöyle devam etti: Durumun bu derece ürkütücü boyutta olduğunu sadece gazete haberlerinden ya da mahkemelerdeki olaydan değil, gençlerle bu konularda birebir sohbet ettiğinizde de anlıyorsunuz. Uyuşturucu nerelerde, kimler tarafından satılıyor, hangi bölgede ve nerelerde kullanıyor, ortaokul çocuklarına hangi noktalarda kimler satış yapıyor, o kadar çok detay ve o kadar çok bilgi var ki, gerçekten korkuyor insan.” 

“Bu yeni neslin geleceği ne olacak?”

“Bu yeni neslin geleceği ne olacak?” diye soran Bedevi, uyuşturucu denetiminin neden bu kadar boş bırakıldığının da açıklanması gerektiğini belirtti. En büyük korkunun bu durumun önünün nasıl alınacağına yönelik olduğunu dile getiren Bedevi şunları kaydetti: Uyuşturucu o kadar çok yayıldı ki. Sonuçta bağımlılık yaratan bir maddeden söz ediyoruz. Bağımlı olduktan sonra, o insanları iki basın açıklaması yaparak, ya da bir politikacının çıkıp da ‘aman uyuşturucu madde kullanmayın” diyerek bu bağımlılıktan asla vazgeçiremezsiniz.”

“Denetim ve güvenlikte ciddi sıkıntılar var”

Uyuşturucu madde satıcılarının da çoğaldığına vurgu yapan Bedevi, işin ticaretini yapan baronların da bulunduğunu hatırlatarak, ortada servetler dönen bir piyasadan bahsedildiğine dikkat çekti.

“Mahkemelerdeki davalara baktığınızda o baronlardan bir tanesinin bile yargılandığını göremezsiniz” diyen Bedevi, bu noktada denetimde ve güvenlikte önemli boşluklar olduğunun altını çizdi. 

Polis içerisinde de bu konuda ciddi sıkıntılar olduğunu vurgulayan Bedevi, “Bu küçücük adada tamam; bir bakıma dezavantajdır, ‘her tarafından bir şey girebilir, denetlemek zordur’ diyebilirsiniz ama bu küçücük adada bütün yollar sokaklar, hangi noktalarda kimler tarafından satıldığı ve bunun gibi daha birçok şey belliyken, neden hiç bir şey yapılamıyor? Artık bunun iyice sorgulanması lazım. Bunun bir sebebi olmalı” diye konuştu.

“Bu konuda medyaya büyük görevler düşüyor”

Bu konuda medyaya da büyük görevler düştüğünü belirten Bedevi, medyanın da özellikle işin bir türlü açıklanamayan yönlerine eğilmesi gerektiğini dile getirdi. Medyanın bu konuda baskı yaratması gerektiğini vurgulayan Bedevi, bulunması gereken kişilerin neden bir türlü bulunamadığının açıklanmasını istedi.
Barolar Birliği ve avukatlar olarak, uyuşturucuyla mücadelede daha fazla sessiz kalamadıklarını ve Kum Zambakları Projesini hayata geçirdiklerini belirten Bedevi, projeyi gönüllü avukatların yürüttüğüne dikkat çekti.

Proje kapsamında faaliyetlerin başladığını belirten Bedevi, faaliyetler kapsamında, telefon hattı açılacağını, okullara gidip eğitim seminerleri vereceklerini, yetişkinlere yönelik kurslar yapacaklarını, adli yardım vermeye başlayacaklarını anlattı. 

“Cezaevinden uyuşturucu bağımlısı olarak çıkıyorlar”

Bedevi, konuyla ilgili sözlerine şöyle devam etti: Uyuşturucu kullanan insanların tümünü ben mağdur olarak görüyorum. Denetim altına alınmalıdırlar, tedavi edilmelidirler, kendilerine yardımcı olunmalıdır. Bu yapılırken de hem yasal alt yapıya ihtiyaç vardır, hem o yasada ön görülen kurumların örneğin tedavi merkezinin kurulması lazımdır. Mevcut yasal düzenlemelerimiz; kullananı tutuklamak, yargılamak ve üzerindeki uyuşturucu miktarına göre de bir hapis cezası vermekten ibarettir. Küçüğü, büyüğü, ilk kez kullananını da, defalarca yakalananı da Hint keneviri kullananını da eroin kullananını da; hepsi, aynı şekilde tutuklanıp bir süre cezaevine gönderiliyor. Cezaevine gönderilen kişi, orada da kullanmaya devam ediyor, çünkü cezaevine de uyuşturucu tedarik ediliyor. Tam bağımlı değilse bile kişi, cezaevinden çıktığında tam bağımlı olarak çıkmış oluyor. Biz aslında bir hukuk sistemi, bir adalet sistemi çalıştırıyoruz derken, bunu bu çağda öyle bir şekilde yapıyoruz ki, amaca hizmet etmiyor. Mevcut sistem bir iyileştirme sağlamıyor, tam tersine bir kötüleştirme getiriyor.

“Denetimli serbestlik yasası üzerinde çalışmalar sürüyor”

Denetimli Serbestlik Yasasına da değinen Bedevi, Kumdan Zambaklar Projesi kapsamında geçtiğimiz gün Milletvekili ve aynı zamanda Uyuşturucuyla mücadele kapsamında projeleri bulunan Mehmet Çakıcı ile bir araya geldiklerini ve yasa üzerinde bazı çalışmalar yaptıklarını, bazı noktalarda eklemeler, bazı noktalardaysa değişiklik yaptıklarını belirtti. Bedevi, Meclis Genel Kurulu’nun yaz tatilinin bitmesinin ardından yasada yapılan değişikliklerin önce komitede, ardından da genel kurulda görüşüleceğini kaydetti.