Özlem Çimendal

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Yeni Bakış'a yaptığı açıklamada, Bet Ofis ve İnternet Cafelerin gençler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Lefkoşa-Surlariçi’nde bulunan internet cafelerin ve bet ofislerin sıkı denetime alınması gerekliliğine işarete eden Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, “Bizim denetim yaptığımız birçok internet cafenin açılmasına dahi izin verilmemeliydi. Yaşanmayacak, oturulmayacak durumda dökülen yerler” şeklinde konuştu.

"Gençler uyuşturucu batağına düşürülüyor"

Çocukların ve gençlerin internet cafe ve bet ofisler gibi yerlerde uyuşturucu batağına düşürüldüğüne de işaret eden Karaokçu, gençlerin bu mekanlarda uyuşturucuya alıştırılarak, tacirlerin ellerine düşürüldüğünü ve tacirlerin maşası olduğunu ifade etti.

Herkesin taşın altına elini koymasının gerekliliğini dile getiren Karaokçu gençlerin uyuşturucu batağından kurtarılması ve uyuşturucu satıcılarının belirlenebilmesi için Narkotik ile yaptıkları ortak çalışma sonucu ivedi olarak geçmesi gereken 3 yasa için Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün müsteşarına talimat verdiğini de ifade ederek bu yasların Teknik Takip Yasası, Muhbir Yasası ve Kontrollü Teslimat Yasası olduğunu söyledi.

“Girne ve Lefkoşa’daki internet cafe, bet ofisi ve barlarda ciddi sıkıntılar ortaya çıktı”

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu olarak geniş toplantılar yaptıklarını, bet ofisler, internet cafeler, discolar ve barlar gibi yerlerde çok ciddi denetimler gerçekleştirdiklerini söyleyen Karaokçu, “Özellikle Girne bölgesindeki internet cafeler ve bet ofislerindeki denetimler ciddi noktalara kadar geldi. Ancak gerek Girne gerekse Lefkoşa’daki internet cafelerde çok ciddi sıkıntı ve problemeler olduğu da ortaya çıktı. İnternet cafeler ve bet ofisler çocuklar ve gençler için olumsuz ortamlar oluşturuyor. Uyuşturucu tacirlerinin buraya giden çocukları uyuşturucuya alıştırdığı ve daha sonra bu işlerde kullanmak için yollar aradığını biliyoruz” şeklinde konuştu.

“Kaymakamlıklarla toplantılar sonrası denetimler artırılacak”

UBP-DP koalisyon hükümetinin uyuşturucuyla mücadele noktasında çalışmalara hız verdiğini ifade eden Karaokçu, “Yeni kaymakamlar ile ilçe toplantılarını gerçekleştirmemizin ardından bu denetimleri tekrardan hızlandıracağız. Bu konuda belediyelere de ciddi iş düşüyor. Bizim denetim yaptığımız internet cafelerin bile şu anda açık olması başlı başına sakıncalıdır. Çünkü bu ortamlar girilecek, yaşanacak ve oturulacak gibi yerler değil. Bu nedenle belediyelere de ciddi görevler düşmektedir” ifadesini kullandı.

“Polis 3 yasayı bekliyor”

Uyuşturucu ile mücadelenin en büyük etkeninin uyuşturucunun çocuklara ulaşmasının engellenmesi olduğuna değinen Karaokçu, “Eğitim ve denetimler konusunda attığımız adımlar var. Denetimli Serbestlik Yasası’nın yanı sıra, toplumun bizden uyuşturucu satıcılarının yakalanması için bir beklentisi var. Polisin de bunu gerçekleştirebilmesi için bizden 3 yasa beklentisi var. Teknik Takip Yasası, Kontrollü Teslimat Yasası ve Muhbir Kullanma Yasası hakkında çalışmalara başladık. Bütün çağdaş ülkelerde kullanılına ve uyuşturucu ile mücadelede olmazsa olmaz olan 3 yasadır bunlar” ifadelerini kullanarak, mevcut yasada polisin uyuşturucuyu tespit ettiği anda el koyması gerekliliğine dikkat çekerek, uyuşturucunun asıl nereye ve kimlere teslim edildiği noktasına da ulaşamadığına vurgu yaptı.

“Başbakan Hüseyin Özgürgün talimatı verdi”

Yasalar hakkında görüştükleri Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün yasaların hazırlanması doğrultusunda müsteşarına talimat verdiğini ifade eden Karaokçu, “Özellikle yeni dönemde bu yasaların yanı sıra internet cafeler, bet ofisler ciddi anlamda denetlenmeye başlanacak” dedi. Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu olarak Surlariçi’ne dokunuş yaptıklarını ifade eden Karaokçu, “Biz Surlariçi’nde çalışmalarımızı başlattık 10’a yakın çocuğumuza destek vererek, madde bağımlılığı konusunda dayanışmada bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Surlariçi uyuşturucu tacirlerinin pilot bölgesi

Surlariçi’ndeki sorunun sadece uyuşturucu ile mücadele noktasında olmadığını, ekonomik olarak da birtakım dokunuşların gerektiğini söyleyen Karaokçu, “Surlariçi’nde yaşayan insanlara ekonomik anlamda da dokunuşlar yapılmalı. Gerçekten o bölgede yaşayan insanların sıkıntıları var. Uyuşturucu tacirleri de dünyanın her yerinde olduğu gibi, bu tarz bölgeleri pilot bölge olarak seçerek çocuklar ve ailelerine yönelik çalışmalar yaparak, uyuşturucuya bağımlılığı tetiklemektedir” dedi.

“Tacirlerin mantığı, ne kadar çok çocuk o kadar çok kullanılacak eleman”

Uyuşturucu tacirlerinin ne kadar çocuk ya da genç insanı uyuşturucu ağına düşürürse o kadar çok kullanacakları eleman elde etme mantığında işlerini yürüttüğünü söyleyen Karaokçu, “İşimiz gerçekten çok zor. Hepimizin üzerine ciddi sorumluluklar düşüyor. Mücadele çıtasını daha da üstlere yükseltmemiz gerekiyor. Uyuşturucuya bulaşan her çocuk bizim ciğerimizi parçalar. Bu çocuklar hepimizin” diye konuştu.

“Ön yargılarımızı yıkalım”

 Toplum olarak madde bağımlısı çocukların ailelerine karşı daha anlayışlı ve empati yaparak yaklaşılması çağrısında bulunan Karaokçu, “Ön yargılarımızı yıkalım. Bu çocukları ve aileleri toplum dışına itme mantığı ile devam edersek, bu mücadeleyi kazanmamız çok zor olacak. İster hakim, ister öğretmen, ister avukat hangi meslekten olursak olalım bu ön yargılarımızı kaldırmamız gerekiyor. Bu çocuklar uyuşturucu mafyası ya da taciri değildir. Bu çocuklar bir şekilde bu tuzaklara düşmüş çocuklardır. Bu çocuklar ve ailelere bu anlayışla yaklaşmamız gerekmektedir aksi takdirde kazanma yerine kaybetmeye devam ederiz” yorumunda bulundu.

“Başbakanlık, komisyon ve polis sıkı işbirliğinde çalışıyor”

Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün uyuşturucu ile mücadele konusunda oldukça hassas olduğunu ve ne gerekiyorsa yapılması için talimat verdiğini açıklayan Karaokçu, polisle de sıkı iş birliği içerisinde çalışmalarını sürdürdüklerini ve önümüzdeki günlerde de denetimlerin artırılacağını söyledi. Karaokçu, “Bakanlıklarla rehabilitasyon merkezlerinin kurulması için ciddi adımlar attık. Bu merkezlerin önümüzdeki dönemde hayata geçmesini bekliyoruz” dedi.

“Amaç denetimlerin ötesinde uyuşturucu baronlarına ulaşmak”

Uyuşturucu satıcılarının kolaylıkla müşteri bulabildiği ve uyuşturucu ticaretinin kolaylıkla yapılabildiği internet cafeler ve bet ofislerin denetlenmesi için ciddi çalışmaların gerektiğini söyleyen Karaokçu Narkotik ekipleriyle ciddi iş birlikleri ve çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Polis ile yapılan iş birliğinin daha sağlam ve suçları önleyici seviyeye gelmesi için polisin 3 yasayı beklediğini söyleyen Karaokçu, “Bu yasaların bir an evvel geçmesi gerekir ki bunları satanlardan daha yukarlara ulaşılabilsin. Satıcı ve daha üst satıcılara, uyuşturucu baronlarına ulaşmamız için bunlar gerekmektedir” dedi.

Teknik Takip Yasası ile telefonlar dinlenebilecek

Teknik Takip Yasası’nın teknik dinleme olduğunu ifade eden Karaokçu, “Şüpheli görülen ya da satıcı olduğu düşünülen kişiler hakkında Yargıç’tan izin çıkarılarak telefonunun dinlenmesi sağlanır ve takip edilerek görüşmeleri dinlenerek sonuç elde etmeyi hedeflemektedir. İnkar etmesi noktasında da dokümanlar en büyük kanıtlayıcı niteliğinde olmaktadır. Teknik Takip Yasası sadece uyuşturucuda değil, bütün organize suçlarda kullanılarak kolaylık yaratacak bir yasadır” şeklinde konuştu.       

“Yasal dayanağı olmayan ve yasalaşacak olan Muhbir Yasası ile polisin sıkıntısı giderilecek”

 İkinci yasa tasarısının ise Muhbir Kullanımı Yasası olacağını söyleyen Karaokçu, “Şu anda yasal bir dayanağı olmadı için polisin muhbir kullanımı ile ilgili sıkıntıları var. Uyuşturucu ile mücadelede önemli bir yeri olan muhbir kullanımı tüm dünyada gerçekleşmektedir. Tabii bunun da yapılabilmesi için devletin bu iş için bütçe de ayırması gerekmektedir” dedi.

“Kontrollü Teslimat Yasası ile uyuşturucunun teslim edildiği yerde operasyon yapılacak”

Kontrollü Teslimat Yasası’nın da uyuşturucu tacirlerinin asıl başındakileri yakalamada ya da hangi ortamlara sokularak nerelere ulaşıldığının görülmesi bakımından oldukça önemli olduğuna değinen Karaokçu, “Ülkeye uyuşturucu girdiğinde ve ciddi oranda ise ve bir yere gidecekse, bu tespit edilir ancak dokunulmaz. Gideceği merkeze kadar takip edilir ve uyuşturucu baronları ile birlikte geniş çaplı operasyon düzenlenir. Böylelikle tek bir kişi değil daha geniş bir grubun tespiti yapılabilir” şeklinde konuştu.