Gamze Pir Baykur

Mağusa’da 2015 yılı Nisan ayı içerisinde “Muhammed” isimli bir kişiden 120 TL karşılığında 9 gr Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde alan ve Mustafa Öztürk ile Can Kemal Kaplan’a 300 TL karşılığında 6 gr Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde satan sanık Murat Özbayır dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı.

“Kanunsuz uyuşturucu madde alma”, “Kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu” ve “Kanunsuz uyuşturucu madde verme” davalarından yargılanarak suçlu bulunan sanık Murat Özbayır, 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hem aldı, hem sattı…

Sanık Murat Özbayır, 15 Nisan 2015 tarihinde önceden tanıdığı ve uyuşturucu sattığını bildiği “Muhammed” isimli kişi ile karşılaşmış ve konu kişiden 120 TL karşılığında 3 paket halinde toplam 9 gr Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde satın almıştı.

Ayni gün Mustafa Öztürk ile Can Kemal Kaplan isimli kişiler, uyuşturucu bulabileceklerini düşündüğü sanık Özbayır’ı arayarak uyuşturucu madde istemiş ve alışveriş için anlaşarak buluşmuşlardı. Sanık Özbayır, Öztürk ile Kaplan’a 300 TL karşılığında 2 paket halinde toplam 6 gr Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde satmıştı.

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri ise Öztürk ile Kaplan’ın tasarrufunda uyuşturucu madde olduğu bilgisi alması üzerine Öztürk ile Kaplan’ı Lefkoşa’da tespit ederek tutuklamış ve yapılan sorgulamalarında tasarruflarında bulunan 6 gr uyuşturucu maddeyi sanık Özbayır’dan aldıklarını itiraf etmişlerdi. Öztürk ile Kaplan’ın itirafı üzerine ise sanık Özbayır da 19 Nisan 2015 tarihinde tespit edilerek tutuklanmıştı.

Dağlı: “Her geçen gün önlenemez şekilde artış gösteriyor…”

Davanın kararını okuyan Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Yargıcı Hasan Dağlı, sanık Murat Özbayır’ı aleyhine getirilen davalardan suçlu bularak mahkum ettiğini açıkladı. Her geçen gün önlenemez şekilde artış gösteren Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu maddenin insan sağlığına oldukça zararlı olduğuna değinen Dağlı, yasa koyucunun 18 yıla kadar hapis cezası öngördüğünü anımsattı.

Bu tür suçları işleyenlere istisnai durumlar dışında caydırıcı ve ibret verici cezaların verilmesi gerektiğini dile getiren Dağlı, sanık Özbayır’ın konu uyuşturucu maddeyi kullanmanın yanı sıra dağıtımını yaprığını ve başkalarının da zarar görmesine neden olduğunu belirtti. Dağlı, 2014 yılında uyuşturucu suçlarından dolayı 18 ay hapis cezasına mahkum edilen sanığa verilecek en etkin cezanın hapis cezası olduğu kanaatine vardıklarını belirterek, sanığı 2 yıl hapis cezasına mahkum etti.