Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile Süt İmalatçıları Birliği arasında 1 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında geçerli olmak üzere süt fiyatlarında uzlaşı sağlandığı açıklandı.

İki birliğin temsilcileri, süt sektöründe yaşanan sıkıntıların aşılması için Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK)  gözetiminde bir araya geldi.

SÜTEK’ten yapılan açıklamaya göre, 1 Nisan-31 Mayıs döneminde geçerli olacak uzlaşıya göre, imalatçıların alım garantisi çerçevesinde, soğuk inek sütünün fiyatının imalatçıya litresi 1.16 TL’den verilmesine karar verildi.
Mevcut fiyat 1.30 TL’ydi.

Açıklamada, “mevsimsel süt artışının yanı sıra Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kriz ve Türkiye’deki terör olaylarıyla birlikte, süt ürünlerinde önemli bir ihraç pazarı olan Türkiye piyasasında yaşanan daralmanın ülkeye yansıması sonucu son günlerde sütün pazarlanmasında yaşanan sıkıntını aşılması için ilgili birliklerle bir araya gelinerek çözüm üretildiği” bildirildi.

Toplantıda alınan kararlar çerçevesinde, 1 Nisan-31 Mayıs tarihleri içerisinde üretilen soğuk inek sütü imalatçılara 1.16’TL den verilecek.

Bunun yanında, sıcak süt fiyatında da aynı oranda indirime gidileceği bildirilen açıklamada, küçükbaş hayvan sütünde herhangi bir fiyat değişikliği yapılmayarak, imalatçılara hak edişleri oranında dağıtılmaya devam edilecek.

Açıklamada, 1 Nisan-31 Mayıs tarihlerinde yürürlükte olacak uygulama süresince süt borsasının da dondurularak borsada işlem yapılmayacağı kaydedildi. SÜTEK açıklamasında, “Sektörün her iki paydaşı da süreç içerisinde büyük bir özveri göstermiş ve gelinen aşamada her iki taraf da sağduyu çerçevesinde krizin aşılması için büyük katkı koymuştur” denildi.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği üyelerinden bir grup bu sabah SÜTEK’in ülke genelinde üretilen sütün büyük bir bölümünü dün itibarıyla toplamadığı gerekçesiyle kurum önünde yerlere litrelerce süt dökerek eylem yapmıştı.