Su yönetimi konusunda KKTC ve TC hükümetlerinin uzlaşıya varıldığının açıklanması üzerine Yeni Bakış’ın görüşlerine başvurduğu belediye başkanları söz konusu anlaşmadan habersiz olduklarını aktardı.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, hükümetin suyun yönetimi konusunda Türkiye ile vardığı uzlaşının detayları konusunda bilgilendirilmediklerini belirterek, “Şu an ortaklığın içeriğine dair hiçbir fikrimiz bulunmamaktadır. Kamu-özel ortaklıklarına açık bir yapı olsak da, ortaklığın içeriğinde ne olduğunu bilmeden bu formüle taraf olamam mümkün değil” dedi.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, suyun yönetimi ile ilgili konuda bir formül üzerinde uzlaşıldığını basında öğrendiklerini belirterek, “Belediyelerle son zamanlarda bu konularda herhangi bir temas olmadı. Başbakan bize belediyelerin mutlaka bu işin bir yerinde olacağını söyledi. Ama bunun oranını ve şeklini şu anda tam olarak bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de suyun yönetimi konusundaki formülden duydukları kadarıyla haberdar olduklarını belirterek, “Uzlaşıya varılan formülün nasıl bir formül olduğunu bilemiyoruz, şu ana kadar da formülle ilgili bilgilendirilmedik. En kısa zamanda belediye başkanı arkadaşlarla bu konuyu değerlendireceğiz” diye konuştu.

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ise daha önce bu konuda yaptıkları açıklama da ki gibi duruşlarını yine aynı olduğunu belirterek, “Eğer bahsedilen daha önce mutabakat sağlanan metinse, yani Belediyelerin de içerisinde bulunduğu Kamu-Özel ortaklığı formülü ise biz bunu biliyoruz ve destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Eniz ORAKCIOĞLU

Hükümetin su yönetiminin formülü üzerinde Türkiye ile uzlaşı noktasında olduğunu açıklaması belediye yöneticilerini de şaşırttı.

Bu formül içerisinde ise belediyelerinde içerisinde bulunduğu kamu-özel ortaklığı şeklinde bir yapıdan bahsedildiği iddia edilirken, söz konusu formülün önümüzdeki günlerde Türkiye ile imzalanacağı ileri sürülüyor.

İki ülke hükümetleri arasında uzlaşıya varıldığı iddiaları ile ilgili Yeni Bakış’a konuşan Belediye başkanları, bu formülden haberdar olmadıklarını kaydetti.

Belediye başkanları, bu konuda kendilerine detaylı bilgi verilmediğini ve henüz onaylarının alınmadığını aktardı.

Harmancı; İçeriğine dair hiçbir fikrimiz bulunmamaktadır

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, suyun yönetimi konusundaki formülden sadece belediyelerinde içerisinde olacağı kamu-özel ortaklığı şeklinde bir yönetim olacağı ve bu konuda bir uzlaşıya varıldığı kadarından haberdar olduğunu söyledi. Harmancı, “Tabi ki bu noktada formülün detayı çok önemlidir. Kamu-özel ortaklıklarına açık bir yapı olsak da, ortaklığın içeriğinde ne olduğunu bilmeden bu formüle taraf olamam mümkün değil. Şu an ortaklığın içeriğine dair hiçbir fikrimiz bulunmamaktadır. Bu konuda diyalog her şeyin başında geliyor ve ben sürekli bu konuda rahatsızlığımı dile getiren bir belediye başkanıyım. Sonuç olarak biz belediyelerin uğraştığı bir işle ilgili bir konuda sürekli bir şekilde bizimle diyalog halinde olmalarını yeğliyoruz ama maalesef bu iletişim kanalları kapalı. Bu noktada formülün içeriğini görelim ve buna göre tavrımızı netleştirelim” dedi.

Güngördü: Belediyelerle herhangi bir temas olmadı

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de suyun yönetimi ile ilgili konuda bir formül üzerinde uzlaşıldığını basında öğrendiklerini belirtti.

Belediyelerle son zamanlarda bu konularda herhangi bir temas olmadığına işaret eden Güngördü, “ Ancak daha önce Mecliste Sayın Başbakanın odasında görüştüğümüz zaman, başbakan bize belediyelerin mutlaka bu işin bir yerinde olacağını söyledi. Ama bunun oranını ve şeklini şu anda tam olarak bilmiyoruz. Dolayısıyla belediyelerin bu işin bir yerinde olacağı dışında herhangi bir bilgim yoktur.” diye konuştu.

“Bizim bu konuda üzerinde durduklarımız; 1’incisi belediyelerin su ile ilgili mal varlıkları ne olacak?” diye soran Güngördü şunları söyledi:

 “2’incisi şu anda belediyelerin su ve kanalizasyon bölümünde çalışan personelin hakkında ne düşünmektedirler? 3’üncü belediyelere kardan veya cirodan kaç para veya ne kadar yüzdelik verecekler? Üzerinde durduğumuz olmazsa olmazlarımız özellikle bu 3 maddedir. İlerleyen süreçte ise suyun maliyetini belirleyecek olan faktörlerin bizimle çok açık bir şekilde tartışılmasını istiyoruz. Bunun yanında eğer suyu belediyelerin depolarına bırakacaklarsa bize suyun maliyetinin ne olacağını, tonunu bize ne kadara bırakacaklarını, gerekçeleri ile birlikte açık bir şekilde belirtmelerini de talep ediyoruz” dedi.

Arter; “Nasıl bir formül olduğunu bilemiyoruz”

Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de suyun yönetimi konusundaki formülden duydukları kadarıyla haberdar olduklarını belirterek, “Kamu-Özel ortaklığı formülü zaten son zamanlarda sürekli konuşuluyordu. Biz BESKİ şirketini de kurarken belediyelerinde içinde olacağı bir ihale süreci yaşanırsa belediyelerinde ortak olduğu bir özel şirketin ihalelere katılsın noktasından hareketle BESKİ’yi kurduk. Tabi ki bu süreç uzun ve sancılı geçti. Şimdi ise nasıl bir formül olduğunu bilemiyoruz, şu ana kadar da formülle ilgili bilgilendirilmedik. En kısa zamanda belediye başkanı arkadaşlarla bu konuyu değerlendireceğiz. Ama her hâlükârda hükümetin doğru karar vereceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Özçınar; “Metni destekliyoruz”

Son olarak Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ise daha önce bu konuda yaptıkları açıklama da ki gibi duruşlarını yine aynı olduğunu belirtti. Özçınar, “Eğer bu noktada bahsedilen daha önce 2 bakanın katıldığı ve mutabakat sağladığı metinse, yani Belediyelerin de içerisinde bulunduğu Kamu-Özel ortaklığı formülü ise biz bunu biliyoruz ve destekliyoruz. Su yönetimi konusunda mutabakat kalınan metin merkezi hükümetin yönetim adına kısmıdır.” Açıklamalarında bulundu.

“Muhakkak belediyelerimiz de dahil edilecektir”

 İşletme ile ilgili kısmı ise belediyelerle yapılacak olan çalışmayla sağlanacağı bilgisini veren Özçınar şöyle devam etti:

“Dolayısıyla bundan sonraki süreçte muhakkak belediyelerimiz de konuya dahil edilecektir. Kısacası bundan sonraki sürece belediyeler dahil olup koşulları, yani nasıl işletileceği, nasıl ihaleye çıkılacağı gibi koşulları görmemiz gerekir. Bu konular daha sonradan çalışılacak konulardır şu anki aşamada metinde yer alan İhale olana kadar DSİ suyu depolara suyu teslim edecek isteyen belediyeler de dağıtacak. Doğal olarak süreç da geçici bir süre için belediyelerin kendi depolarına yönelik taleplerine cevap verecektir.”


Kaynak: Yeni Bakış