Rahme Çiftçioğlu

KKTC ve İngiltere’den uzmanlar, diyaliz hastalarının klinik özelliklerinden ve testlerinden yola çıkarak yaptıkları araştırmada, Kuzey Kıbrıs’ta yeni bir böbrek hastalığı tanımladı.

Lefkoşa, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Servisi Sorumlusu ve Organ Nakli Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Nefrolog Dr. Düriye Deren Oygar, Kıbrıs’ta genetik nedenli böbrek hastalıklarının beklenilenin çok üzerinde olduğunu vurgulayarak, araştırmalarda Kuzey Kıbrıs’ta yeni bir böbrek hastalığının tarif edildiğini belirtti.

Oygar, Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) verdiği bilgide, söz konusu çalışmayı Internatinal Society of Neprology’nin (ISN) “kardeş merkez” ilan ettiği Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nefroloji Ünitesi ile University College London (UCL) Nefroloji Merkezi’nin birlikte yürüttüğünü aktardı.

Dr. Düriye Deren Oygar, University College London’dan Prof. Dr.Guy Neild ve ekibinin yer aldığı çalışmada Dr. Jale Refik Rogers’in sorumlusu olduğu Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Moleküler Genetik Laboratuarı’nda diyaliz hastalarının son bir yıldaki klinik özelliklerinin ve testleri değerlendirildiğini aktardı.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Servisi’ndeki hastaların genetik böbrek hastalıklarının tespiti için gerçekleştirilen çalışmada, bir araştırma asistanının görevlendirildiğini söyleyen Oygar, çalışmada Kuzey Kıbrıs’ta yeni bir böbrek hastalığını tarifleyen bir sonuca ulaşıldığını, bunun Avrupa’da, nefroloji, diyaliz ve transplantasyonla ilgili yayın yapan ‘Nephrology Dialysis and Transplantation’ dergisinde yayınlandığını kaydetti.

Oygar, söz konusu çalışmanın, kalıtımsal ilerleyici böbrek hastalıkları konusunda, özellikle “mikroskopik hematüri” alanında otorite olarak gösterilen Dr. Judith Savige tarafından aynı dergide yorumlandığını da ifade etti.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Servisi’nin topluma, nefroloji, diyaliz ve transplantasyonla ilgili gereken tüm hizmeti sağladığını kaydeden Dr. Düriye Deren Oygar, burada farklı hastalıkların genetik nedenini araştırmak amacıyla yoğun çalışmalar yürütüldüğünü de vurguladı.

Oygar, bu alandaki çalışmalarla ilgili kamuoyuna bilgi vermek amacıyla bir etkinlik planlandığını belirtti.