Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) düzenlediği Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sosyal bilimler sınavı (LYS-4) 13 Haziran Cumartesi günü Türkiye genelinde toplam 473 bin 440 12. sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleşti. Bin 624 binada Türkiye saati ile 10:00'da başlayan sınav tek oturumda uygulandı ve 135 dakika sürdü.

Sınavda öğrenciler Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularına yanıt verdi. Uğur Okulları Akademik Kurul üyeleri LYS-4'ü değerlendirdi.

"ÖĞRENCİLER ZORLANMADI"

Sınav sorularının yüzde 20'sinin 14 Haziran Pazar günü saat 21:00'de açıklanacağını söyleyen Uğur Okulları Akademik Kurul Başkan Yardımcısı Gülay Hasdemir, "Birçok gencin yaşamında önemli bir dönüm noktası olan LYS'nin ilk oturumu tamamlandı. Cumartesi gerçekleşen oturumda, öğrenciler Tarih, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularıyla karşılaştılar. Öğrencilerden gelen yorumlar ise Sosyal Bilimler testinde beklenen soru ve konuların çıktığı yönünde. Bu yorumlardan anladığımız kadarıyla Sosyal Bilimler testinde öğrenciler zorlanmamıştır. Düzenli çalışan, dikkatli okuyan ve yorumlayan öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavı daha geride bıraktık" dedi.

LYS 4 oturumunun sadece bilgi sınavı değil psikolojik de bir sınav olduğuna dikkat çeken Uğur Okulları Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, "Bu sınav ile öğrenciler ilk heyecanlarını geride bıraktılar. Sınav sonrasında öğrenciler, sınavı olumsuz yönleriyle değil olumlu yönleriyle değerlendirmeli ve kendilerini devam eden sınav oturumlarına motive etmeli. Aileler de sınav yorumlarında öğrencileri destekleyici ve motive edici davranmalı, karşılaştırma yapan, yargılayan cümlelerden uzak durmalı. Öğrenciler bol bol dinlensinler. LYS 4 oturumu TS-1 ve TS-2 puan türüyle tercih yapacak öğrencilerin yerleştirme puanlarını belirleyecek. Bu puan türünden tercih yapacak öğrenciler 21 Haziran Pazar günü Edebiyat -Coğrafya (LYS 3) oturumuna da katılacaklar" diye konuştu.