Özlem Çimendal

Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, ülkede etkili olan toz bulutu geçene kadar bebek, yaşlı ve astım hastalarının dışarı çıkmamaları uyarısında bulundu.

Toz bulutu etkisinin enfeksiyonel olarak ileriki günlerde de etkilerini göstermeye devam ettiği uyarısında da bulunan Bayraktar, toz bulutunun yanı sıra aşırı sıcaklar karşısında da temkinli olunması açıklamasında bulundu.        

“Bağışıklık sistemi baskı altında olanlar acil tedbir almalı”

Ülkeyi etkisi altına alan toz bulutundan olumsuz etkilenecek olan riski gruplar arasında öncelikli olarak astım hastaları ve bağışıklık sistemleri baskı altında olanların geldiğini söyleyen Bayraktar, “Bu hastalar tozlu havada acil tedbir almalıdırlar. Solunum yolu etkisinin görüldüğü tozlu hava solunum yoluyla oluşacak rahatsızlıkları tetikler. Astım ve 2 yaşın altındaki çocuklarda solunum yolu problemi ortaya çıkar. Astım atakları artar, nefes darlığı gibi semptomlar ortaya çıkar” dedi.

“Toz bulutunun arkasındaki 3-7 günlük süreç önemli”

Toz bulutunun arkasındaki 3-7 günlük süreçte ise viral enfeksiyonların da ortaya çıktığı uyarısında da bulunan Bayraktar, “Toz bulutu sonrasındaki 3-7 günlük süreçte üst ve alt solunum yolları enfeksiyonlarında artış gözlemlenir” şeklinde konuştu.

“Dışarı çıkmamaları gerekiyor”

Toz bulutundan ve sonraki süreçte meydana gelebilecek rahatsızlıklardan korunabilmek için solunum yolu rahatsızlığı olanların dışarıya çıkmaması gerektiğini söyleyen Bayraktar, “Solunum yolu rahatsızlığı olanların tozlu ve kirli havada dışarı çıkmamaları gerekmektedir. İlla da çıkacaklarsa mutlaka maske takmaları gerekir. Toz bulutuyla birlikte viral enfeksiyonlarda artış görünür” ifadelerini kullandı.

“2 yaş altı çocuklar, kemoterapi ve kortizon kullananlar riskli”

Solunum yolu enfeksiyonlarındaki riskli grupların 2 yaş altı bebekler, 65 yaş üstü bireyler, astım hastaları ve KOAH hastaları olduğuna işaret eden Bayraktar, “Akciğer kanserleri de yine riskli gruplar arasında sayılabilir. Yine bağışıklık sistemi baskılanmış olan, kemoterapi hastaları, HIV hastaları, kortizon kullanan hastalar da aynı şekilde tehlike arz eden riskli gruplarda sayılabilir” diye konuştu.

“Günde 3 lt. sıvıyı mutlaka tüketin”

Aşırı sıcakların yanında 2016 yazının sıcak geçeceği uyarılarına da kulak verilmesine işaret eden Bayraktar, “Kıbrıs  12.00 ile 15.00 arası dik ışınlar aldığı  ve güneş ışınlarının en yoğun olduğu saat olduğu için, bu saatler arası dışarıya çıkmamalıyız. Günlük mutlaka 2,5-3 lt. kadar sıvı tüketilmesi gerekmektedir mutlaka. Özellikle kalp ve şeker hastaları, 65 yaş üstü bireylerin daha fazla korunursa kendileri açısından daha önleyici tedbir olur” dedi.

“12.00-15.00 arası kesinlikle denize girmeyin”

Serinlemek amacıyla dahi olsa kesinlikle 12.00-15.00 arası denize gidilmemesi gerektiği uyarısında da bulunan Bayraktar, “Serinlemek amaçlı bu saatlerde denizde olmak oldukça sakıncalıdır. Mutlaka 15.00’ten sonra deniz ya da havuz alternatifleri serinlemek için düşünülmelidir.