Züleyha Karaman

Eski Maliye Bakanı Ahmet Uzun, Halkın Sesi'nde geçtiğimiz Pazar günü yayımlanan "Kamulaştırma bedeli 1 milyon Sterlin belirlenen gayrimenkul için devletin kasasından Sercem Ltd'ye 4 milyon sterlin ödeme yapıldı" konulu haberle ilgili açıklama yaptı.

Uzun, Sercem Ltd'in sahibi Cemal Bulutoğluları'na mahkeme kararı olmasına rağmen, 4 milyon sterlin ödeme yapılmadığını, sadece 2 milyon sterlin ödeme yapıldığını, onun da Bulutoğluları'nın Kooperatif Merkez Bankası'ndaki borcuna yatırıldığını belirtti.

Kendisi ve o dönemin Kooperatif Merkez Bankası Başkanı Nuri Erhat'ın Sercem Ltd' ile sanki bir çıkar ilişkisi içerisindeymiş gibi gösterilmeye çalışıldığını ifade eden Ahmet Uzun, "Buna gerekçe olarak da benim Cemal Bulutoğluları'na sattığım mal gösteriliyor. Malımı Bulutoğluları'na sattığım doğrudur. Malımı 2003 yılında sattım, 2003'te o iş oldu bitti. O zaman ne ben bakandım, ne bakanlığa geleceğim belliydi, ne de Cemal Bulutoğluları'nın böyle bir işe gireceği belliydi. Bu hadise ise 2006 ve sonralarında cereyan etti" dedi.

“ZORLA İLİŞKİLENDİRME SÖZ KONUSU"

Uzun, kamulaştırmanın 2004'te yapıldığının anımsatılması üzerine, "Belki o tarihte başladı ama çok uzun süre sürdü. Hâlâ da sonuçlanmadı. Ama benim Cemal Bulutoğluları ile alım-satım ilişkisi 2003 yılında yapıldı. Dolayısı ile zorla bir ilişkilendirme söz konusu oldu. Kıbrıs küçük bir yer, herkes herkesle hayatları içerisinde iş ilişkisine girebilir. Bunu illa da bir çıkar ilişkisine bağlamak yanlıştır" diye konuştu.

Eski Banka Müdürü Nuri Erhat'ın evine havuz yaptırıldığının iddia edildiğini, ancak "gizli saklı bir yerde yaptırmadıysa, Erhat'ın havuzunun olmadığını" kaydeden Uzun, Erhat'ın aldığı iddia edilen arabayla ilgili olarak da, "Kendisi banka müdürü, borcu da, ödediği çekler de orada bellidir, bu da asılsızdır" dedi.

"Tapu Dairesi'nin teknik elemanlarının tazminat olarak 1 milyon sterlin değer biçtiği ve ertesi gün ödeme yapıldığı" bilgisinin yanlış olduğunu belirten Uzun, "Böyle birşey yok, ertesi gün ödeme yapılmadı" ifadesini kullandı.

NEDEN KAMULAŞTIRMA YAPILDI?

İddialara konu olan arazinin neden kamulaştırıldığını anlatan Ahmet Uzun, ilgili arazinin tapuya sit alan olarak yazılmadığı için gayrimankulü alan müteahhidin zarara uğradığını ve devletin de bu zararı tazmin için kamulaştırmaya gittiğini belirterek şu bilgileri paylaştı:

"Cemal Bulutoğluları bir arazi aldı, bu arazıye inşaat yapmaya başladığında arazi sit alanı çıktı. Yüksek gerilim hata falan değil. Devlet, buraya site, bina yapamazsın dedi. Burada devletin bir hatası var. Neden? Burası sit alanıdır diye tapu kayıtlarına düşülmediği için, müteahhit de gite para ödeyip o araziyi aldı, tapu da temiz gözüküyor. Temiz diye araziyi aldı. Sonra sit alanı diye inşaat durduruldu. Bunun üzerine tazminata gidildi, kamulaştrıldı. Orada devletin hatası var, bütün sit alanlarının tapu kütüğüne kaydedilmesi gerekir, ki bu önemli bir sit alanıymış kaydedilmesi gerekirdi. Bu adam araziyi temiz diye aldı, inşaata başlayınca, devlet, 'orası sit alanıdır' diye durdurdu. Bulutoğluları 'zararım var' dedi. Bunun üzerine devlet, 'kamulaştırıp, tazmin edeceğim' dedi. Kamulaştırıldı. Devlette bu işe bakan komisyon, önce farklı farklı rakamlardan, tazminat miktarını 1 milyon sterline çıkardı. Cemal Bulutoğluları bu rakamı kabul etmedi ve 'bu kadar zararım var, bu kadar para ödedim' deyip mahkeme gite. Mahkeme, 4 milyon sterlin değer biçti. Bizim ne yapmamız lazımdı, mahkeme kararını uygulayıp 4 milyon sterlini ödememiz gerekiyordu. Biz mahkeme kararına uymadık, aslında bu doğrultuda eleştirilmemiz lazım, 4 milyon sterlini Bulutoğluları'na ödemedik. Orada ne yaptik; 1 milyon sterlin ödedik. Mahkeme 4 milyon sterlin değer biçti, adamın Kooperatif Merkez Bankasına borçları var. Dedik ki, Kooperatifteki borçlarına yatirmak üzere 1 milyon Sterlin de sana veriyoruz ama bu 1 milyonu verirken de teminat aldık. Mahkeme kararı ile ödeme yapıyoruz ama teminat da alıyoruz. 2 milyon sterlinin 2 milyonu da Bulutoğluları'nın borcuna yattı."

“BULUTOĞLULARI'NIN 2 MİLYON 700 BİN STERLİN DAHA ALACAĞI VAR"

Devletin, mahkemenin 4 milyon sterlin ödeme yapılsın kararına itiraz ederek Yüksek Mahkeme'ya başvurduğunu, Yüksek Mahkeme'nin "Alt mahkeme bu konuyu bir daha görüşsün" kararını çıkardığını anlatan Uzun, alt mahkemenin bu kez de 8 milyon sterlin değer biçtiğini söyledi. Uzun, "Mahkeme 4 demişti, 4 yüksek geldiği için bizi bunu Yüksek Mahkeme'ye taşımıştık, Yüksek Mahkeme alt mahkemeye bir daha görüş dedi, bir daha görüştü 8 milyon sterlin dedi, tam felç. Para vermedik. 8 milyon sterlin de kabul edilmedi, bir daha istinafa gidildi. Yüksek Mahkeme alt mahkemeyi tekrar görevlendirdi. Alt mahkeme bu defa 4 milyon 700 bin sterlin dedi. Şuanda geçerli olan son karar4 milyon 700 bin sterlin. 2 milyon Sterlin ödendi kabul edilir, çünkü borcuna yatirıldı. Bulutoğluları'nın 2 milyon 700 bin sterlin daha alacağı var" diye konuştu.

Maliye Bakanı olarak yazdığı ve gazetede yayımlanan yazısı ile devletin hakkını koruduğunu vurgulayan Uzun, mahkeme sonucuna göre, tazminat miktarı ne kadar eksilir veya artarsa, bu paranın öncelikle Bulutoğluları'nın Kooperatif Merkez Bankası'ndaki borcuna yatirılması talimati verdiğini kaydete. Uzun, "Bu yazı benim aleyhine nasıl kullanılabilir, ben bu yazı ile devleti korumuşum" dedi.

Ahmet Uzun, teknik adamların gayrimenkule 1 milyon sterlin değer biçtiğine işaret ederek, "Teknik adamların sözü mahkeme kadarına kadardır. Mahkeme kararı ile teknik adamların sözü biter. Mahkeme de 4 milyon sterlin dedi. Sonra da 4 milyon 700 bin sterlin. Biz bu mahkeme kararına dayanarak Sercem'e 2 milyon sterlin ödemiş bulunuyoruz, hiçbir gayri yasal tarafı yok, hatta eksik tarafı var, 4 milyon sterlin ödememiz gerekirken 2 milyon sterlin ödedik" dedi.

Ahmet Uzun, Bulutoğluları'na kalan 2 milyon 700 bin sterlin ödendiğinde o paranın da Bulutoğluları'nın borcuna yatirılacağını sözlerine ekledi.