Yayınlarımızın ardından gazetemize ulaşan belgelere göre, 2009 yılının Ocak ayında KTHY hesabına ortaklar tarafında hisse artırımı yapılması nedeniyle yatırılan 39 milyon TL aynı gün Maliye Bakanlığı’na havale edildi. Havalenin ardından 2013 yılında KTHY yetkilileri tarafından Maliye Bakanlığı’nda bulunan para sorgulandığında hesapta 26 milyon TL olduğu belirtilirken, KTHY ile Gelir ve Vergi Dairesi arasındaki  mahsuplaşmanın ise henüz tamamlanmadığı kaydedildi.

2004'le 2009 yılları arasında  Maliye Bakanlığı’nı yürüten Ahmet Uzun, KTHY tarafından Maliye Bakanlığı’na havale edilen ve 13 milyon TL’nin akıbetiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Benim bu paranın akıbetinden haberim yok. Paranın kayıp olduğu iddia ediliyorsa müfettişler hesaplarda inceleme yapsın. Hazine hesabından para hareketlerinin kesinlikle detayları var. Suçlu varsa hesabını versin” diye konuştu.

2009 – 2013 yılları arasında Maliye Bakanlığı’nı yürüten Ersin Tatar ise,  “Bu para KTHY ortakları tarafından göstermelik olarak  1 günlüğüne hesaba yatırılıp geri çekildi. Maliye Bakanlığı’nda bulunan 26 milyon TL’nin ne olduğunu bilmiyorum. Bu konuyu Maliye Bakanı Zeren Mungan’a sorun” dedi.

Abbas ELMAS

Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın iflasının 5. yılında eski defterleri yeniden açan Yeni Bakış, her geçen gün yeni bir iddiayla karşılaşıyor. Gazetemize ulaşan belgelere göre, KTHY’nin iflasının açıklanmasından yaklaşık 1 yıl önce hisse artırımına gidildi ve ortaklar tarafından 2 Ocak 2009 tarihinde KTHY’nin Kooperatif Merkez Bankası hesabına 39 milyon 144 bin 690 TL yatırım yapıldı ve aynı gün söz konusu para Merkez Bankası havale hesabına aktarıldı.

13 milyonun akıbeti belli değil

KTHY’nin iflasının açıklanmasının ardından yetkililerin Merkez Bankası’na 14 Haziran 2013 tarihinde yazdığı bir dilekçe ile söz konusu paranın akıbeti sorulduğunda ise dönemin Merkez Bankası Müsteşarı Hüda Aksoy imzası ile verilen cevapta, “Tasfiye halindeki KTHY’nin 26 milyon 130 bin TL’lik alacağı konusunu içeren yazınız değerlendirilmek üzere Maliye Bakanlığı ile Gelir ve Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne aktarılmıştır. Gelir Ve Vergi Dairesi Müdürlüğü’nden alınan bilgide tasfiye haline bulunan KTHY’nin daireye olan borçlarının tespit işlemlerinin henüz tamamlanmadığı belirtilmiştir” cevabı verildi.  Belgelerde 39 milyon TL’nin Maliye Bakanlığı’na aktarıldığı görülürken, Maliye Bakanlığı’nın paranın miktarını 26 milyon TL olarak açıklanması, akıllarda soru işaretleri yaratıyor.

Yeni Bakış, akıbeti belli olmayan 13 milyon TL’nin nereye gittiği öğrenmek için  her iki tarihte Maliye Bakanlığı yürüten Ahmet Uzun ve Ersin Tatar’ın görüşlerine başvurdu ancak tatmin edici bir cevap alamadı.  

Uzun: Ersin Tatar'a sorun

Yeni Bakış’ın sorularını yanıtlayan 2004 – 2009 dönemi Maliye Bakanı Ahmet Uzun, söz konusu paranın hisse artırımı yapıldığı için KTHY ortakları tarafından Maliye Bakanlığı’na aktarıldığını belirterek, kendi bakanlığı döneminde söz konusu parayı onayladıklarını söyledi. Maliye Bakanlığı’na aktarılan 39 milyon TL’nin 13 milyon TL’sinin akıbetinin ne olduğundan haberi olmadığını belirten Uzun, “Bu konuda ben bir şey söyleyemem. Benden sonra Maliye Bakanlığı’nı yürüten Ersin Tatar bu konuda size daha net cevaplar verebilir. Eğer hesaplarda bir yanlışlık varsa müfettişler hesapları incelesin ve hatalı kimse tespit etsin. Hazinenin hesaplarında böyle bir şey olamaz. Eğer bu para eksikse herhalde başka bir yere kullanıldı. Bu parayı kimse alamaz, mutlaka kaydı vardır ve eğer bir açık varsa bu sorunu müfettişler çözebilir” diye konuştu.

Tatar: Zeren Mungan'a sorun

Kayıp olduğu düşünülen 13 milyon TL’nin akıbeti konusunda Yeni Bakış'ın sorularını yanıtlayan 2009–2013 dönemi Maliye Bakanı Ersin Tatar ise “CTP-ÖRP Hükümeti döneminde Türkiye Sivil Havacılık Kurumu’nun talebi üzerine sermaye artışına gidilmiş ve ortaklar tarafından bu para Maliye Bakanlığı’na yatırılmıştı. Maliyede böyle bir para olmadığı için, kağıt üzerinde göstermelik olarak yapıldı bu sermaye artışı. Benim hatırladığım budur. Hissedar olarak geçen de Maliye Bakanlığı’dır zaten. KTHY’nin hesabında bulunan 26 milyon TL’nin ne olduğunu bilmiyorum. Bunu Zeren Mungan daha iyi bilir. Bu parayı ödeyen de geri çeken de Zeren Mungan’dır” diye konuştu.

Kaynak: Yenibakış