Duygu Alan

Vadili’de geçtiğimiz yıllarda kış aylarında görülen aşırı yağışa bağlı olarak derenin taşması neticesinde birçok kez yaşanan sel baskını köy halkının gözünü korkuttu.

Ocak ve Şubat aylarında deyim yerindeyse diken üzerinde oturan köy halkı, mevsimin kurak geçmesi nedeni ile bu yıl benzer problemi yaşamadıklarını dile getirdi, ancak ileriki yıllarda kış aylarında yine aynı sorunu yaşamamak için gereken önlemin bir an önce alınmasını istedi.

Vadili’de halk, sel baskınlarının nedeninin köy içerisindeki derenin taşması olduğunu söyledi, söz konusu dereye köprü yapılması gerektiğini kaydetti.

“Bıktık usandık”

Vadili’de sel mağduru bazı vatandaşlar Havadis’e konuştu. Köyde yıllardır sel baskını sorunu yaşandığını kaydeden vatandaşlar, “Bıktık, usandık. Artık soruna köklü çözüm istiyoruz. Ne evimiz ne eşyamız kaldı ne de huzurumuz var. Bütün kış ha şimdi ha biraz sonra sel basacak korkusu yaşıyoruz ve artık bu psikolojik işkencenin son bulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Özer: Evleri sel basıyor, ulaşım yolu kapanıyor

Vadili Belediyesi Belediye Meclis Üyesi Veli Özer, köyde geçtiğimiz yıllarda meydana gelen sel baskınlarından çok sayıda evin hasar gördüğünü ve vatandaşların mağdur olduğunu kaydetti.

Veli Özer, önlem alınmadıkça benzer sorunun yaşanmasının çok mümkün olduğunu belirtti.

Meydana gelen sel baskınlarından sadece Vadili halkının değil, civar köylerde ikamet eden kişilerin de olumsuz etkilendiğini dile getiren Özer, “Sel suları yolun da trafiğe kapanmasına neden oluyor. Hal böyle olunca da İnönü ve Mağusa’dan köye ulaşım kapanıyor. Civar köylerde ikamet eden onlarca vatandaş da bundan dolayı mağdur oluyor” dedi.

“65 bin TL nerede?”

Veli Özer, Vadili’de sel baskınlarına sebep olan dereye köprü yapılması gerektiğini bu hususta gerekli tüm girişimlerin Vadili Belediyesi tarafından yapıldığını ancak hükümet yetkililerinin işin üzerine düşmediğini söyledi.

Özer, “Aşırı yağış olduğu dönemlerde İnönü-Vadili yolu adetada cehenneme dönüyor. Köy içerisindeki dere taşıyor, çevresindeki evleri yağmur suyu basıyor. Onlarca ev, vatandaş su baskınlarından maddi manevi ciddi ölçüde zarar görüyor. Bu anlamda Vadili Belediyesi olarak biz köydeki dereye köprü yapılması için proje çizdirdik, ilgili makamlara bu projeyi de sunduk. Hatta yetkililer 2015 yılı içerisinde geldi köye ve yapılan ölçüm, inceleme, değerlendirme sonucunda bu köprü için 65 bin TL kıymet değeri çıkarıldı. Köprü için ihaleye çıkılacağı söylendi. Bu 65 bin TL de Maliye Bakanlığı’nda bu proje için bloke edildi. Ancak şimdi ne o para yerinde, ne ihaleye çıkıldı ne de herhangi başka bir adım atıldı” diye konuştu.

Özer, “Bu 65 bin TL nerede, neden hala bekleniyor, bu iş neden öteleniyor? Halk bunların cevabını istiyor” diye sordu.

“20 yıldır aynı dert”

Vadili Belediyesi Belediye Meclis Üyesi Veli Özer, 20 yıldır Vadili’de ikamet ettiğini ve sel baskınları sorununun Vadili’de 20 yıldır süre gelen bir sorun olduğunu öne sürdü.

Bu sorunun aslında basit ve mümkün önlemlerle ortadan kaldırılabileceğini ifade eden Veli Özer, “Yeter ki niyet olsun” diye konuştu.

Özer, “Yıllardır köy halkı sel baskınlarından bıktı, usandı. Her kış, sel korkusu ile yaşıyoruz. Bu çağda bu durum kabul edilmez. Yetkililerden talebimiz gereken ne ise yapılması ve sorunun tamamen ortadan kaldırılmasıdır” dedi.

AYRI KAREDE

Adahan: Çok yakında ihaleye çıkılacak

Vadili Belediyesi Başkanı Mehmet Adahan, köy içerisindeki derede köprü yapılması için çok yakın bir tarihte ihaleye çıkılacağını kaydetti.

İhale kararını Vadili Belediyesi Belediye Meclisi’nin verdiğini söyleyen Adhan Veli Özer’in de bu kararda imzasının olduğunu kaydetti.

Mehmet Adahan Havadis’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı. “Sayın Veli Özer Belediye Meclis üyesidir ancak dünyadan haberi yok. Belediye Meclisi geçtiğimiz günlerde o köprü için ihale kararı aldı ve bu kararı Sayın

Veli Özer de imzaladı. Çok yakın zamanda ihaleye çıkılacak, köprü yapılacak.”