Teoman Turan

Yazın kavurucu sıcaklarında 5 günden beri su alamayan Vadili ve Paşaköy halkı isyanları oynuyor. Özellikle Barış ve Özgürlük bayramı’nın kutlandığı bir günde susuz kalan bölge sakinleri belediye başkanlarının kapısını çalarak tepkisini dile getirdi.

Diyalog’a konuşan vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan ile Paşaköy belediye Başkanı Habil Tülücü, günlük ihtiyacın yarısı kadar su alamadıklarını belirterek “bize verilen bilgiye göre sorunun nedeni KKTC Su İşleri ile Türkiye Su İşleri arasındaki uyuşmazlıktır”dedi.

Mehmet Adahan günlük su ihtiyaçlarının bin ton olduğunu belirterek şöyle dedi:

“İhtiyacımız  en az bin ton olmakla birlikte bize verilen su 350-400 ton . Biz de zorunlu olarak su dağıtımını nöbete koyduk koyduk. Hayvancıya suyuı ilk veren bizdik, şimdi tamamen kestik.
Hayvana su içirip de verim alacağız.Ama yapamıyoruz.”

Kuyular tamamen kurudu

Bölgedeki kaynakların tamamen kuruduğunu belirten Adahan, Tarım Bakanlığı ile sürekli istişare halinde bulunduklarını, ancak herhangi bir sonuca ulaşamadıklarını söyledi. Adahan şöyle dedi:

“Devlet Su İşleri diyor ki daha önceki hükümetin 2015’te verdiği bir rapor var ve bu rapora göre bizden istenen 350 ton sudur. Diğerini kendi kaynaklarından sağlanacağı belirtilmişti.Halbuki bizim yerlatı  kaynaklarımız kurudu.Kendi kuyumuz ve suyumuz yok. Tek çare Anamur suyudur. DSİ bize verilen kaynağı artırmalı.”

Suya 2,5 milyon liralık yatırım yaptıklarını, boruları değiştirerek yeni depo koyduklarını belirten Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan “Belediye para ödemiyor şeklindeki yalan propagandalar yapılıyor. Bu durum bizi üzüyor. Gerçekle ilgisi yoktur.Sayaç her ayın 15’inde okunuyor, 30’unda parayı maliye kesiyor. Bizim borcumuz yoktur”dedi.

Tülücü:Çok zordayız

Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü de, Diyalog muhabirine yaptığı açıklamada, bir haftadan fazla bir süredir susuzluk çektiklerini söyledi.

Su Dairesi ile Devlet Su İşleri Dairesi’nin bir türlü anlaşamaması yüzünden büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Tülücü “ Son çare olarak Vadili Belediye Başkanı ile birlikte Sayın Büyükelçi’yi ziyaret edip yardım isteyeceğiz”dedi.

Tülücü, Paşaköy ve kendilerine bağlı köylerin günlük bin ton suya ihtiyacı olduğunu da belirterek, şu anda günde yaklaşık 500 ton su alabildiklerini anlattı.

Paşaköy’ün dışında Vadili ile İnönü’nün de suya ihtiyacı olduğunu dile getiren Habil Tülücü, su borularının hem  eski hem de asbest olması nedeniyle patlakların yaşandığını belirterek şunları kaydetti:

“Su dairesi ile DSİ anlaşamıyor mu bilmiyorum. Uzun zamandan beri sıkıntı çekiyoruz. Depoda bir değişiklik yaptılar. Düzelecek dediler. Bekliyoruz.  Günlük bin tona ihtiyacımız var. Bize bağlı köylerimiz var. Bir de askeri kışla var su verdiğimiz. Ondan dolayı yaklaşık bin ton ihtiyacımız var. Şu anda tahmini yaklaşık 500 ton su geliyor. Eskiden Değirmenlik’ten Yeniceköy üzerinden su geliyordu. Orası kapandı. En büyük sıkıntımız da su hatlarımız yenilenmedi. Vadili’nin de suya ihtiyacı var. Bu hatlar eski olduğu için yeterli su gelmiyor.”
    
Su hatları 2019’da yenilenecekmiş

Su hatlarının 2019 yılında yenileceği yolunda bilgi aldıklarını kaydeden Tülücü, buna tepki gösterdi. Habil  Tülücü, “O zaman biz susuzluktan ölürüz.  Borular da asbest. Basınçlı geldiği zaman dayanmıyor” dedi.

Habil Tülücü, vatandaşın susuzluktan dolayı tepki gösterdiğine dikkat çekerek, 

“Baraj dolduğu için su denize dökülüyor. Vatandaş da buna tepki gösteriyor. Biz susuzluk çekerken, su neden denize dökülüyor diye soruyor” ifadelerini kullandı.