"Vadili sel tehdidi altında" 

Vadili beldesinde,  TC. Yardım Heyeti Başkanlığı’nın katkıları ile geçen yıl ıslah edilen Alioğlu Deresi’nin köprü ağzında bulunan yarım dönümlük arazinin iki yıldır istimlak edilememesi nedeniyle Vadili halkı olası yüksek debili yağışlarda sel korkusu yaşıyor. Erozyonla taşınan toprak dere ağzını doldurmuş durumda.
Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, “İki yıldan beridir istimlak yapılması yönünde girişim yaptığımız Alioğlu Deresi köprü giriş bölgesindeki yarım dönüm arazinin istimlakının yapılamaması Vadili halkına korkulu anlar yaşatıyor” dedi. 

Vadili Belediyesi’nin yapmış olduğu girişimlerin sonuçsuz kaldığını belirten Belediye Başkanı Mehmet Adahan, en son 28 Eylül’de dere tabanının temizlenmesi yönünde, Gazimağusa Kaymakamlığı’nın bilgisi dahilinde yaptıkları girişimlerden de sonuç alamadıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“SEL TEHDİDİ DEVAM EDİYOR”

“İçişleri Bakanlığı, Gazimağusa Kaymakamlığı, Su İşleri Dairesi iki yıldır istimlak girişimini başaramamış ve erozyon sonucu köprü ağzı tıkanmıştır. Mülk olduğu nedeniyle de Vadili Belediyesi men edilmiştir. Hiçbir şey yapılamaması sonucu, Vadili köyü sel tehdidinden kurtulamamıştır. Vadili halkı İçişleri Bakanlığı Yerel Yönetimler Müdürlüğü'nü Mağusa Kaymakamlığı'nı ,Tarım Bakanlığı Su İşleri Dairesi’ni göreve çağırır, ilgilerini bekliyor.”

“VADİLİ GÖLET YASASI”NIN ÇIKMASINI BEKLİYORLAR

Yasa çıkmadığı için üç milyon metreküp su denize akıyor

Öte yandan,Vadili ve bölge halkı, için önemli su kayağı olan ve ‘’Vadili Göleti’”yle ilgili yasanın bir ön önce çıkmasını bekliyor.

1938 yılında doğal hali ıslah çalışmaları ile geliştirilen ve Asildere ile Çakıllı derenin birlikte akış halinde iken debisinde üç milyon metreküp suyu barındıran Vadili Göleti’yle ilgili  "Vadili Gölet Yasası"nın çıkması bölge halkı için büyük önem arz ediyor.

Yasanın, İçişleri Bakanlığı, Gazimağusa Kaymakamlığı ve Tarım Bakanlığı Su İşleri Dairesi’nin ortak çalışmaları sonucu yapılması bekleniyor. 

Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, ‘’yasanın’’ çıkması yönünde bugüne kadar Vadili Belediyesi’nin girişimlerinin sonuçsuz kaldığını belirterek, bölge halkının “Göleti Yaşatma İnsiyatifi” ismi altında bir sivil toplum örgütü oluşturma girişimi başlattığını kaydetti.

Adahan, “Vadili, İnönü, Akdoğan, Turunçlu, Paşaköy halkları soruyor; Vadili gölet yasası ne zaman çıkıyor, yerel yönetimler uyuyor mu? Yoksa geçen yıl olduğu gibi gölette mevcut su, siyasilerin ve rantiyerlerin insafına bırakılıp, üç milyon metreküp su denize mi boşaltılacak?” diye konuştu.

unnamed-(1)-037.jpg

unnamed-073.jpg