Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Profesör Doktor İbrahim Benter, özel bir televizyon kanalında vakıf malları ile ilgili yaptıkları araştırmalara yönelik bilgiler aktardı.

Yapılan araştırmanın; Kıbrıs’taki vakıf mallarının akademik, ilmi bir çalışma ile ortaya çıkarılması ihtiyacından başladığını belirten Benter, bu doğrultuda 2009 yılında adaya gelen 20 kişilik bir uzman, profesör takımı ile çalışmaya başladıklarını kaydetti.

Benter, çalışmayı yapanların profesör uzmanlar olduğuna dikkat çekerek, geriye dönük olarak Kıbrıs ve Türkiye’deki arşivlerin, belgelerin incelendiğini ve Kıbrıs’ın her yerindeki vakıf mallarının kime ait olduğunun ortaya çıkarıldığını kaydetti.

Tarihin bir yaşamı gösterdiğini ve yapılan incelemler sonucunda resmin çok net ortaya çıktığının altını çizen Benter, doğru bilginin ortaya çıkarılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı.

Çalışmalara yönelik Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunum yapıldığı zaman Akıncı’nın çalışmalardan çok memnun kaldığını ve devamını teşvik ettiğini belirten Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter, Özdil Nami başkanlığındaki müzakere heyetine de aynı sunumun yapıldığını ifade etti. Benter, Nami’nin bu bilgilerin müzakereler sırasında Kıbrıs Türk tarafına çok faydalı olacağını belirttiğini kaydetti. Doğru bilgiler ışığında gerekli hukuki çalışmaların yapılabileceğini; Kıbrıs’ta uluslarası hukuk sürecinin başlatılabileceğini dile getiren Benter, “Biz her konu açıldığında söylediklerimiz kayıtlı veriye dayalıdır diyebiliriz” dedi.

İç hukuku tüketme ve bu yolculuğa devam konusunda vakıfların niyetinin ne olduğunun sorulması üzerine Benter vakıfların kendi malına sahip çıkacağını ifade etti. Benter, “Vakıflar olarak herhangi bir kurum herhangi bir kişi gibi kendi malımıza sahip çıkmaya çalışacağız. Burda dediğiniz gibi bu doğru bilgiler bize sunulmuş, biz burda hukukçularımızla, hukuki süreçler başlattık. Tapu dairesinde ihmal edilmiş birçok işlem vardır; onların yapılması için girişimler başlattık. Uluslararası hukukçularımıza da danışıyoruz.” diye konuştu.

Benter, hükümetle, Cumhurbaşkanı ile istişare içinde olduklarını söyleyerek, ellerinde doğru bilgiler olduğunu için yanlış yaptıklarını söyleyenin olmadığına vurgu yaptı.