Osman Şoföroğlu isimli vatandaşın 27 Ağustos 2016 Tarihli Diyalog Gazetesi’nde yayınlanan haberde aktardığı iddialara Vakıflar Bankası Genel Müdürü Erçağ tarafından cevap verildi. Erçağ cevabında, Osman Şoföroğlu’nun aldığı iddiasında bulunduğu geçersiz banknotların kendi şubelerinden verildiğinin netlik kazanmadığını belirtti.   

Cengiz Erçağ açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bankamız müşterilerinden Sn. Osman Şoföroğlu 26 Ağustos 2016 tarihinde Şubemize gelerek mevcut Stg. 50’lik banknotları bir ay öncesinden aldığını ve kendisine tedavülden kalkmış para ödediğimizi iddia ederek, elinde tuttuğu banknotları değiştirmek istediğini şubemize bildirmiştir. Konu ile alakalı şubede yetkili personel, müşterinin 18 Temmuz 2016’da çekiliş yapmış olduğu parasını neden bu kadar zaman ve niye beklediğini, bir ayı aşkın süre sonunda bankamıza ibraz ettiği mevcut banknotların tedavülden kalktığını ve iddia edildiği gibi banka tedavülden kalmış banknotları kendisine vermişse, bunları aynı gün içerisinden şubemize müracaat ederek neden talepte bulunmadığı konusunda kendisine sorular yöneltilmiştir.  Kaldı ki ilgili yasalar uyarınca kendisine vezneden ayrıldıktan sonra bankanın sorumlu olmadığını da açıkça ifade etmiştir. 

Kamera kayıtları incelendi

Gazetenizde çıkan haber sonrası, kamera kayıtlarından alınan görüntüler tarafımızca incelenmiş, adı geçen müşterimiz 18 Temmuz 2016’da Taşkınköy Şubemize saat 09:28’de gelmiş ve 09:35’de işlemleri tamamlanmış ve parasını alarak şubeden ayrılmıştır. Müşterimiz kendi ifadesi ile; şubemizden aldığı parayı, torunu “Yunanistan’a” giderken ona harçlık olarak verdiğini ve orda bozduramadığını iddia etmiştir. Daha sonra ise dövizciden bozmak istediğini ve eski olduğu için bozduramadığını söylemiştir. Banka olarak kendisinden özür dileyerek geçen uzun bir süreç yaşandığını ve mevcut banknotları şubemizden aldığı konusunda netlik olmadığını, Bankaların ilgili yönetmenlikler ve Tebliğler ışığında belirtilen sürelerde gerekli değişikliği yaparak ilgili tarihten sonra bahse konu tedavülden kalkmış banknotları almadığını ve/veya kabul etmediğini ve alamadığı gibi de hiçbir müşterisine vermediğini belirtmiştir. Zaten bankalar parayı kendi kasalarında saklayarak banknot eskitmezler. Günlük toplanan paralar Merkez Bankamıza yatırılır ve ihtiyaca göre çekilerek müşterilere hizmet verilir. 

KKTC’de değil İngiltere’de bozdurabileceği aktarıldı

Bu bağlamda müşteriye de eline nasıl ve ne zaman geçtiğini bilemediğimiz ve/veya bankamız ile ilgisi olmayan banknotların tedavülden kalktığını K.K.T.C Merkez Bankasının değiştirme yapmadığını ancak mevcut banknotları yalnızca İngiltere’de, İngiltere Merkez Bankasında değiştirebileceğini kendisine söylenmiştir. 

Malumlarınız üzere, 02 Nisan 2014 tarihinde KKTC Merkez Bankamızın, KKTC’de faaliyet gösteren Bankalara yayımlamış olduğu tebliğde, İngiltere Merkez Bankası tarafından yapılan duyuru gereği; 20 Nisan 1994 tarihinde dolaşıma çıkarılan ve arka yüzünde Sir Houblon’un portresi bulunan eski tip 50STG.’nin 30 Nisan 2014 de tedavülden kaldırılacağı ve bu tarihten itibaren süresiz olarak İngiltere Merkez Bankasından değiştirilebileceği bildirilmiştir. 

Sonuç itibarı ile Bankamız ile alakalı saygın gazetenizin araştırma yapmadan ve/veya tek taraflı duyumları ile böylesi bir haber yapması bizleri derinden üzmüştür. Bu konuda gerekli hassasiyeti göstererek aynı konuşa tekzip yayımlanmasını talep eder çalışmalarınızda başarılar dileriz.”