Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından yürütülen müzakereleri ve adada kalıcı bir barışın sağlanmasını desteklediği belirtildi.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nden yapılan açıklamada, “Kıbrıs Vakıflarını Araştırma ve Değerlendirme Projesi” ile ilgili çalışmaların detaylarının yarın Lefkoşa’da düzenlenecek basın toplantısı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) yapılacak çalıştayda kamuoyu ile paylaşılacağı da yinelendi.
 
Ada genelinde kayda değer taşınmaz mala sahip Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin, müzakerelere özellikle mülkiyet konusunda katkı koyabilmek amacıyla vakıf emlak envanteri çalışmalarının tamamlanması için “Kıbrıs Vakıflarını Araştırma ve Değerlendirme” projesini hayata geçirdiği kaydedilen açıklamada, projenin akademisyenlerden oluşan bilim heyeti ve alanlarında deneyimli Osmanlıca, Rumca, İngiliz dili, vakıf, tapu ve yazılım uzmanlarından oluşan geniş kapsamlı ekiple arşiv ve saha araştırmalarına dayalı olarak gerçekleştirildiği ifade edildi.

Proje sürecindeki çalışmaların Kıbrıs Vakıflar Arşivi, Kıbrıs Milli Arşivi, Harita Dairesi Müdürlüğü, Tapu Kadastro Dairesi ve Kaza Tapu müdürlüklerinde, ayrıca Türkiye’de Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi, Başbakanlık Osmanlı Arşivi ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arşivindeki belgeler taranarak gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“1571 yılından 1974 yılına kadar geçen zaman içerisinde biriken belgelerden oluşan 2 bin 443 Kütük Defteri ve 13 milyon dosya içerisinde yer alan sekiz milyon belge gözden geçirilmiş, 24 milyon veri elde edilmiş, Kıbrıs Evkaf malları üzerinde yapılan mülkiyet intikalleriyle ilgili olanlar tespit edilmiş ve bunlar taranıp ya da çekimleri yapılarak belli işlemlerden geçirildikten sonra elektronik ortama yüklenmiştir.

Dijital (bilgisayar) ortama aktarılan veri ve belgeler proje için özel olarak yazılmış ve geliştirilmiş bilgisayar programına aktarılmıştır. Kıbrıs Vakıfları Bilgi Sistemi (KIVABİS) olarak adlandırılan bilgisayar programı sayesinde farklı yerlerden elde edilen bilgi ve veriler ilişkilendirilmiştir. Bilgi ve verilerin ilişkilendirilmeleri devam edecektir. Projenin en önemli çıktılarından birisi de KIVABİS yazılımının tamamlanması ve elektronik ortama yüklenen belge ve verilerin işlenerek sorgulanabilir hale getirilmesi olmuştur.

Proje, tamamen bilimsel araştırma yöntemine dayanan bir çalışmadır. Belge ve bulgulara dayanmayan hiçbir bilgi raporda yer almamıştır. Hukuki değerlendirmeler bu aşamada raporun kapsamının dışında tutulmuştur.”

Vakıflar İdaresinin amacının; elindeki belge ve bilimsel verileri kullanarak yürütülen müzakerelere katkı koymak ve vakıf hukuku çerçevesinde çözümler üreterek, anlaşma sonrası mülkiyet ile ilgili oluşabilecek olumsuzlukları bugünden asgari seviyeye çekerek Kıbrıs sorununun çözümü ve Kıbrıs’taki barışa katkı sağlamak olduğu ifade edildi.