Kıbrıs’ta Varoluş Hareketi Başkanlık Divanı üyeleri,  “yeni yurttaşlık yasası çıkarılana kadar mevcut yasanın uygulanması ve vatandaşlık işlemlerinin başlatılması” talebiyle yarın saat 10.00’da İçişleri Bakanlığı önünde protesto eylemi düzenleyecek.

Kıbrıs’ta Varoluş Hareketi Başkanlık Divanı adına Basın Sözcüsü Kansu Aksu tarafından yapılan açıklamada, mevcut yasa ve tüzükler uyarınca KKTC’ye giremediğinden, kanser hastası olan annesini ziyaret edemeyen bir şahsın yaşadıklarına atıf yapılarak, “Bu uygulama çağdışıdır ve günümüz insan hakları kavramlarına uymamaktadır. Kıbrıs’ta Varoluş Hareketi, İçişleri Bakanı’nın şahsında bu insanlık dışı ve çağdışı uygulamayı protesto etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, yurttaşlık ile ilgili yeni, çağdaş ve insan haklarına tam uyumlu yeni bir yasa yapılana kadar mevcut yasanın eksiksiz olarak yürürlüğe konması, vatandaşlık işlemlerinin derhal başlatılması ve kriterlere uyan herkese en kısa zamanda vatandaşlık verilmesi talep edildi.

Vatandaşlıkla ilgili yasanın iki yıldır askıya alındığı, süreç içinde mevcut yasalara uygun olarak vatandaşlık hakkı kazanmış kişilere halen KKTC vatandaşlığı verilmediği belirtilen açıklamada, “ailelerin parçalanmasına neden olan uygulamaların kaldırılmaması” protesto edildi.