Özge Kizir

Lefkoşa’nın en işlek caddesi olarak kabul edilen Mehmet Akif Caddesi’nde genelde iş çıkışı yaşanan yoğun trafiği azaltabilmek adına yeni bir uygulama hayata geçirildi. Yoğun trafiği azaltmak için yapılan bu uygulamaya sürücülerin uymadığı görüldü.

Lefkoşa’nın en işlek caddesi olarak kabul edilen Mehmet Akif Caddesi’nde genelde iş çıkışı yaşanan yoğun trafiği azaltabilmek adına yeni bir uygulama hayata geçirildi. Vatandaş da bu durumdan memnun kaldı. LTB Yol ve Trafik Komisyonu’nda değerlendirilen ve Belediye Meclisi’nde kararı alınan yeni uygulamada, Gloria Jeans Coffee olarak bilinen işletmenin sağı ve solunda yer alan iki tali yoldan 23 Şubat itibarı ile Dereboyu olarak bilinen Mehmet Akif Caddesi’ne çıkışlarda sağa dönüş yasaklandı.
İlk günden uyulmadı

Yeni uygulanan sistemin uygulanması için söz konusu tali yollara “sağa dönülmez” levhaları, kurallara uymayacak olanların dönüşünü engellemek için ana yola da dubalar yerleştirilmesine rağmen, trafiğin yoğun olduğu saatlerde yine de trafik kuralına uyulmadığı kameralarımızın objektiflerinden kaçmadı. Zamandan tasarruf etmek gerekçesiyle hem trafiğin akışını engelleyen, hem de trafik kurallarına uymayan sürücülere müdahale edilmediği gözlendi.  

“Her zaman trafik işaretlerinin yapılmasını savunmuştum”

Yeni uygulanan sisteme alışmaya çalışan vatandaşlar, yapılan uygulamadan memnun olduklarını belirtirken, hala trafik işaretlerine alışamayan ya da uymayan sürücülerin aynı hataları yaptıklarını ve trafiği aksattıklarını vurguladı.

Ayşe Dereseven (Dereboyu Mağaza Sorumlusu)

“Trafik işaretlerinin ikinci günü daha yeni bir durumdur aslında. Fakat gelen araçlar sağa dönülmemesi gerektiği halde yine sağa dönerek trafiğin aksamasına sebep oluyorlar. Böyle bir yeniliğin olması gerçekten çok iyi oldu. Uyulduğunda gerçekten güzel sonuçlar alabileceğimizi düşünüyorum. Daha erken olduğu için başta zorlanmalar olacaktır.”

Ali İhsan Akça (Dereboyu Mağaza Sorumlusu)

“Şu anda iki gün oldu. Söylemek için biraz erken. Ama ben her zaman onun yapılması gerektiğini savunmuştum. Çünkü bu trafiğin boşu boşuna işgal edilmesinin sebeplerinden biri de çok fazla tali giriş çıkışı olmasıydı. Bununla beraber araçların park edip yola çıkmasının etkisi olduğu için trafikte zorlanmalar yaşanıyor. İnsanlar genelde ‘ara sokaktan dolaşıp gelirsem daha hızlı bir şekilde Dereboyu’ndan geçerim’ düşüncesi olduğu içinde tıkanmalar yaşanıyordu. Şimdi ise bu durumların düzeleceğine inanıyorum.”

Murat Murat (Dereboyu Mağaza Sahibi)

“Ben bir çarşı esnafı olarak uygulamanın doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü daha önce akan trafiği aradan geçişler tıkıyordu. Şu anda yeni bir uygulama oldu, ama akıcı bir trafik olacağına inanıyorum ve olumlu bakıyorum.”

Hazar Çöl (Dereboyu Mağaza Sorumlusu)

“Yeni işaretlerin konulması müşterilere yardımcı olduğuna inanıyorum. Yeni, fakat yapılması gereken bir uygulamaydı. İşten çıktığımda ara yoldan bir kesme olmadığı için akışı gayet güzel gidiyor ve sürekli beklemek zorunda kalmıyorum. Yapılan uygulamadan memnunum.”

Tamer Işık (Dereboyu Mağaza Sorumlusu)

“Yeni konulan trafik işaretleri var. Fakat sürücülerin yüzde 70’inin trafik işaretlerine uymadıklarını düşünüyorum. Ben dün polis memuruna telefon açtım ve böyle bir durumun yaşandığını söyledim. Bana bir kişiyi oraya göndereceğini söyledi, ama baktım polis memuru gelmedi. Trafiğin akışı için trafik kurallarına dikkat etmeleri gerekiyor. Böyle bir sistem yapılmışsa bunun denetlenmesi gerektiğini düşünüyorum.” 

_mg_5172.jpg

saga-donus.jpg