Eniz Orakcıoğlu

Ekonomist Derviş Kemal Deniz, Dolardaki hızlı yükselişin nedenlerini Yeni Bakış’a değerlendirdi. Deniz, “Doların yükselişiyle KKTC’de  korkuya kapılmanın bir anlamı yoktur” dedi

“Yükseliş sadece dolarda”

Sterlin ve Euro’nun belli bir süredir çok fazla çıkış veya iniş yaşamadığını hatta sterlin  az da olsa düşüş yaşandığına dikkat çeken Deniz, “Yükseliş sadece dolarda yaşanmaktadır. Bunun da iki sebebi vardır. 1’inci sebebi İngiltere’nin güçlenmesi, Avrupa’da ekonominin kötüye gitmesi ve Amerika’da ekonominin canlı olmasıdır.  2’inci sebep ise Amerika’daki seçimlerdir” dedi.

“Korkuya kapılmanın bir anlamı yoktur”

Deniz, sözlerine şu şekilde devam etti; “Türk lirası ile karşılaştırırsanız Türk Lirasında düşüş olmuş olsa, sterlin ve Euro’da da yükseliş gözlemlenecekti. Bu yükselişin sadece dolarda olması doların kendinden ve ABD’nin durumundan kaynaklanmaktadır. Kısacası Doların yükselişiyle korkuya kapılmanın bir anlamı yoktur. TL’nin değer kaybetmesi halinde de bunu  Türkiye’nin kendi iç durumuna, ekonomik ve siyasi istikrarına bağlayabiliriz . Türkiye’de nasıl gelişmeler olacağını ve bunun dövize ya da Türk Lirası nasıl yansıyacağını bekleyip görmek gerekir.”

“Aralık’ta etkilenme görülebilir”

Aralık ayında faiz oranlarının yükselecek olması nedeniyle  Türk Lirası kurunda bir etkilenme görünmesinin mümkün olduğunu belirten Deniz, “Bu etkilenmede Suriye ve Irak’taki gelişmelerde etkili olabilir. Ama şimdiki durumda bir yükseliş söz konusu değildir, eğer olağan üstü bir kriz olmazsa Aralık başına kadar seyir bu şekilde gider. Bu nedenle vatandaşlar temkini elden bırakmasın ama paniğe de kapılmasınlar”