İNDİRİM KİME YARAYACAK?: Bakanlar Kurulu’nca alınan karar çerçevesinde elektrikte yüzde 36’ya varan indirime gidildiği açıklanırken, bu indirimin ticari, turizm ve endüstri tarifelerinde etkili olacağı yani büyük şirketlere yarayacağı; dar gelirli vatandaşların evlerinde tükettiği elektrik faturalarına bunun pek yansımayacağı görülüyor.

TEPKİLER FARKLI: Bunun üzerine elektrikte yapılan indirim konusunda vatandaşların görüşlerine başvurduk. Yapılan indirimin normal vatandaşa nerdeyse yansımayacağının, bazı vatandaş farkına varırken, bazısı da elektrikte indirim yapıldığı açıklamalarının ardından oldukça mutlu oldu. Gazetemize konuşan vatandaşlar elektrik indirimi kararı konusunda bakalım ne dedi?

Rana SARRO

Ülkemizde son dönemde tepki toplayan elektrik ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı’yla elektrikte yapılan indirim konusunda vatandaşların görüşlerine başvurduk.

Yapılan indirimin yine dar gelirli vatandaşa nerdeyse yansımayacağının, bazı vatandaş farkına varırken, bazısı da elektrikte indirim yapıldığı açıklamalarının ardından oldukça mutlu oldu.

Gazetemize konuşan vatandaşlardan bir kısmı, elektrik indirimi kararından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, elektrik fiyatlarındaki pahalılık nedeniyle indirime ihtiyaç olduğunu vurgularken; bir kısmı ise, yapılan bu indirimin normal vatandaşa yansımayacağının bilincinde. Birçok vatandaşsa, elektrik indiriminden henüz bihaber.

ELEKTRİK İNDİRİMİ KARARI ŞÖYLE: 

Bilindiği gibi, Bakanlar Kurulu’nca alınan karar çerçevesinde elektrikte yüzde 36’ya varan indirime gidildiği ifade edilirken, yapılan elektrik indirimi; ilk 250 kws’ye kadar konut tarifesinde yüzde 2, 250-500 kws arası konut tarifesinde yüzde 12,7, 501-750 kws arası konut tarifesinde yüzde 22,4, 751 kws üzeri konut tarifesinde de yüzde 35,7 indirim şeklinde faturaya yansıyacak. Alınan kararla ticari, turizm ve endüstri tarifelerinde ise yüzde 16–17 indirime gidildi.

VATANDAŞLAR NE DEDİ?

KORAY MIZRAK: 

"Elektrik indirimi haberini duyduğumda çok mutlu oldum. Çünkü biz burada asgari ücretle çalışan insanlarız. Sonuçta 10 yıldır ben bu memlekette çalışıyorum. Elektrik fiyatlarının ucuzlamasının bizim için de herkes için de çok hayırlı olacağını düşünüyorum. İnşallah bu işlem devam eder."

HÜSEYİN ASLAN: 

"Elektrikte indirim olmasına sevindik. İnşallah bunun devamı gelir diye düşündük. Yani güzel bir şey. Tabi ben hükümetin yerinde olsam ne indirirdim ne de zam yapardım. Vatandaşa 5 yıl boyunca aynı fiyattan elektrik kullanacağı açıklaması yapılabilirdi. ‘İndirim yapmıyorum ama artış da yapmayacağım’ denilebilirdi."

TAYLAN BEHZAT: 

Elektrikte indirim bana çok inandırıcı gelmedi. Neye oranla yüzde 36 indirildiğini bilmiyoruz. Neyin indirimini yaptıklarını ve bunun vatandaşa nasıl yansıyacağını bilmiyoruz. Büyük şirketler ve otellere özgü bir indirim olduğunu düşünüyorum yani bize özgü bir indirim değildir.

ELÇİN NAZLI: 

"Elektrik fiyatlarında indirim gereklidir. Çünkü havalar soğuk. Isınma sıkıntısı olur. Yemeklerimizi bile elektrikle pişiriyoruz. Dolayısıyla elektrik fiyatları zaten aldı başını gitti. Fiyatların düşürülmesi gerekir diye düşünüyorum. Fiyatlar bayağı yüksekti bu da bizi mutlu etti."

ÇAĞDA ULUPINAR: 

"Elektrikte indirim konusunda çok detaylı bir bilgim yok ama bir indirim olduğunu duydum. Öğrendiğim kadarıyla büyük şirketlerin tarifelerine daha fazla indirim, vatandaşların evlerine daha az yansıyacak şekilde olduğunu duydum. Halbuki iş yerlerinin kalınması gibi ailelerin de kalkınması önemlidir. Çünkü kalkınma ilk önce aileden başlar."

LEMAN HAVUZSALİM:

Bu elektrik indirimini ilk duyduğum zaman çok hoşuma gitti açıkçası.  Eğer gerçek anlamda böyle bir şey varsa geç kalınmış hatta diye düşünüyorum. Çünkü elektrik fiyatları çok yüksek diye düşünüyorum ve buna çok ihtiyacımız vardı."