KKTC’nin en önemli sorunlarından birisi haline gelen uyuşturucu aile bireylerini de derinden düşündürmeye başladı.

Vatandaşlar uyuşturucu konusunda gerekli önlemlerin artırılmasını talep ederken bu soruna devletin daha etkin politika üretmesini talep ediyor.

Vatandaşlar uyuşturucu ile mücadele üzerine ne dediler?

Volkan Altıparmak:

Uyuşturucu ülkemizin son zamanlarda en büyük sorunu oldu. Uyuşturucu ile mücadelede öncelikle eğitim şart. Okullarda öğrencilerin yanı sıra velilerinde eğitilmesi gerekmektedir diye düşünüyorum. Ayrıca ülkemizin sınır kapılarındaki denetimler daha sıkı ve hassas olmalı. Tüm bunlara ek olarakda devletin bu konuda politika üretmesi gerekir.

Hülya Manavoğlu:

Uyuşturucu ile mücadelede sıkı denetimlerin yapılması şart. Ağaç diplerinde radar tuzağı kuran polisler yerine sınır kapılarında daha hassas kontroller yapan polisler olmalı. Tüm bu denetim sıklığına ek olarak da okullarda bu konuda eğitimler verilmeli. Bağımlı insanların da tedavi olmak için baş vura bileceği yerler olmalı diye düşünüyorum.

Mithat Gözübüyük:

Uyuşturucu illeti rahimdeki bebekten itibaren tüm herkesi tehlikesi altına almış durumdadır. Öncelikle bu konuda yapılan mücadeleler yeterli değildir. Bu illetle mücadele sempozyumlarla olmaz. Mücadele daha gerçek temaz halinde olmalıdır. Eğitim şart sadece gençlere değil 7 den 70’E herkesin eğitilmesi gerek. Ayrıca denetimlerde daha sıklaştırılmalı verilen cezalarda satıcılar için cinayete verilen cezalar gibi müebbet ceza ile cezalandırılmalı diye düşünüyorum.

Mustafa Emindayı:

Uyuşturucu illetinden kurtulmamız için denetimler sıklaştırılmalı. Tüm restoran, bar ve gece kulüplerinin denetimi sıklaştırılmalı. Yol kenarlarındaki derme çarpma büfeler daha çok gözetim altında tutulmalı. Okullarda uyuşturucunun verdiği zararlarla ilgili eğitimler verilmeli. Velilerin çocuklarını nasıl yetiştirmeleri gerektiği yönünde bilgilendirilmeleri gereklidir. Ülkeye girişlerin sağlandığı tüm sınır kapılarında denetimler daha ağır ve sert olmalı.

Muhittin Yangın:

Uyuşturucu ile ilgili ülkemizde bence hiçbir çalışma yoktur. Kurulan derneklerinde faaliyetleri gösterişten başka hiçbir işe yaramıyor. Bu konuda devletinde hükümetlere bağlı değil devlet politikası şeklinde her gelen hükümetin uygulayacağı projeler seklinde olması gerekir. Bu konuda okullarda eğitimler verilmeli bu eğitimler sadece öğrencilere değil velilere de hitap etmelidir.

Cemal Tarazi:

Uyuşturucu ile mücadele için sokaklarda daha sık devriye gezilmeli tüm sınır kapılarında denetimler sıkılaştırılmalı ülkeye girişler zorlaştırılmalı diye düşünüyorum. Tüm bu çalışmalara ek olarak da içkili mekânlarda denetimlerinin artırılması gerekmektedir. Uyuşturucu ile ilgili verilen cezalarda daha sert olmalı satıcılar sattığı için pişman olacakları müebbet ceza ile cezalandırması gerekir.

İlyas Yıldız:

Uyuşturucu ile mücadelede eğitimli bir toplum yaratmak şart. Okullarda öğrencilerle velilerinde bu konuda yapması gerekenler öğretilmelidir. Uyuşturucu bağımlılarının tedavi olacakları yerler kurulmalı ve onları yeniden topluma kazandırmak için çaba harcanmalıdır. Uyuşturucu tacirlerinin de cinayetden yargılananlar gibi müebbet hapis cezası ile cezalandırılması sağlanmalıdır.

Reşat Ballı:

Uyuşturucu ile mücadele için öncelikle eğitim gereklidir. Okullarda verilen eğitim müfredatına her dönem uyuşturucudan korunma ve mücadele eğitimi verilmeli ve ailelerde bu eğitimlere katılmalıdır. Sınır kapılarındaki denetimler daha da sıklaştırılmalı denetimler artmalıdır. Uyuşturucu satıcıları yakalandığında cezalar ağır olmalı ve caydırıcı olmalıdır.

Raif Özkanlar:

Uyuşturucu ile mücadele için eğitim şart. Eğitime ek olarak bilinçli ebeveynler yaratmak için eğitimler verilmeli. Uyuşturucu sempozyumları ile bu işler olmaz. Rehabilitasyon merkezleri gerekmektedir. Uyuşturucu tuzağına düşen gençleri tedavi etmek ve topluma kazandırmak gerekmektedir. Onlara sırtımızı dönmemeliyiz ve dışlamamalıyız. Uyuşturucu tacirlerinin yemleri olmalarını engellemeliyiz.

Sonay Karpazlı:

Uyuşturucu ile mücadele etmek için ciddi çalışmalar gerekmektedir bunların en önemliside eğitimdir. 40 yıl öğretmen olarak hizmet verdim ancak okullarda uyuşturucu konusunda eğitim yapıldığını görmedim, demekki eksiklik var müfredata konması gerekmektedir. Uyuşturucu kullanımında yaş sınırı düştü okullar doldu demekki okullardaki denetimler sıklaştırılmalı. Okul etrafındaki mekanların denetimi yapılmalı sürekli kontrolleri yapılmalıdır.