Bahadır AYNA

Kıbrıs’ı 3-4 gündür etkisi altına alan toz bulutu ülkede büyük bir paniğe neden oldu.

Toz zerreciklerinin insan sağlığını olumsuz etkilediğinin herkes farkına varmışken akıllara “Taşocaklarının yakınlarında oturan insanlar her gün ne yapıyor?” sorusu geldi.

Havadis yetkililere bu soruyu sorarak durumun ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne serdi.

Olumsuz hava koşullarından ötürü dışarı çıkarken maske takmak zorunda kalan vatandaşların yüzleştiği bu sorunla, taş ocaklarının yoğun olduğu bölgelerde ikamet eden vatandaşlar yıllardır karşı karşıya yaşıyor.

Debreli: Taşocaklarından çıkan tozlar daha tehlikeli

Çocuk Doktoru Hüseyin Debreli, soluduğumuz havanın önemine dikkat çekerek, taş ocaklarının yakınlarında oturan insanlar için tehlikenin daha büyük olduğunu söyledi. Debreli, 3-4 günlük toz için değil o bölgelerde yaşayan insanlar için daha fazla önlem alınması gerektiğini savundu.

“Kalıcı hasar bırakmayacak”

3-4 gündür Kıbrıs’ı etkisi altına alan toz bulutunun insanlar üzerinde kalıcı bir etki bırakmayacağını söyleyen Debreli, vatandaşları, toz bulutunun tam anlamı ile dağılmadan dışarıya çıkmamalı yönünde uyardı. Debreli, kalıcı bir hasarın yıllardır taş ocaklarının yağdığı toza maruz kalan insanlarda ortaya çıkabileceğini ekledi.

“Suçlu Kara Yolları Dairesi”

Taş Ocakları Birliği Başkanı Metin Uluğ, Değirmenlik bölgesinde meydana gelen tozun en büyük sorumlusunun Karayolları Dairesi’ne ait olan bir taş ocağı olduğunu iddia etti. Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal bu iddiayı doğruladı.

Erduran yalanladı

Karayolları Dairesi Hasan Nihat Erduran, yapılan iddiaları yalanladı. Erduran, taş ocağında su kullanıldığını öne sürerek, Çevre Dairesi’nin ölçüm yapabileceğini, her şeyin yolunda olduğunu söyledi.


Uluğ: Taşocakları genellenmemeli

Taş Ocakları Birliği Başkanı Metin Uluğ, Ülkedeki taşocaklarının hepsinin aynı kefene konulmasından dolayı dert yandı. Bir tek Değirmenlik bölgesinde, Karayolları Dairesine ait olan bir taşocağının aşırı derecede toz yaydığını iddia etti. Uluğ, yetkililere seslenerek “Eğer doğru düzgün çalışmayan taşocağı varsa, kapatılsın” dedi.

“Görüntü kirliliği de büyük”

Değirmenlik bölgesinde bu durumun büyük bir sorun halin geldiğini anlatan Uluğ, geceleri yukarıda kalan taş ve toprağın aşağıya itildiğini en büyük tozunda bundan çıktığını iddia etti. Taşocaklarında her zaman toz çıkabileceğini hatırlatan Uluğ, bu sorunun en aza indirilebilmesi için, suyu basınçlı hava ile toprağa atıldığında çok az miktarda toz çıkacağını anlattı.

Işısal: Değirmenlik toz aldında

Değirmenlik Belediyesi Başkanı Osman Işısal, Değirmenlik bölgesinde altı tane taş ocağı olduğunu fakat bunların içinde Karayolları Dairesi’ne ait olanında yapılan patlamaların çok çok fazla toz çıkmasına neden olduğunu söyledi. Işısal, fazla çıkan tozdan dolayı bölgedeki insanların nefes almakta sorun yaşadığını ve bütün ağaç popülasyon sağlayamadığını anlattı.

“Değirmenlik toz ile kaplandı”

Bölgedeki taş ocaklarından çıkan tozların Değirmenliği bir toz kentine getirdiğini kaydeden Işısal, bölgedeki vatandaşların arabalarını yıkadıktan otuz dakika sonra yine tozla kaplandığını söyledi. Bölgedeki insanların sağlıklarının tehlikeye sokulduğundan rahatsızlık duyduğunu ifade eden Işısal, hükümetin ciddi bir önlem alınması gerektiğini vurguladı. Osman Işısal, Değirmenlik Belediyesi’nin taşocakları ile bir ilgisi olmadığını bütün yetkinin hükümette olduğunu hatırlattı. Işısal “ Kıbrıs 3-4 gündür toz altında Değirmenlik ise yıllardır” dedi.

Erduran: Hodri meydan

Karayolları Dairesi Hasan Nihat Erduran, Değirmenlik bölgesinde bulunan taşocağı hakkında yapılan iddiaları yalanladı. Erduran, Çevre Dairesi’nin ölçüm yapabileceğini kesinlikle fazla toz saçılmıyor diyerek “ Hodri meydan” dedi.

“Islak çalışıyor”

Erduran, taş ocağında Islak çalışıldığını anlatarak, kesinlikle böyle bir şey söz konusu olmadığını vurguladı. Su atılmadan çalışırsa yüzde 5’lik bir kayıp yaşanacağını anlatan Erduran, bir taş ocağı için bu oranın büyük olduğunu kimsenin bunu göze alamayacağını söyledi.