Deniz Abidin

Arasta Esnafı, Türkiye ile imzalanan su anlaşmasının Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecinde etkili olup olmayacağını Yeni Bakış'a değerlendirdi. Esnaf, suyun sürece katkısı olacağını düşünmüyor.Esnaf, ülkenin azalan su kaynaklarından dolayı daha çok suya ihtiyacı olmasına karşın, suyun daha pahalıya satılabileceğinden ise endişe duyuyor.

Serap Özdemir: "Halk gerçekleri duymuyor, artık umursamıyor"

"Ufukta bir anlaşma görünmüyor. Umutlu değilim. Güney ile sosyal ve ekonomik anlamda çok büyük farklar var. Su konusunda Türkiye ile bazı kırgınlıklar yaşandı. Barış suyu olacağı söyleniyor. ama açıklamalar net değil. Halk gerçekleri duymuyor. Aslında halk da artık umursamıyor. Çünkü ülkede gelecek kaygısı var. Suyun ekonomik anlamda iyi olacağını düşünmüyorum. Suyu halkın iyi bir şekilde kullanacağından da emin değilim. Özelleşme konusunda olumlu düşünüyorum. Çok da karşı değilim. Elektrik kurumu buna en iyi örnektir, batma noktasına gelmiştir"

Bekire Tatarlar: "Tüm bunlar stratejik, politik"

"Türkiye'den gelen suyun barış suyu olacağı yönünde söylemler var. Biz küs değiliz ki barışalım. Tüm bunlar  stratejik, tamamen politik şeylerdir. Büyük devletler arasında yaşanan bu politik durumlar halkın yararına olmuyor. Halkı düşünen yoktur. Şimdi suyu da bize satacaklar"

Kezban Kral: "Bizim suyumuz bize yeterdi"

"Çok önceden yeraltı sularımız bize yeterdi. Nüfusumuz artmaya başlayınca yetmemeye başladı. Bizim suyumuz bize yeterdi. Şimdi Türkiye'den gelen bu su sonradan artan nüfusa yarayacak. Vanasını başkasının kapayacağı suyu biz ne yapalım"

Ahmet Hüseyin Mağusalı: "Biz kavgayı biliriz, barışı değil"

"Ne demişler su sevaptır. Su barış suyu olacak diye açıklamalar yapıldı. Rumlar bizden su isterse onlara da versinler. Biz kavgayı biliriz, barışı değil. Bu ülkede bir asır bile geçse yine barış olmaz. Çünkü aramızda çok farklılıklar var. Türkiye'den korkmasalar zaman içinde arayı bozmak isteyenler çıkacaktır. Ben sosyal sigortalardan ödenen bir vatandaşım. Hükümet bizi ödüyor. İşlerim de iyidir. Ben kasaplıkla uğraşırım. İşe erken başlarım. Hayatım burada geçer"

Ahmet Eğin: "Su elimizi güçlendirecektir"

"İmzalanan su anlaşması  Türk tarafı olarak bizim elimizi güçlendirecektir. Su konusunda masrafı yapan biz olacağız. Bu konuda Kıbrıslı Rumları birşey bağlamıyor. Su hayattır. Suyun şimdi tonunu 10 TL'ye alıyoruz. Gelecek olan su daha ucuz olur mu bilmem . Bu bir ticaret meselesidir. Ama tabii ki daha ucuz olmasını istiyorum"

Yavuz Umar: "Türkiye'den gelen su daha ucuz olacak"

"Türkiye'den gelen suyun daha ucuz olacağını düşünüyorum. Arap milletlerine bakıldığında petrolleri var. Türkiye'ye ise bakıldığında su kaynakları oldukça fazla. Türkiye'de bu kadar çok su kaynağı varsa Türkiye daha ileridedir demektir. Demek ki suya sahip olmak bir ülke için çok daha iyidir"

Yaşar Keleşzade: "Biz özelleşmeye karşıyız"

"Suya ülke olarak ihtiyacımız vardır. Ancak biz bu suyu Kıbrıslı Türklerin yönetmesini isterdik. Türkiye ile daha önceden anlaşma yapılmış. Şimdi bu su anlaşması imzalandı. Bundan sonra musluktan akan su özele verilecek ve şimdiki fiyattan daha pahalıya satılacak. Su gibi elektriği de özele verecekler. Biz özelleşmeye karşıyız. Zamanında Yeşilırmak'taki su kaynaklarını iyi değerlendirselerdi, bugün Türkiye'den gelen suya ihtiyacımız olmazdı"

Ali Dağdelen: "Suyun barışa bir katkısı olacağını sanmıyorum"

"Türkiye'den su geldi, anlaşma imzalandı. Barış suyu olacak dediler. Güney Kıbrıs isterse bu sudan onlara da verebiliriz dediler. Biz Kıbrıslı Türkler olarak ne verirsek verelim barışa bir katkısı olacağını sanmıyorum. Bu güne kadar Kıbrıs'ta bir anlaşma olmadı. Şimdi su ile mi bu anlaşma sağlanacak? Ben buna inanmıyorum"