Özge Kizir

Ülkede asgari ücretin belirlenmesinin ardından, Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirmede bulunan milletvekilleri asgari ücretin yetersiz olduğunu vurguladı. Toplumcu Demokrasi Parti (TDP) Milletvekili Hüseyin Angolemli, yeni asgari ücretin “vatandaşla alay etmek” olduğunu belirtti. Angolemli, “Asgari ücrete 55 Türk Lirası bir artış getirilmiştir. Bu şikâyet yıllardır devam ediyor. Asgari Ücret Komisyonu bir türlü toplanmamıştı. Nihayet toplandı, ancak bu arada dövizde fırlamalar oldu ve Türk Lirası değer kaybetti. Bütün bunları göz önüne bulundurduğumuzda gerçekten bu halkla ve çalışanlarla alay etmektir” ifadesini kullandı.

Angolemli: “Yapmasalardı daha iyiydi”

Hükümetin ağırlıklı olarak solcu bir hükümet olduğunu ifade eden Angolemli, “İşçiyle birlikte hareket edeceğine, Komisyon’da işverenle beraber hareket ediyor. Bu durum da çok düşündürücüdür. Dolayısıyla yapmasalardı daha iyiydi. 55 TL ha vermiş ha vermemiş! Bu ücret çalışanların hayatında hiçbir etki yapmayacaktır. Aksine moral bozukluğu yarattı. Çünkü bir de asgari ücret 6 ay sonra oturup verecek. Zorla toplanan bir Komisyon, toplandıktan sonra böyle bir karar alıyor. Hükümet istese böyle bir şey olmazdı” dedi. 

“Hükümetin ve işverenin işine gelir”

5 işveren, 5 işçi ve 5 de hükümet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Komisyon’da asgari ücret artışının düşük tutulmasının Hükümet ve İşveren taraflarının işine geldiğini belirten Angolemli, bu durumu şöyle izah etti:

“Açıkçası fazla ücret vermemesi işverenin işine gelir. Çünkü asgari ücret biraz daha artsaydı daha fazla prim da yatırarak ücret verecekti. Hükümetin de işine geliyor çünkü asgari ücret, gelir vergisinin temelidir. Asgari ücret vergiden muaftır. Dolayısıyla ne kadar düşük olursa hükümetin o kadar işine gelir” 

Tatar: “Enflasyon, hayat pahalılığı ve devalüasyonu dikkate almaları lazımdı”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ersin Tatar, belirlenen asgari ücretin yeterli olmadığını belirtti. Tatar, “Belirlenen asgari ücret yeterli değildir. Enflasyon, hayat pahalılığı ve kurdaki devalüasyonu dikkate alarak yapmaları lazımdı. Ona göre hesap edilerek oluşturulması lazımdı. Ben belirlenen asgari ücretin öyle hesap edildiğini düşünmüyorum. Dolayısıyla yeterli bir artış olduğunu zannetmiyorum. Dövizin artmasıyla beraber en azından asgari ücretin de artmasını beklerdim. Bir seneden bugüne ne kadar enflasyon oldu, bu durumları değerlendirerek bakmak lazım ve ona göre bir uygulama yapmak lazımdı” ifadesini kullandı.

Arabacıoğlu: “Kimse asgari ücret yeterlidir diyemez”

Demokrat Parti – Ulusal Güçler (DP-UG) Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, asgari ücreti değerlendirme konusunun komisyon üyelerine düştüğünü belirtti. Arabacıoğlu şu değerlendirmede bulundu: 

“Bu duruma itiraz edilmesi gerektiğini düşünüyorum. 4 kişilik bir ailede sadece bir kişinin asgari ücret aldığını düşünürsek, geçimlerini çok zor karşılayacaklardır. Hayat şartları baz alındığında 4 kişilik bir ailede en az iki kişinin asgari ücret alması gerekir ki, yaşamını devam ettirebilsin. Bununla beraber döviz zaten aldı başını gidiyor. Türkiye’de yaşanan istikrarsızlık buraya da yansıyor. Tek kişinin asgari ücret alarak yaşamını devam ettirmesi mümkün değildir. Bence hiç kimse asgari ücret yeterlidir diyemez.” 

Şahali: “Yeterli olduğu zamanı hatırlamıyorum”

CTP Milletvekili Erkut Şahali ise asgari ücretin yeterli olduğu bir zamanı hatırlamadığını belirtti. Asgari ücretin yeterli bir düzeyde olmadığını kaydeden Şahali, bu konunun, ülkenin ekonomik yapısı açısından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 

“İstihdam kapasitesi daraltılmalı”

Asgari ücreti ilgilendiren esas unsurun, kamu ve istihdam politikaları olduğuna dikkat çeken Şahali, “Ülkede istihdam kapasitesinin daraltılması lazımdır. Bu durum ekonominin büyümesiyle doğru orantılıdır. Bu konuda görevler iş çevreleri ve devlete düşüyor. Dövizdeki kur farkının bu konuda çok etkili olmadığı fikrindeyim. Ekonominin büyümesinin, sabit ve dar gelirli kesimleri rahatlatma amacına ulaşacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.