Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugünkü toplantısında bazı Sayıştay raporlarını görüşerek çalışmalarını tamamladı.

Toplantıda sunuşların ardından Sayıştay Komitesi’nin Din İşleri Dairesi’nin 1992 Mali Yılı Kesin Hesap Sonuçlarının Denetim Raporuna İlişkin Rapor Komite Başkan Vekili Mehmet Çağlar tarafından okundu.

TATAR: “DENETİMDE SINIFTA KALIYORUZ”

UBP milletvekili Ersin Tatar söz alarak, raporun uzun yıllar öncesine ait olduğunu belirterek, değerlendirme sonucunda sadece bir öneri yapılabileceğini, herhangi bir sorun tespit edildiğinde bunun savcılık tarafından ileri götürülebileceğini kaydetti.

Tatar, raporun uzun yıllar öncesine ait olmasını da eleştirdi.

Tatar, son dönemde bir kooperatifte 1.3 milyar TL açık olduğu konusunda değinerek, Sayıştay kurumuna ve benzer kurumlara bunların tespitiyle ilgili büyük görevler düştüğünü söyledi.

Denetim yapılması konusunda ülkenin geride kaldığını belirten Tatar, “Denetimde de sınıfta kalıyoruz. Meclis de bu raporları hızlı değerlendirmelidir” dedi.

Tatar, devletin denetim mekanizmasının Ercan Havaalanı konusunda da görevler düştüğünü ifade etti.

TÖRE: “20-25 YIL SONRA ELE ALINMASI ÜZÜCÜ…”

UBP milletvekili Zorlu Töre, Sayıştay raporlarının 20-25 yıl sonra ele alınmasının “üzücü olduğunu, güvensizlik yarattığını” söyledi.

Töre, raporların görüşülmesi konusuna zaman sınırlaması getirilmesi gerektiğini belirtti. Zorlu Töre, devlet kurumlarının ciddiyetini ve saygınlığını korumak için denetim kurumlarının etkin şekilde çalıştırılması gerektiğini vurguladı.

TAÇOY: “AMAÇ GÜNÜBİRLİK GÖRÜŞÜLMESİ”

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, Sayıştay raporlarının değerlendirilmesi konusunda bilgi verdi. Sayıştay raporlarının geçmişe göre farklı olduğunu, tüzük ve yasal değişiklik ihtiyacının raporlarda yer aldığını belirten Taçoy, bazı raporlar ve içeriklerine değindi.

Taçoy, bugünkü koşullarda Sayıştay Komitesi’nin görüşüp kapatmadığı 10 dosya bulunduğunu, bunların da savcılıkta olduğunu kaydetti. Taçoy, Sayıştay raporlarının günübirlik görüşme pozisyonuna gelmesini amaçladıklarını söyledi.

ANGOLEMLİ: “HÜKÜMET MECLİS’İN DENETİM GÖREVİNİ YAPTIRMIYOR”

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Sayıştay raporları görüşülürken hükümet milletvekillerinin salonda bulunmamasını eleştirdi. Angolemli, sözlü sorular görüşülürken hükümet üyelerinin içeride bulunmadığını, sözlü soruların denetim demek olduğunu ancak hükümetin bunu engellediğini ifade etti.

“Meclis denetim görevini yapmıyor, hükümet yaptırmıyor” diye konuşan Angolemli,  üç yıl bekleyen sözlü sorusu bulunduğunu, en son geri çekmek zorunda kaldığını söyledi.

Angolemli, Meclis Başkanı’ndan bu konuda önlem almasını istedi.

Bakanların Meclis toplantı günlerinde Meclis Genel Kurul salonuna gelmesi ve tüm çalışmalarını bu yönde yapması gerektiğini söyleyen Angolemli, “Bakansız genel kurul olmaz” dedi.

Konuşmaların ardından rapor üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

GÜVENLİK KUVVETLERİ GÜÇLENDİRME KURUMU’YLA İLGİLİ RAPOR

Cumhuriyet Meclisi’nde daha sonra Sayıştay Komitesi Başkan Vekili Mehmet Çağlar, komitenin “KKTC Güvenlik Kuvvetlerini Güçlendirme Kurumu’na ait 1 Temmuz 2014-30 Haziran 2015 Mali Dönemine Ait Hesaplarına İlişkin Denetim Raporu”yla ilgili raporunu okudu.

Rapor üzerine söz alan Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, raporun tek bir hata olmaksızın çıktığını söyleyerek katkı koyanları tebrik etti.

Böylece Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugünkü birleşimini tamamladı. Genel Kurul bir sonraki birleşimini 31 Mart Perşembe günü yapacak.