Rana Sarro

Güzelyurt Rum tarafına verilmeden çözüm olamayacağı yönünde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin yapmış olduğu açıklamalar üzerine, Güzelyurtluların
görüşlerine başvurduk.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos anastasiadis’inçözümü kabul etmek için Güzelyurt’u
istemesi ve ‘Güzelyurt Rumlara verilmeden herhangi bir çözümü kabul etmeyeceğini’ söylemesi üzerine, Güzelyurtlular gazetemize konuştular.

Güzelyurt’un yıllardan beridir, Rum tarafına verileceği yönündeki söylentilerden ve
belirsizlikten halkın bıkıp usandığını, bu belirsizlik nedeniyle Güzelyurtluların göç ettiğini ve
bölgelinin Güzelyurt’a yatırım yapmaya korktuğunu belirten bölge halkı, ‘verilecekse verilsin artık da kurtulalım’ dediler.

GÜZELYURTLULAR NE DİYOR?

Nejdet Ustaoğlu:

GÜZELYURT VERİLMEZ

Güzelyurt verilmez. Bildiğimiz kadarıyla Güzelyurt’un verilmesi de düşünülmez.

Hasan Özerdem:

KIBRIS TÜRK HALKINA İHANATTİR

“Güzelyurt’un verilmesi Kıbrıs Türk halkına ihanettir. Çünkü Güzelyurt’ta yaşayan insanların yüzde 99’u Güney’den buraya geldi. orada herşeyini bıraktı. orada herşeyi mahvoldu. Bu insanları alıp nereye götüreceksiniz? Bir daha göçmenlik yaşataklar, öldürecekler insanları. Bu bir ihanet olur.”

Menteş Fellahoğlu:

HALKA 'VERELİM GİTSİN' BASKISI

“Hakikaten güzel bir konuya temas ettiniz. Gel gelelim bizim gelmiş geçmiş hükümetlerimiz buraya hiçbir önem vermedi ve halkı bıktırmak, usandırmak istiyorlar. Ben geçen defa ‘evet’ dedim sırf verilsin. Ben portakalımı verdim 6 aydır hala daha ödenmedim. Ne demektir yani. Yarın da çözüm denirse, ‘verelim gitsin’ denmesi için bize baskı yapıyorlar. Bize ‘ver kurtul’ dememiz için baskı yapılıyor. Saat 17.00’den sonra burada sanki örfi idare var, sokaklarda insan bulunamaz. Olay budur.”

Derviş Hilmi:

GELDİK GELELİ VERDİK-VERİYORUZ

“Bu hususta konuşmak gerekirse, bu bölgeye geldik geleli verdik veriyoruz. omorfo’ya hiçbir zaman sahip çıkmadılar. Ben utanırım Güzelyurt deyim. Hiçbir hükümet Güzelyurt’a sahip çıkmadı. aklıları seçimden başka bir yerde değil. Ben Limasollu’yum.”

Mehmet Tütüköz:

VERİLECEKSE VERİLSİN

“Bir evelden verilecek- verilecek denir ama verilir mi bilmeyiz. Bize göre verilmesin. Çünkü insanlar buraya artık yerleşti ve kendi yeri gibi oldu. Güzelyurtlu’ların bir daha göçmenlik yaşaması zordur. ama verilecekse verilsin.”

Hüseyin Yaman:

GÜZELYURT'U NİYE VERECEKLER?

“Niye verilsin ki Güzelyurt? olası bir durumda buradaki insanların nereye gideceğini bu insanlara söylesinler, Güzelyurt’tan daha güzel bir yere gideceksek eğer verilsin. Güzelyurt’ta yaşayan insanların hepsi göçmendir. Gönyeli’yi versinler. Gönyeli’yi niye vermezler da, Güzelyurt’u verecekler? Bizim yöneticilerimizdedir suç ki, bu konuda Rumları konuşturur. Güzelyurt’luların göç etmesinin nedeni de yöneticilerimizdir.”

Enver Turay:

VERİLECEKSE VERİLSİN DE KURTULALIM

“2003’te Güzelyurt’un verilmesi için bu halk annan Planı’na ‘evet’ dedi. Rum Güzelyurt’u istedi mi, istemedi. Türkün yüzde 28 değil yüzde 8 oranında toprağı dahi kalmadı. İngiltere ve Rum tarafından
çoğu mallar satıldı. Yüzde 5 civarında malımız kaldı. Güzelyurt’u vermekle bunu telafi edemezler ki. Güzelyurt’u da, Lefkoşa’yı da Girne’yi de verseler.