HESAPLAMA ŞEKLİ YANLIŞ: Işın Ramadan Cemil, şahsı ve bir grup arkadaşı adına Havadis’e açıklamada bulunarak, vergi hesaplama şeklinin yanlış olduğunu savundu. Vergi hesaplamalarının yasa gereği tüm gelir vergileri üzerinden yapılması gerektiğini söyleyen Işın Ramadan Cemil, yasada yeri olmasına karşın “Kira Stopaj Vergisi”nin hesaplanmadığını kaydetti

BU HAKSIZLIK: KKTC’de çok sayıda kişinin “pansiyonculuk” ve “gizli kira” geliri ile geçimini sağladığını ileri süren Işın Ramadan Cemil, ülkede bu kadar vergi kaçağı varken Maliye Bakanlığı’nın hesaplama yaparken “Kira Stopaj Vergisi”ni dikkate almayarak vergisini düzenli ödeyen kişilere haksızlık yaptığını ifade etti

TOPLAM VERGİ 510 BİN 673 TL: Işın Ramadan Cemil, 510 bin 673 TL “Gelir Vergisi” ödeyerek Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir ve Vergi Dairesi’nin “2013 yılı en yüksek vergi ödeyen şahıslar” sıralamasında ilk beşe adını yazdırdı. Işın Ramadan Cemil’in “Kira Stopaj Vergisi” olarak ödediği vergi miktarı ise 282 bin 538 TL

Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir ve Vergi Dairesi’nin “2013 yılı en yüksek vergi ödeyen şahıslar” sıralamasında ilk beş isim arasında yer alan Işın Ramadan Cemil, vergi ödemenin vatandaşlık görevi olduğunu kaydetti ve ödenen her verginin ülke ekonomisine katkı sağladığını belirtti.
Her yıl olduğu gibi 2013 yılında da tüm gelirlerinin vergisini ödeyerek devlete olan vergi yükümlülüğünü yerine getirdiğini kaydeden Işın Ramadan Cemil, “Ancak ne yazık ki vergi hesaplamaları bu yıl da yasaya uygun yapılmadı ve yine birçok kişi haksızlığa uğradı” dedi.
Işın Ramadan Cemil, şahsı ve bir grup arkadaşı adına Havadis’e açıklamada bulunarak, vergi hesaplama şeklinin yanlış olduğunu savundu.

Vergi hesaplamalarının yasa gereği tüm gelir vergileri üzerinden yapılması gerektiğini söyleyen Işın Ramadan Cemil, yasada yeri olmasına karşın “Kira Stopaj Vergisi”nin hesaplanmadığını kaydetti.

“Hesaplamalar hakkaniyetten uzak”

Işın Ramadan Cemil, şahıs vergilerinin hesaplanma şeklinin hakkaniyetten uzak olduğunu, yanlış hesaplama yapılarak tüm gelirlerini dürüstçe beyan edip, tümünün vergisini düzenli bir şekilde ödeyen kişilere büyük haksızlık yapıldığını savundu.

Işın Ramadan Cemil, “Vergi hesaplamalarının şekli yanlıştır. 1961’de çıkan, 1977’de ve son olarak 1982 yılında tadil edilen ilgili yasaya göre, vergi hesaplamaları gerçek kişilerin tüm kazançları dikkate alınarak yapılmalıdır. Bu tüm gelirler sınıfına kira gelirlerinden alınan stopaj vergileri de dahildir. Ancak, Maliye Bakanlığı, yasaya rağmen vergi hesaplamalarını yaparken Kira Stopaj Vergisi’ni dikkate almamaktadır. Tüm gelirlerini dürüstçe beyan edip, gelirlerinin tümünün vergisini düzenli bir şekilde ödeyen kişilere büyük haksızlık yapılmaktadır” diye konuştu.

“Vergi ödemeyen ödüllendiriliyor”

Vergi hesaplamalarında yapılan “yanlıştan” bir an önce dönülmesi gerektiğini söyleyen Işın Ramadan Cemil, mevcudun devamı durumunda devletin ekonomik açıdan büyük zararlar edeceğini kaydetti.
Işın Ramadan Cemil, “Kira Stopaj Vergileri’nin dikkate alınmaması devletin ‘beni zaten kaos içerisinde olan kira gelirlerinden daha da mahrum edin’ demesi ile aynı anlamı taşımaktadır. Mevcut vergi hesaplama şekli ile vergisini veren ödüllendirilmediği gibi ‘Vergi Affı’ çıkarılarak, vergisini ödemeyenler ödüllendirilmektedir, düzenli vergi ödeyeni de vergi kaçırmaya itmektedir. Yapılan yanlıştan bir an önce dönülmelidir” dedi.

“Hesaplama yasaya uygun yapılmalıdır”

Işın Ramadan Cemil, Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, “Eğer kişi veya kurumların ödediği yıllık vergiler kamuoyuna açıklanması bir hakkaniyet ise tüm gelir vergileri açıklanmalıdır” dedi.
Işın Ramadan Cemil,  282 bin 538 TL’si “Kira Stopaj Vergisi” olmak üzere Maliye Bakanlığı’na 2013 yılı itibari ile 510 bin 673 TL  “Gelir Vergisi” ödediğini ancak bakanlığın vergi hesaplamalarını yaparken “Kira Stopaj Vergisi”ni dikkate almadığını kaydetti.

Işın Ramadan Cemil, “Bana göre şampiyonluk, vergi rekortmenliği veya dairenin açıkladığı sıralamada ilk sıralamalarda yer almak değildir. Önemli olan vergi ödemektir. Vergisini ödeyen herkes takdir edilmeli, vergi hesaplamaları yasaya uygun yapılarak, hakkaniyetli olunmalıdır. Kimsenin hakkı yenilmemeli, haksızlığa uğratılmamalıdır” diye konuştu.